Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Вера Йоурова очаква отпадане на мониторинга над България до края на годината

Вера Йоурова
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Еврокомисарят по правосъдието Вера Йоурова изрази днес очакване решението за прекратяване на наблюдението над България по Механизма за сътрудничество и проверка да бъде взето до края на годината, предаде БТА.

Европейската комисия вчера изрази готовност за прекратяване на мониторинга и откри съгласувателната процедура със Съвета на ЕС и Европейския парламент.

„Оценяваме обстановката в България обективно и отчитаме задоволителен напредък“, каза Йоурова. Все още остава работа за вършене. Ще продължим наблюдението над българските усилия в областта на правосъдието и борбата с корупцията с помощта на общата оценка за върховенството на закона в ЕС, добави тя.

Йоурова поясни, че по-рано тази година е заявила, че списъкът със задачите пред България преди отпадането на наблюдението е много дълъг, а времето е много кратко. Изразих обаче надежда, че българските власти ще ускорят работата и ще покажат трайно намерение да покрият изискванията, уточни тя.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

ЕК: Напредъкът на България е достатъчен, за да се обмисли прекратяване на мониторинга

Европейската комисия смята, че България е изпълнила условията по механизма за сътрудничество и проверка по всичките 17 препоръки от миналата година. Това съобщиха от пресслужбата на ЕК, която прие днес най-новия си доклад за предприетите от..

обновено на 22.10.19 в 15:44
ВИЖТЕ ОЩЕ
Арчи Харисън Маунтбатън-Уиндзор - син на принц Хари и Меган Маркъл.

Принц Хари и Меган Маркъл нарекоха сина си Арчи

Принц Хари и съпругата му Меган Маркъл обявиха днес, че новороденият им син ще се казва Арчи Харисън Маунтбатън-Уиндзор, предаде Би Би Си. Съобщението дойде, след като двамата представиха на кралица Елизабет II и на съпруга ѝ принц Филип..

обновено на 08.05.19 в 18:59