Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Велизар Шаламанов: Ако България чувства риск от ставащото в Сирия, да се обърне към НАТО

Велизар Шаламанов - бивш министър на отбраната
Снимка: БГНЕС

Ако България и Гърция имат обосновани притеснения за рискове, произтичащи от ставащото в Сирия, най-добрият начин е да се потърси решение в рамките на НАТО, а не толкова в ЕС, каза пред БНР бившият министър на отбраната Велизар Шаламанов

„И едва когато има разбиране в рамките на НАТО, част от тези мерки, които основно са икономически и свързани с вътрешната сигурност, могат да бъдат обсъдени вече в ЕС“, посъветва той.

В предаването „Събота 150“ на програма „Хоризонт“ Шаламанов коментира турската военна операция срещу кюрдите в Сирия, която стана поредният повод за словесна война между Анкара и Европейския съюз, продължаваща и след споразумението между Доналд Тръмп и Реджеп Ердоган за 5-дневно прекратяване на огъня в замяна на изтегляне на кюрдските сили от пограничните зони в Северна Сирия.

Много страни членки от западната част на ЕС са силно обезпокоени от перспективата разбягалите се затворници терористи от „Ислямска държава“ да се завърнат в Европа, което според Тръмп би било най-естественото нещо сега - за да бъдат съдени терористите в държавите, чиито граждани са. Има и известни притеснения по повод заплахите на турския президент Реджеп Ердоган да прати милиони бежанци в Европа.

„Най-сигурният начин да бъдат избегнати рискове за уязвими страни, каквито са България и Гърция в случая, са наистина ефективни консултации и то във формат, в който всички страни са равни. И никоя по-голяма не може да размахва пръст и да поучава по-малка страна. Такъв точно е духът в НАТО“, каза Шаламанов.

Невероятно важен урок, най-вече за Европа

Говорейки за турската операция в Северна Сирия и последвалото временно примирие, той посочи, че „виждаме един невероятно важен урок, най-вече за Европа и страните от ЕС, че в съвременния сложен свят без военна сила не може да бъде постигнато решение, както и че само военна сила не е достатъчна“.

„Но виждаме и че най-добрата платформа за намиране на благоприятни решения е платформата, изградена около Вашингтонския договор, който позволи САЩ и Турция да постигнат това споразумение за временно прекратяване на огъня, което да даде възможност за намиране на по-дълготрайно решение“, добави Шаламанов.

Той категорично отрече твърдения като на US президента Доналд Тръмп, че НАТО е отживелица, като посочи, че от 12 членки при основаването на алианса през 1949 скоро ще бъде съюз на 30 демократични страни.

„Силата на Северноатлантическия алианс е в институционалните механизми за консултации за намиране на решения“.

Отношенията с Русия – отговорност на всяка членка на алианса

„Отношенията с Русия си остават отговорност на всяка членка“, каза Шаламанов, коментирайки сближаването на Анкара с Москва, но добави: „В никакъв случай не може да се допусне Русия да бъде причина за разделение, противопоставяне или отслабване на НАТО. Ако някой счита, че това ще се случи, греши, независимо от огромните усилия, които полага в частност Русия в тази посока“.

Според него всички признават легитимния интерес на Турция да гарантира своята сигурност срещу терористични заплахи от екстремистки групировки.

„В случая тежката ситуация в сферата на сигурността в Сирия, която възникна – нека не забравяме - поради действията на Башар Асад, създава такива рискове. Основната заплаха – „Ислямска държава“, практически бе неутрализирана с глобалната коалиция срещу ИД, но има остатъчни рискове за Турция и тя действа в тази посока“, обясни той.

Напускането на ситуационни съюзи не е предателство

Коментирайки твърденията, че САЩ са изоставили кюрдите в Северна Сирия, които бяха техни съюзници в битката срещу джихадистите, Шаламанов каза:

„Други съюзи, които са ситуационни – свързани с решаването на конкретна задача, с ясна ангажименти от едната и другата страна, не бива да бъдат сравнявани с фундаменталния характер на Северноатлантическия алианс, който е базиран на ценности и принципи и е доказал своята ефективност“.

