Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Нов празник в Зимбабве - Ден срещу санкциите на САЩ

Президентът на Зимбабве Емерсон Мнангагва
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Властите в Зимбабве обявиха нов официален празник на страната, на който хората да протестират срещу санкциите на САЩ, предаде "Асошиейтед прес".

Така нареченият Ден срещу санкциите ще бъде отбелязван на 25 октомври, обяви вчера и.д. министърът на информацията Амон Мурвира. Той окачестви това решение като шанс "да бъде подчертано още повече значението на този ден за икономическата еманципация и благоденствие на Зимбабве".

Очаква се десетки хиляди хора да бъдат превозени с автобуси до столицата Хараре, където ще се включат в шествие, ще гледат футболна среща между двата най-големи футболни клуба в Зимбабве и ще присъстват на концерт, който ще продължи цяла нощ.

Десетки зимбабвийски представители, включително президентът Емерсон Мнангагва, от години са подложени на американски санкции за предполагаеми нарушения на човешки права на фона на проблемни избори и конфискациите на земя на бялото население, отбелязва "Асошиейтед прес".

САЩ казват, че санкциите не са насочени срещу цялото правителство на Зимбабве и не засягат деловите отношения между двете страни. Вашингтон е заявявал също, че САЩ са най-големият източник на хуманитарна помощ за африканската страна, чиято 300 процентна инфлация е втората най-висока в света след тази на Венецуела.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Адхам Зайналдин призова да спрат военните действия в Ивицата Газа

Временно управляващият посолството на държавата Палестина в Република България Адхам Зайналдин призова да спрат военните действия в Ивицата Газа. Той посочи, че от началото на войната са убити над 39 хиляди палестинци, от които над 27 хиляди деца и жени. Повече от 10 хиляди са изчезналите под развалините. Хората са застрашени от епидемия. Той настоява..

публикувано на 04.08.24 в 06:35

Гутериш организира тристранна среща по Кипърския въпрос

Покана за тристранна среща по Кипърския въпрос на 13 август в Ню Йорк е отправил генералният секретар на ООН Антонио Гутериш към лидерите на двете кипърски общности. Това съобщи президентът Никос Христодулидис в събота вечерта на голямо събитие срещу турската окупация, като обяви, че той е дал положителен отговор. Предстоящата среща е нов..

публикувано на 04.08.24 в 04:33

Пирогов: Пострадалото в Созопол дете е в тежко състояние

9-годишното момче, което беше транспортирано в университетската спешна болница "Пирогов" от Бургас, пострадало снощи при инцидент на плажа в Созопол продължава да бъде в тежко състояние, съобщиха от Пирогов. Настанено е в детската реанимация, където е под активно наблюдение и реанимационно лечение.  Самолет "Спартан" транспортира в..

публикувано на 03.08.24 в 21:10
Снимката е илюстративна

Пожар гори в района на връх Синаница в Пирин

Пожар гори в района на връх Синаница в Пирин. Бил е предизвикан от мълния в късния следобед, потвърди за БНР директорът на национален парк "Пирин" Росен Баненски.  В неделя сутринта служители на парка ще тръгнат към мястото на инцидента. Теренът е доста труден, каза кметът на община Сандански Атанас Стоянов. Обстановката на..

публикувано на 03.08.24 в 21:03

Пожар на Витоша

Пожар е избухнал на Витоша. Гори ниска растителност над пернишкото село Чуйпетлово.  Населеното място е разположено в подножието на Витоша, местността е труднодостъпна, което затруднява работата на пожарникарите. Хеликоптер се е включил в гасенето, съобщи регионалният говорител на МВР в Перник Венцислав Алексов. Към огнеборците се е..

публикувано на 03.08.24 в 21:00

Кипърците се отказват от парите в брой по-бързо от останалите европейци

Кипърците се отказват от парите в брой по-бързо от останалите европейци. Кредитните преводи, картовите плащания и плащанията с електронни пари нарастват по-ускорено в Кипър в сравнение с еврозоната, посочва доклад на Централната банка. Платежните карти са най-популярното средство за разплащане в Кипър, като заемат 73% от обема на ежедневните..

публикувано на 03.08.24 в 20:46

Над 100 изпълнители на гайдарското надсвирване в Гела

Най-големият гайдарски празник в Родопите изпъстри Илинденските поляни с хора от всички краища на България облечени в носии и дрехи с български шевици. Целта на гайдарското надсвирване е да съхрани и популяризира народното творчество, да подкрепя предаването на традициите във фолклора ни, да се осъществи обмяна на опит между гайдари от цялата..

публикувано на 03.08.24 в 20:43