Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ЕС не успя да постигне единодушие относно новата дата за отлагане на Брекзит

Европейският съюз се съгласи, че има необходимост от ново отлагане на Брекзит, но не постигна единодушие относно конкретната дата, съобщи говорителката на ЕК Мина Андреева след края на днешната среща на посланиците на ЕС.

Това налага посланиците на 27-те страни-членки от ЕС да се съберат отново в понеделник (28-и октомври), за да бъде финализирано окончателното решение, което е много важно с оглед на факта, че на този етап крайната дата за Брекзит все още остава 31-ви октомври.

Г-жа Андреева посочи, че държавите-членки на ЕС се съгласиха "по принцип" да позволят на Обединеното кралство да отложи за пореден път напускането на блока, но тя посочи, че тепърва ще решават продължителността на това удължаване на срок и подчерта, че "работата ще продължи през следващите дни".

Говорителят на Комисията също така отбеляза, че посланиците на ЕС ще се срещнат отново в понеделник или вторник, за да вземат окончателно решение за новия краен срок за Брекзит.

Посланиците в ЕС се съгласиха, че решенията могат да се вземат чрез писмена процедура, а не посредством извънредна среща на върха на европейските лидери.

Отлагането е необходимо, за да може британският парламент да приеме закон за изпълнение на сделката за излизане от Евросъюза, постигната от премиера Борис Джонсън на 17-и октомври. Гласуването може да се забави заради искането на Джонсън за предсрочни избори на 12-и декември.

Междувременно и главният европейски преговарящ за Брекзит Мишел Барние също заяви, че на днешната среща ЕС не е успял да вземе единодушно решение за предоставяне на Обединеното кралство на допълнителна отсрочка на Брекзит.

Той все пак определи днешните дискусии като "отлични", но отбеляза, че окончателното решение по въпроса не може да бъде постигнато поради несигурността относно искането на британския премиер Борис Джонсън за провеждането на извънредни общи избори във Великобритания през декември.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

Блумбърг: Франция подкрепя отлагане на Брекзит, но не и след 30-и ноември

Франция е готова да постигне съгласие за ново отлагане на датата на Брекзит, но няма да подкрепи каквато и да е опция, включваща предоставяне на краен срок след 30-и ноември, съобщава в петък агенция Блумбърг, цитирайки неназовани европейски..

публикувано на 25.10.19 в 15:16
ВИЖТЕ ОЩЕ
Андрей Гюров

Андрей Гюров очаква УС на БНБ да отхвърли отстраняването му от поста подуправител

Андрей Гюров очаква Управителният съвет на БНБ да отхвърли отстраняването му от поста подуправител и ръководител на управление "Емисионно" заради несъвместимост. Това се казва в позиция на Гюров, разпространена в социалните медии, изпратена и до БНР...

публикувано на 16.07.24 в 16:14

Такси и инфраструктура намалиха работата на фериботния терминал край Силистра

Няма увеличение на натовареността на работа на фериботния терминал за тежкотоварни автомобили край Силистра, след началото на ремонта на Дунав мост. Дори е намаляла, сравнено с началото преди три години, въпреки организирания денонощен режим на..

публикувано на 16.07.24 в 16:03

14-годишно момиче загина в катастрофа край Ивайловград

Момиче на 14 години от Ивайловград е жертва в катастрофа, станала след полунощ на пътя между село Хухла и Ивайловград, съобщиха от Областната дирекция на МВР в Хасково. Момичето е пътувало в автомобила на 18-годишен шофьор. Младежът е загубил контрол над..

публикувано на 16.07.24 в 16:03

Експерти са категорични: Обходен път на Плевен трябва да има

В Плевен кръгла маса събра по неотложни проблеми на града представители на архитектите, инженерите в инвестиционното проектиране, камарата на строителите, кметове и други, които имат отношение към стратегически проекти. Те са свързани с пътната..

обновено на 16.07.24 в 15:58

Клиенти на Банка ДСК сигнализират за необяснимо намаляване на суми по сметките

Клиенти на Банка ДСК сигнализираха пред БНР, че са установили необяснимо намаляване на суми по сметките им.  От банката съобщават, че става дума за технически проблем, при който плащания с карта са били отчетени втори път и при това дублиране салдото..

публикувано на 16.07.24 в 15:55
Виктор Орбан

Орбан: Тръмп е готов да действа като посредник за мир между Русия и Украйна, ако бъде избран

Унгарският премиер Виктор Орбан заяви в писмо до лидерите на ЕС, че кандидатът за президент на САЩ от Републиканската партия Доналд Тръмп е готов да действа "незабавно" като посредник за мир в конфликта между Русия и Украйна, ако бъде избран през ноември,..

публикувано на 16.07.24 в 15:32

В помощ на огнеборците, които гасят пожара край Стара Загора, идват 2 хеликоптера от Чехия

В помощ на огнеборците, които втори ден гасят пожара край Стара Загора , се очакват и два хеликоптера от Чехия, съобщи министърът на вътрешните работи Калин Стоянов, който посети мястото:  "Отделно чакаме потвърждение и от колегите от Румъния, така..

публикувано на 16.07.24 в 15:31