Според него оттеглянето от ситуационни съюзи след решаването на конкретен проблем „не бива да се счита за предателство“

Шаламанов смята, че членките на ЕС, които са и в НАТО, трябва да се подготвят за сценарий за преговори с Турция, пък и със САЩ за намиране на дълготрайно решение на проблемите, които не са един или два.

Той посочи, че има много позитивни примери за постигане на споразумение между ЕС и Турция, както и последното споразумение между Турция и САЩ.

„Постигането на тези споразумение е резултат от установения диалог и доверие на тези страни в рамките на НАТО, независима че на повърхността излизат емоционални реакции на отделни лидери“, каза Велизар Шаламанов.

Цялото интервю може да чуете в звуковия файл.

Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Гергана Мутафова

Гергана Мутафова: Всички образувани след 30 юни дела по закон се водят по електронен път

Вече една година единната информационна система работи във всички съдилища на страната. Над 260 хиляди дела в момента се водят по електронен път в тази система . Това каза в интервю за БНР Гергана Мутафова, член на Прокурорската колегия на ВСС и ръководител на проекта за въвеждането на единната система за съдилищата. Проблемите, възникващи в..

публикувано на 28.07.21 в 09:01
Алексанър Миланов

НПО: Държавата постави отново в риск наблюдението на пациентите с ХИВ

„Една група пациенти с ХИВ - 2000 души, не са внушителна група и не могат да застанат с плакати пред Министерството на здравеопазването, за да кажат, че заради липса на консумативи е поставено под риск проследяването им на вирусния им товар . Това е ключово важно изследване, което дава спокойствие както на самите пациенти, така и на техните..

публикувано на 27.07.21 в 10:07
Георги Вулджев

Георги Вулджев: Актуализацията на бюджета е балансирана и не е разточителна

Предложената актуализация на бюджета е доста консенсусна  и не се различава значително от това, за което партиите, които биха формирали мнозинство, са настоявали през последните месеци, каза пред БНР икономистът Георги Вулджев, икономист от Експертния клуб за икономика и политика (ЕКИП). Той посочи, че  очаква много по-големи разногласия..

публикувано на 27.07.21 в 08:31
доц. Григор Сарийски

Григор Сарийски: Щетите от Плана за възстановяване ще бъдат повече от ползите

" Щетите от вкарването на Плана за възстановяване в действие ще бъдат доста повече от ползите ".  Това мнение изказа пред БНР доц. Григор Сарийски от Института за икономически изследвания на БАН. Той допусна обвързване на спиране на предвидени средства заради неприетата от България Истанбулска конвенция: "Става дума за формулировки, които отварят..

публикувано на 26.07.21 в 16:01
Весислава Танчева

Весислава Танчева: Никой не е свалил от дневния ред още едни избори

„Очевидно е, че всички участници в разговорите за формиране на правителството имат свои приоритети, свои червени линии и побързаха да ги сложат на масата още в първите дни на преговорите. (...) Отзад бълбукат и зависимости, които никога няма да ги разберем или поне никой няма да ги декларира в публичното пространство.“ Това каза в своя..

публикувано на 26.07.21 в 08:49
Стойчо Кацаров

Стойчо Кацаров: Случаят с "Пирогов" е знак, че здравната реформа не търпи отлагане

" Случаят с "Пирогов" е знак, че реформата на здравната ни система не може да търпи повече отлагане , още повече на фона на предстояща според повечето експерти Covid вълна".  Това заяви пред БНР служебният министър на здравеопазването Стойчо Кацаров. Директорът на "Пирогов"  проф. Асен Балтов беше освободен от поста след проверка от Здравната..

публикувано на 25.07.21 в 10:05
Светослав Малинов

Светослав Малинов: Без диалог правителството ще е жертва на конюнктурни интереси и комбинации

Най-важното е фигурата на министър-председателя да е силна и да не оставя впечатление, че някой друг зад нея и управлява, каза пред БНР   доц. Светослав Малинов, ръководител на катедра „Политология" във Философския факултет на СУ „Св. Климент Охридски“, бивш евродепутат от ЕНП. Изглежда, че се връщаме в ситуация на по-висока предсказуемост..

публикувано на 23.07.21 в 07:58