Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

С 394,7 милиона лева ще се увеличи бюджетът на НЗОК за 2020-а

Снимка: БГНЕС

Бюджетът на Здравната каза за догодина ще се увеличи с над 394 милиона лева и ще бъде общо 4,744 милиарда лева. Това става ясно от проектобюджета на НЗОК, с който "Хоризонт" разполага.

С 19 милиона лева ще се увеличат средствата за първична извънболнична помощ, а с 14 милиона лева - за специализирана. Предвидени са 4 милиона лева повече за изследвания и образна диагностика. 233 милиона повече са предвидени за болнична помощ 2020-а година и 126 милиона лева повече за лекарства. Тогава се очакват и 265 милиона лева повече като приходи от здравноосигурителни вноски и 139 милиона повече като трансфери за здравно осигуряване. 

Размерът на здравната вноска се запазва 8 на сто. С новия бюджет се разширява обхватът на медицинските изделия, за чието предписание и отпускане Здравната каса заплаща, като се добавят медицински изделия и помощни средства, предназначени за хора с увреждания и модерни апарати, както и уреди за индивидуална употреба - изделия, които досега се заплащаха по линия на социалното подпомагане. Сега за целта се заделят 38 милиона лева. Това е във връзка с промяна в наредбата за условията и реда за съставяне на списък на медицинските изделия и за определяне на стойността, до която те се заплащат. Целта е да се въведе метод за остойностяване на медицинските изделия. 

От догодина Здравната каса ще заплаща скъпоструващите терапии и биологичните медикаменти само след наличие на резултат от терапията и ефект от лечението.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Руската мобилна система за противовъздушна отбрана Оса от групировката войски

Руската армия с ракетни удари към украинския град Вознесенск

Руската армия извърши ракетно нападение по украинския град Вознесенск. Загинал е един местен жител, а други 8, сред които и кметът, са били ранени, съобщава Ройтерс. Вознесенск се намира в южната Николаевска област. По-рано днес при ракетно нападение срещу пристанище в съседната Одеска област бяха убити двама души. Още един цивилен загина при..

публикувано на 10.07.24 в 20:15

Медицинският хеликоптер е в Банско, уточниха най-рисковите места за инциденти в планината

Първият хеликоптер за спешна помощ у нас пристигна в Банско. Екипът от пилоти и медици проведоха среща с кмета на курорта Стойчо Баненски и планинските спасители, след което медицинският хеликоптер облетя землището на града и северен Пирин.  Заедно с планинските спасители бяха уточнени местата с повишен интензитет на инциденти в планината...

публикувано на 10.07.24 в 19:42
Съдебната палата в Перник

Досегашният заместник Ангел Байрактарски става окръжен прокурор на Кюстендил

Досегашният заместник Ангел Байрактарски става окръжен прокурор на Кюстендил за следващите 5 години, реши единодушно на заседанието си Прокурорската колегия при ВСС. Преди двадесетина години Байрактарски също е бил кандидат за обвинител номер 1 на Окръжна прокуратура, припомнят магистрати. Байрактарски каза за БНР, че номинацията му е..

публикувано на 10.07.24 в 19:41

Общинският съвет в Добрич ще заседава по повод търг за продажба на общински имот

Общинският съвет в Добрич ще заседава извънредно следващия понеделник след внесено искане от граждани по подозрения за извършени нарушения при провеждането на търг за продажба на общински имот. По проблема извънредно са провели съвместно заседание четири от комисиите към местния парламент. Председателят на Общинския съвет в Добрич Красимир..

публикувано на 10.07.24 в 19:32

Осъдиха на 20 г. затвор 22-годишен от Бобов дол, пребил и ограбил жена в центъра на миньорския град

20 години затвор постанови състав на Окръжния съд в Кюстендил за 22-годишния Християн Г., който през април миналата година жестоко преби и ограби 56-годишна жена  в центъра на Бобов дол. Грабежът е бил придружен с опит за убийство, пише в съдебното решение, което подлежи на обжалване пред Апелативния съд. Пребиха и ограбиха 56-годишна..

публикувано на 10.07.24 в 19:26

Съдът в Добрич постанови условна присъда на турски гражданин, предложил подкуп

Окръжният съд в Добрич постанови условна присъда на турски гражданин, предложил подкуп на длъжностно лице в България, с цел да не бъде издаден фиш за нарушение на Закона за движение по пътищата.  Подсъдимият трябва да заплати и глоба от 1000 лева.  Условното наказание за лишаване от свобода за три месеца с тригодишен изпитателен период е..

публикувано на 10.07.24 в 19:15

В Монтана раздават вода заради високите температури

В Монтана раздават вода заради високите температури. Пунктът е на централния площад "Жеравица", пред сградата на Общината. Безплатна вода заради жегите раздават от Община Монтана. Служители на администрацията предлагат бутилирана минерална вода на пункта на площад "Жеравица". Любомир Пенков, заедно с колегите си, раздават вода в следобедните..

публикувано на 10.07.24 в 19:05