Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Росен Плевнелиев: Сезираме ЕК, ако „Фолксваген“ избере Турция за завода си

Росен Плевнелиев
Снимка: БГНЕС

Ще сезираме Европейската комисия за неспазването на правилата на общия пазар от Турция, заяви бившият президент Росен Плевнелиев, който е член на борда „Аутомотив Клъстър България“, по повод вероятното решение на германския концерн „Фолксваген“ да изгради завод в южната ни съседка, а не в България.

„Сезираме Европейската комисия в интерес на всички от ЕС. Турция не е член на ЕС, но като член на общия пазар трябва да се придържа към правилата на общия пазар, а не го прави“, каза той на откриването на инициатива „Тийноватор“, която се провежда за втора поредна година.

„Очевидното неспазване на правата на общия пазар трябва да доведе до санкции. От една страна концернът „Фолксваген“ съзнателно се облагодетелства от щедрата оферта на президента Ердоган, но тази щедра оферта не съответства на правилата на пазара и концернът „Фолксваген“ знае, че това е така. Въпреки това се обогатява“, каза експрезидентът.

„Дори последно разбирам, че цифрата, която Ердоган е обещал на концерна „Фолксваген“ да закупи директно автомобили от бъдещата фабрика, не е 40 хиляди, ами са поръчали 100 хил. автомобила. При една минимална цена от 25 хил. евро за този вид автомобил „Фолксваген“. Това означава индиректна, но субсидия от турската държава от 2,5 млрд. евро. Би следвало да е проблем, защото Турция не е член на ЕС, но е член на Митническия съюз, Турция е член на общия пазар. Като член на общия пазар Турция трябва да се придържа към правилата на общия пазар, а не го прави. И обещава щедри субсидии както намери за добре. Това трябва да се прекрати“, каза Росен Плевнелиев.

Според него България ще направи всичко възможно и прави всичко възможно. „Ще продължим за следим внимателно казуса, който за нас още не е приключил“.

Според него е възможно, „ако „Фолксваген“ избере Турция, което с голяма степен на вероятност може да се каже, ние да продължим да преговаряме с тях и за други възможни проекти, които да направим“.

„Фолксваген“ видяха една България, която не са очаквали България, която е доста напреднала в автомобилния си сектор“, каза Плевнелиев

Критики към Макрон заради Северна Македония и Албания

Бившият президент разкритикува действията на френския президент Еманюел Макрон, който се опитва да блокира започването на преговорите за членство в ЕС на Северна Македония и Албания. Позициите трябва да бъдат изчистени преди обсъждането на старта на преговорите в Брюксел в четвъртък.

Тъжно е „когато държави членки на ЕС, в този случай Франция, но преди това в случая с нас бе една Холандия, поради вътрешнополитически причини блокират разширението на съюза и проекти от общ интерес“.

„Всички ние знаем колко е важно Македония и Албания точно сега да получат покана. В момент, когато имаме много силен геополитически сблъсък на Балканите ЕС трябва да покаже своята сила и интеграционна мощ“.

„Президентът Макрон… се опитва да отиграе една ситуация в ЕС по изгоден нему начин. Това е едно неправилно решение. Искрено ще съжалявам, ако президентът на Франция затръшне вратата в този исторически момент за стартиране на преговори с Македония и Албания“

Критики и към министерството на образованието

Сериозни критики имаше и президентът Росен Плевнелиев към министерството на образованието. То трябва да подкрепи инициативите за възпитание на предприемаческия дух в училищата. В началото на втората година на програмата „Тийноватор“ той изрази убеждението си, че това би било инвестиция в бъдещето.

„Ако миналата година 5 училища се присъединиха към инициативата „Тийноватор“, днес се включват 10 – двойно повече, само в София. Но вече има интерес от градове като Враца, Бургас да се включат… Моят апел е министерството на образованието да намери подходящия механизъм, за да подкрепи най-доброто на българското училище и ученици да станат предприемачи, да реализират проектите си тук в България“.

Целия репортаж може да чуете в звуковия файл.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

ЕС и Лондон преговарят за споразумение за лесно движение на хора между 18 и 30 години

ЕС иска да постигне споразумение с Обединеното кралство, което ще улесни хората на възраст между 18 и 30 години да учат и работят в чужбина след Брекзит, съобщи Би Би Си. Медията уточнява, че това би било ограничено споразумение, а не възстановяване на свободното движение на хора, позовавайки се на Европейската комисия.  Обединеното кралство вече има..

публикувано на 19.04.24 в 05:24

Кипър регистрира пореден ръст на броя на туристите

Динамично начало на туристическия сезон отчетоха в Кипър. За втори пореден месец броят на туристическите пристигания бележи ръст в сравнение с много успешната минала година, а пътническият трафик на летищата на страната вече надмина нивата отпреди пандемията.  Туристическите потоци към Кипър се засилват въпреки геополитическото напрежение в Източното..

публикувано на 19.04.24 в 05:18
Президентът Володимир Зеленски.

Мъж е арестуван в Полша за заговор за убийство на Зеленски

В Полша е арестуван мъж, който е обвинен, че е планирал да сътрудничи с руските разузнавателни служби, за да помогне за евентуалното убийство на президента на Украйна Володимир Зеленски. Това обявиха полските власти, цитирани от Би Би Си.  Според прокуратурата в Полша мъжът на име Павел К. е имал задача да събира информация за полско летище, използвано..

публикувано на 19.04.24 в 05:15

В Англия се увеличават заможните жени, които пушат, сочи изследване

В Англия се наблюдава увеличение на броя на жените от средната класа и по-богатите жени под 45-годишна възраст, които пушат, сочи изследване на Лондонския университетски колеж. Процентът на жените в посочената група, които пушат, е нараснал от 12% на 15% между 2013-2023 година, показва проучването. Жените в по-неблагоприятно социално положение са..

публикувано на 19.04.24 в 03:54

САЩ наложиха вето на искането на Палестина да се присъедини към ООН

Съединените щати са наложили вето на искането на Палестина пред Съвета за сигурност на ООН да стане пълноправен член на организацията, предадоха Франс прес и "Гардиън". По този начин Вашингтон блокира признаването на палестинската държава от ООН. 12 държави от 15-членния Съвет за сигурност са гласували в полза на искането на Палестина, Съединените щати..

публикувано на 19.04.24 в 03:43
Андрей Пленкович

ХДО печели изборите в Хърватия, но и втората политическа сила има шанс за кабинет

Според най-новите данни на Държавната избирателна комисия в Хърватия управляващата дясноцентристка Хърватска демократична общност печели 61 мандата в 151-местния парламент на проведените вчера избори. Това означава, че тя няма да може да управлява самостоятелно и ще трябва да води преговори с други партии, успели да влязат в хърватския Сабор...

публикувано на 18.04.24 в 23:05
Милорад Додик

Босненски сърби протестираха срещу проекторезолюция за геноцида в Сребреница

Десетки хиляди босненски сърби се отзоваха днес на призива на лидера си - президента на Република Сръбска - Милорад Додик да протестират срещу проект на резолюция на Общото събрание на ООН, с която от идната година 11 юли може да бъде обявен за международен ден за възпоменание на геноцида в Сребреница. По време на войната в Босна през първата..

публикувано на 18.04.24 в 23:00