Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Марш за право и свобода" в София срещу кандидатурата на Иван Гешев за гл. прокурор

| обновено на 23.10.19 в 21:10
3
Стотици излязоха на пореден протест в София срещу избора на Иван Гешев за главен прокурор.
Снимка: БГНЕС

От Инициатива „Правосъдие за всеки“ ще поискат от президента Румен Радев да не финализира процедурата за избор на нов главен прокурор, ако утре единственият номиниран Иван Гешев получи подкрепата на мнозинството във Висшия съдебен съвет.

Тази вечер в центъра на София се проведе петият поред „Марш за право и справедливост“ срещу номинацията на Иван Гешев.

Искането беше огласено на метри от сградата на президентството. И то е  - при успешен за Иван Гешев вот държавният глава да върне процедурата в етап „начало“.

Според множеството, което блокира за повече от час столичното Ларго, настоящият заместник главен прокурор не притежава необходимите качества да оглави държавното обвинение:

„Гешев е позор, но няма никой в затвор. Нито една присъда благодарение на г-н Цацаров и г-н Гешев за висш политик, магистрат, държавник, олигарх, бизнесмен, футболен бос или каквото и да е“, каза пред протестиращите Велислав Величков от „Правосъдие за всеки“.

По-рано днес главният прокурор коментира, че всеки има право на протест, но не се съгласи с хората на площада, че процедурата е опорочена:

„Не се случва нищо необичайно. Случва се това, което е разписано в закона за съдебната власт по предложение на г-н Христо Иванов, когато той бе министър. Искахме реформа – ето я“.

Събитие, но в подкрепа на Иван Гешев имаше  пред сградата на Висшия съдебен съвет.

Очаква се подобно гражданско разделение да има  и утре - още от сутринта под прозорците на съдебни кадровици, които ще се съберат в 10 часа, за да изслушат кандидата за следващ обвинител номер едно и после да гласуват.

За да има успешен избор, Иван Гешев трябва да получи подкрепата на поне 17 от членовете на 25-членния ВСС. 

По-рано полицията съобщи, че утре от 9 часа също са заявени протестни действия на ул. „Екзарх Йосиф“, където паркирането и движението на моторни превозни средства и трамвайни мотриси ще бъде временно ограничено. Временни ограничения ще бъдат въведени и за пешеходци в района на протестните действия.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

След руската атака детската болница в Киев продължава да работи

"Болницата е доста стара, на повече от 100 години. Специализирана е за деца. Там се лекуват най-тежките случаи – деца от цялата държава. Там има уникално оборудване, с което Украйна разполага в единични бройки. Вследствие на атаката е разрушена сграда, в която децата правят хемодиализа. В тази болница има и онкологично отделение за лечение на..

публикувано на 09.07.24 в 07:56

НЗОК и БЛС изясняват как ще се плаща на аптеките

Очаква се днес да станат ясни окончателните правила, по които Здравната каса ще плаща на аптеките за отпускане на лекарства, заплащани напълно от здравния фонд. Димитър Маринов: Някой се опитва да саботира договарянето между аптеките и НЗОК Те се договарят между ръководството на Касата и Българския фармацевтичен съюз, а причина за..

публикувано на 09.07.24 в 07:55

КС решава дали изборът на Десислава Атанасова и Борислав Белазелков противоречи на Конституцията

Близо шест месеца след като Десислава Атанасова и Борислав Белазелков положиха клетва като конституционни съдии, Конституционният съд ще каже противоречи ли на Основния закон решението на 49-тото Народното събрание, с което двамата бяха избрани.  Президентът не уважи клетвата на новите конституционни съдии Полина Паунова: Десислава..

публикувано на 09.07.24 в 07:50
Делян Пеевски

Депутатите от ПГ на ДПС на среща в НС за втория мандат

Депутатите от парламентарната група на Движението за права и свободи се събират днес в сградата на Народното събрание във връзка с втория  проучвателен мандат за съставяне на правителство. За заседанието на парламентарната група бе съобщено вчера от председателя ѝ Делян Пеевски, който свика Председателски съвет на Движението. Пеевски:..

публикувано на 09.07.24 в 07:49
полк. Вилис Цуров

Полк. Вилис Цуров: Ние сме едно от слабите звена в НАТО

НАТО се готви за защита на неговата територия. Това казва в интервю за БНР председателят на Съюза на офицерите от резерва "Атлантик" полк. Вилис Цуров. Беше малко комична ситуацията кой да води дружината , отбелязва Цуров относно разногласията кой да представлява страната ни на юбилейната среща на върха на НАТО във Вашингтон...

публикувано на 09.07.24 в 07:47

Да, България: ПП-ДБ да поиска третия мандат

ПП-ДБ да поиска третия мандат за съставяне на правителство, за да го реализира като непартийно и национално с мандат до 1 година. Това реши в понеделник Националният съвет на "Да, България" – една от партиите в коалициите - с лед продължилото повече от 3 часа заседание. От "Да, България" излязоха с предложение към коалиционните си партньори от ПП ДБ..

публикувано на 09.07.24 в 07:45