Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Жертвите в камиона-ковчег в Есекс са китайци

| обновено на 24.10.19 в 14:32
Британската полиция продължава да разпитва задържания шофьор Мо Робинсън.
Снимка: Фейсбук

Всички починали 39 души в хладилния контейнер на камиона с българска регистрация, които бяха открити вчера в Грейс, графство Есекс, са китайски граждани, съобщи британската полиция. 

Жертвите, сред които мъже, жени и един тийнейджър, бяха открити в ранните часове на деня в сряда в камиона, паркиран в промишлен комплекс в Грейс, недалеч от Лондон.

Китайското МВнР съобщи, че изпраща служители на посолството в Лондон, за да проверят съобщенията за гражданството на загиналите.

Белгийските власти, които започнаха свое разследване, смятат, че контейнерът е бил транспортиран до Пърфлийт, в устието на река Темза, с ферибот от белгийското пристанище Зебрюге. Записи от камери показват, че контейнерът е бил прикачен към пристигналия в Пърфлийт камион преди да замине за Грейс.

Контейнерът пристигал от Белгия по море в 00,30 часа местно време. В 01,05 часа камионът, дошъл от Северна Ирландия, го взема от Пърфлийт и го откарва в индустриалната зона. В 01,40 часа са открити 39-те тела.

Белгийските власти уточниха, че все още не е ясно кога и къде китайците са влезли в контейнера.

В същото време британската полиция претърси две къщи в северноирландското графство Арма, откъдето е 25-годишният шофьор на камиона Мо Робинсън, който бе арестуван вчера. Разследването на инцидента продължава.

Заместник-началникът на полицията в Есекс Пипа Милс заяви, че превозното средство е преместено „с цел защита на достойнството на жертвите – 38 възрастни и един младеж“.

Както по-рано БНР съобщи, камионът-ковчег е регистриран в България на името на компания, собственост на ирландска гражданка. 

В най-голямата трагедия с нелегални имигранти във Великобритания през 2000 година британските митнически служители откриха телата на 58 китайци, натъпкани в камион за домати в южното пристанище Дувър. Холандският шофьор бе осъден година по-късно за убийство.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

Снимки на камиона, в чийто контейнер бяха открити 39 тела, показват, че винетните стикери и стикерите за технически преглед (вляво), както и за гражданска отговорност (вдясно), приличат на българските.

Британската полиция откри 39 тела в контейнер на български камион

Британската полиция съобщи днес, че телата на 39 души са открити в камионен контейнер в индустриален комплекс източно от Лондон.  Шофьорът на камиона - 25-годишен мъж от Северна Ирландия е задържан по подозрение в убийство. Полицията..

обновено на 23.10.19 в 17:36
ВИЖТЕ ОЩЕ
Людмила Петкова

Готвят промени в сектор "Енергетика" по ПВУ в частта RePowerEU за получаване на безвъзмездни средства

479 милиона евро са безвъзмездните средства за България по RePowerEU - една от главите от Плана за възстановяване и развитие. До края на миналата година страната ни е можела да получи 30% от този ресурс авансово. Това стана ясно при изслушването на..

публикувано на 30.07.24 в 17:13

МОСВ създава три звена в страната, за да подпомогнат общините за климатични политики

Промените на климата са едно от най-големите предизвикателства пред света в днешно време и са безспорен факт, констатират делегатите от Междуправителствения панел по изменение на климата на ООН.  Това изисква предприемане на мерки по смекчаване на..

публикувано на 30.07.24 в 17:05

КЗК проверява "Музикаутор" дали разпределя справедливо финансите, получени от права

КЗК влезе в офисите на "Музикаутор", за да провери дали разпределя справедливо финансите, получени от права. Дружеството защитава авторските права на композитори, автори на литературни произведения, свързани с музика и музикални издатели...

публикувано на 30.07.24 в 16:50
С. Атолово

Кметът на Стралджа обяви частично бедствено положение заради липса на вода

Липсата на вода, лошото качество и непрекъснатите аварии принудиха кметът на Стралджа да обяви частично бедствено положение. То е в сила до 24 август, но вероятността проблемите да бъдат разрешени и от чешмите отново да потече вода, е минимална...

публикувано на 30.07.24 в 16:39

МОН публикува резултатите от третото класиране за прием в гимназии след 7. клас

Министерството на образованието и науката публикува резултатите от третото класиране за прием в гимназии след 7. клас.  Проверката става на сайта infopriem.mon.bg с входящ номер и идентификационен код.  Срокът за записване на класираните ученици в..

публикувано на 30.07.24 в 16:36

Четири деца са евакуирани при пожар в жилище в бургаския квартал "Меден рудник"

Четири деца са евакуирани при пожар в жилище, в блок 23, в бургаския квартал "Меден рудник". Децата са оставени сами в апартамента.  Те са изведени от пристигналите на място 6-има огнеборци.  Огънят е потушен от 2 противопожарни..

публикувано на 30.07.24 в 16:29
Людмила Петкова

Людмила Петкова отрече да е участвала в срещи с представители на КОНПИ и НАП

Вицепремиерът и финансов министър Людмила Петкова отрече да е участвала в срещи с представители на Антикорупционната комисия или Националната агенция за приходите, свързани с твърденията за оказван натиск върху представители от ДПС.  По-рано днес народни..

публикувано на 30.07.24 в 16:24