Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Борисов съветва Заев да не подава оставка

| обновено на 18.10.19 в 16:34
Снимка: Цветелина Стоянова, БНР

Премиерът Бойко Борисов е посъветвал македонския премиер Зоран Заев да не си подава оставката заради това, че не се очертава решение за даване на дата за преговори за присъединяване на Северна Македония и Албания към ЕС. Министър-председателят е в Брюксел за заседанието на лидерите на страните-членки. 

По-рано македонският премиер беше заявил, че правителството ще падне, ако това не се случи. По този повод премиерът Борисов заяви:

"Нищо не е приключило, просто е отложено така, както в София на Съвета и това беше формалното обяснение, отива май месец по време на Хърватското председателство. Това са и заключенията в София. Да, има страх от разширяването, безспорен, но по никакъв начин нито Берлинският процес, нито този процес е приключил снощи. Фактът, че не се договорихме да има писмено решение на Съвета, показва, че огромната част от държавите са за тези две държави да получат своята перспектива".

Среща за европерспективите на Западните Балкани в Загреб

Лидерите на страните-членки са приели заключение, според което приетото в София решение за европейската перспектива на Западните Балкани ще продължи и в Загреб, на втората среща ЕС-Западни Балкани. Инициативата е била на българския премиер Бойко Борисов, който съобщи новината пред журналисти:

"Малко емоционално беше, но накрая всички се съгласиха да напишем едно изречение, всъщност, това, което решихме в София, да продължим да го разискваме в Загреб на следващата Среща на върха за Западните Балкани и по-специално за Северна Македония и Албания. Прие се, така че имаме вече няколко изречения, които дават тази перспектива, за която толкова много настояваме".

Министър-председателят каза още, че не вижда причина след договореното примирие в Сирия снощи България сама да си налага ембарго за износ на оръжия в Турция. 

Оптимизъм за мониторинговия доклад

Борисов изрази оптимизъм за очаквания скоро доклад по механизма за сътрудничество и проверка:

"Доклад ще има. Ние сме изпълнили абсолютно всички препоръки. Оптимист съм, защото абсолютно всичко, което искаха, ние с решение на Министерски съвет, с нарочни писма до Европейската комисия, с поети ангажименти за Венецианската комисия, така че няма нито една дума, по която Брюксел да е искал наше решение и ние да не сме го изпълнили в момента".

На въпрос на "Хоризонт" дали влизащите в сила от днес американски мита за част от стоките в ЕС ще се отразят на България, министър-председателят отговори:

"България и Съединените щати имат много добри двустранни отношения. Даже днес от там се прибира главният прокурор, заместник-главният прокурор, шефовете на служби и нито една от стоките, които са посочени в санкциите, не касаят България".

Еврофондовете за следващия период

Премиерът смята, че средствата по кохезионната политика са изключително важни за следващата финансова рамка на европейския бюджет - периода 2021-2027 - ма година. Той изрази недоволство от предложенията на финландското председателство в тази насока:

"Това, което предлага финландското председателство, поне за мен, е неприемливо, за бюджета говоря. Вчера се срещнах с премиера на Финландия, който е и председател сега на Европейския съвет, и му казах, че кохезията е изключително важна, защото има маса мероприятия. Даже сега Бабич ни покани, Чехия е домакин на приятелите на кохезията, изключително важно е за Централна и Източна Европа и много по-прясно избраните страни, селското стопанство. Там Деси Танева ми е дала опорки, от които да не се мърда. Но, пак казвам, по-богатите държави вече поставят много условия върху всички тези теми".


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
На временния пункт на Община Русе на централния площад

Термометрите в Русе днес стигнаха 41,2 градуса

Максималната измерена температура, измерена днес в Русе, е 41,2 градуса, съобщиха от Хидрометеорологичната станция в града. Това е рекордна стойност за тази дата. Червен код за много високи температури в сряда

публикувано на 16.07.24 в 16:46

Високите температури налагат ограничения на скоростта на влаковете

Високите температури налагат и днес ограничения на скоростта на влаковете, съобщават от Националната компания "Железопътна инфраструктура".  Ограниченията се правят ежегодно в участъци с критично високи температури на релсите.  От железопътната компания обясняват, че тези превантивни мерки няма как да бъдат избегнати. В противен случай ще..

публикувано на 16.07.24 в 16:29
Андрей Гюров

Андрей Гюров очаква УС на БНБ да отхвърли отстраняването му от поста подуправител

Андрей Гюров очаква Управителният съвет на БНБ да отхвърли отстраняването му от поста подуправител и ръководител на управление "Емисионно" заради несъвместимост. Това се казва в позиция на Гюров, разпространена в социалните медии, изпратена и до БНР.  Гюров в отпуск от БНБ, антикорупционната комисия е установила несъвместимост На 16 юли УС на..

публикувано на 16.07.24 в 16:14
Д-р Зорница Тоткова

Д-р Зорница Тоткова: Високите температури правят водачите не толкова бдителни на пътя

В жегите агресията на пътя се засилва , това предупреждава доц. Зорница Тоткова от Института за изследване на населението и човека при БАН .  Тя е и психолог, който направи преди година проучване в областта на транспортната психология .  В жегите да тръгваме на път с кола с климатик. И с нагласата да не бързаме в очакване на дълго планираната..

публикувано на 16.07.24 в 16:06

Такси и инфраструктура намалиха работата на фериботния терминал край Силистра

Няма увеличение на натовареността на работа на фериботния терминал за тежкотоварни автомобили край Силистра, след началото на ремонта на Дунав мост. Дори е намаляла, сравнено с началото преди три години, въпреки организирания денонощен режим на работа и на двете платформи – българската и румънската. Факторите за това са много – таксите,..

публикувано на 16.07.24 в 16:03

14-годишно момиче загина в катастрофа край Ивайловград

Момиче на 14 години от Ивайловград е жертва в катастрофа, станала след полунощ на пътя между село Хухла и Ивайловград, съобщиха от Областната дирекция на МВР в Хасково. Момичето е пътувало в автомобила на 18-годишен шофьор. Младежът е загубил контрол над колата и е последвал удар в ограда и преобръщане на автомобила.  Ранени са и връстнички на..

публикувано на 16.07.24 в 16:03

Експерти са категорични: Обходен път на Плевен трябва да има

В Плевен кръгла маса събра по неотложни проблеми на града представители на архитектите, инженерите в инвестиционното проектиране, камарата на строителите, кметове и други, които имат отношение към стратегически проекти. Те са свързани с пътната инфраструктура и организацията на движението в региона. За пореден път се обсъждаше..

обновено на 16.07.24 в 15:58