Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Турция „върви в погрешна посока“ в Сирия, смята Пентагонът

Шефът на Пентагона Марк Еспър.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Турция „се е насочила в погрешна посока“ с офанзивата си в Сирия и със сделката с Русия за съвместно патрулиране в „зона за сигурност“ в района, предупреди днес шефът на Пентагона Марк Еспър, предаде АФП.

„Турция ни поставя в много страшна ситуация“ с нахлуването в Северна Сирия и боевете с кюрдските милиции – съюзници на САЩ в борбата с групировката „Ислямска държава“, каза Еспър в Брюксел преди срещата на военните министри на НАТО.

Въпросът с турската военна операция е доминираща тема на двудневното заседание. 

Американският президент Доналд Тръмп обяви вчера, че САЩ свалят санкциите срещу Турция и приветства успеха примирието в операцията на Анкара в Сирия.

В същото време шефът на Пентагона защити решението за изтегляне на американските сили от Северна Сирия, с което бе открит пътят към турска операция.

„Решението за изтегляне на по-малко от 50 бойци от зоната на атака бе взето, след като ясно ни бе посочено, че президентът Реджеп Ердоган е взел решението да пресече границата“, каза той и допълни, че не бил започнал бой със съюзник в НАТО. 

САЩ смятат Китай за най-значителната потенциална заплаха за себе си, Русия е на второ място, подчерта още Еспър в изказването си на конференция на Германския фонд „Маршал“. За противодействие на Москва и Пекин той призова европейските страни да отделят повече средства за отбрана и максимално да отворят пазарите си за американска военна продукция. Сред заплахите Еспър нареди и Иран.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

Руският министър на отбраната Сергей Шойгу обеща гаранции за сигурността на хората, живеещи в 30-километровата зона от границата с Турция.

Руски военни започнаха да патрулират в Северна Сирия

Руската военна полиция започна да патрулира в зоната за сигурност в Северна Сирия, както беше договорено във вторник от  президентите на Русия и на Турция Владимир Путин и Реджеп Ердоган. От 12 часа по обед вчера започна 150-часов срок за..

публикувано на 24.10.19 в 07:35

Сирия във фокуса на среща на военните министри на НАТО

Ситуацията в Сирия ще засенчи всички останали теми по време на двудневната есенна среща на министрите на отбраната от НАТО, която започва днес в Брюксел. Според генералния секретар на Алианса Йенс Столтенберг кризата в Северна Сирия е извадила на..

обновено на 24.10.19 в 17:06