Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Ресторант - близо до Северния полюс или във Видин

Филип Захариев - българският готвач в топ ресторант в Норвегия

В неделя сънародникът ни ще представи книгата си „Където корабите умират“

Филип Захариев
Снимка: Ани Петрова

От родния Видин до ресторантите със звезди „Мишлен“. Как Филип Захариев стана главен готвач в най-северната точка на Норвегия, където полярните мечки са повече от жителите на градчето и защо мечтае да отвори ресторант във Видин?
   

„Островът се намира по средата между Северния полюс и най-северната точка на Норвегия. Ако си представим глобуса, Европа – най-северната точка на Европа е в Норвегия: Ice Cap, като ние сме от там на още 1000 километра навътре в моретоq в посока Северен полюс.“ Така Филип Захариев локализира своето ежедневие на север от тук, от далечна София и студиото на "Хоризонт".

Филип Захариев

Бивш миньорски склад става ресторант

90% от жителите на градчето, в което Филип работи, разполагат със собствено оръжие. „Като ние нямаме право да напускаме пределите на градчето без пушка или пистолет, хубаво е да има и сигнален пистолет. Ако срещнеш мечка, а то е много вероятно, трябва първо да се произведе изстрел със сигналния пистолет, след това вече, ако нямаш друг избор, трябва да се застреля мечката.“

Преди да се озове толкова близо до Северния полюс, Филип Захариев е пътувал и живял доста години и в други страни, основно в Скандинавия, работил е в южните и по-северните части на Финландия. На острова се установява след препоръка от един от ресторантите, в които е работил в норвежката столица Осло.

Филип Захариев (вляво)

Да се влюбиш - в ресторанта и в острова

Филип вдига ресторанта на крака. Когато пристига там, той е отворил врати от около пет месеца, но е обслужвал основно частни партита. „Като го видях, просто нямаше как да не се влюбя – и в ресторанта, и в острова. Самият ресторант, в момента, в който влязох в него, усетих, че той има душа.“

През 2017 година ресторантът става №1 в Норвегия, без въобще да са разбрали кога са ги посетили инспектори. „И в един момент просто ни изпратиха в офиса – то не е статуетка, едно като камък, гравирано, че сме Ресторант на годината в Норвегия, и диплома. Това е признание, което ти дава стимул да продължаваш и да влагаш сърцето и душата си  в това, което правиш.“

Менюто в ресторанта е петстепенно, без винения пакет излиза около 100 евро. Продуктите се поръчват в големи количества и пристигат веднъж месечно или по-рядко с кораб. „Абсолютно от целия свят идват хора. Запознал съм се с хора от целия свят, благодарение на този ресторант.“

"В Норвегия много се набляга на рибата, но при нас мога да кажа, че хората са по-месоядни. Предимно от елен, от кит и от тюлен – това са ни основните меса“, продължава разказа си Филип Захариев.

За уюта да живееш на тъмно по цял ден

През града минава гълфстрийм. В източната част на острова винаги има много сняг, но там, където е ресторантът, през лятото е около 5-6 градуса и снегът се стопява за кратко. Ресторантът има собствена фадрома, с която разчистват стръмния път до него.

„В градчето слънцето залязва към 10 часа сутринта. Изгрява към 9 и половина и в 10 часа залязва. В началото ми беше доста трудно. Беше шок за организма ми. Събуждах се в пет след обяд, в 9 сутринта, не знам навън ден ли е, нощ ли е. беше стресиращо, но след това се нагодих към ритъма на живот там и е доста уютно. Едно лежерно чувство е в теб през деня – отиваш на работа, но то като е нощ… В целия град е така – една лежерна атмосфера, уютно е, приятно е“, описва ежедневието си Филип Захариев.

Пътешествия по слънчевия свят

Липсата на слънце той компенсира с пътешествия в по-топли и светли страни. В неделя Филип Захариев ще представи пред българската публика най-новата си книга с, както ги нарича, „разкази на път“ - , „Където корабите умират“. Казва, че голяма част от книгите си е писал „през тъмния сезон“. „Където корабите умират“ е вдъхновена от пътешествия в шест държави, а заглавието идва от Бангладеш. „Бях подготвен за това, което ще видя, но когато видиш тези хора как живеят (ако това може да се нарече живот), наистина осъзнаваш доста неща, осъзнаваш колко си малък", споделя Филип Захариев.

Соня Валериева и Филип Захариев

Макар и живеещ далеч на север, Филип мислено се връща към родния Видин. Това го кара да предложи на фотомодела Соня Валериева да направят фотосесия, свързана със Северозапада – българско момиче в носия на фона на пейзажи от опустяващата географска област. „Искахме да покажем този контраст – красивата България, която всъщност представлявах аз, на фона на този бекграуд – с Химията (бивш завод във Видин – бел.ред.), изоставената, с фабриките, синагогата – емблематичен елемент. Постигнахме много интересен ефект. Много хора харесаха това“, обясни Соня Валериева.

С Видин в сърцето можеш да обиколиш света и... да се върнеш

„Видин е място, което се намира в сърцето ми и това ще бъде така завинаги и дори в ситуацията, в която се намира в момента, аз все още тая някаква надежда да се прибера, дори в момента точно го обмислям. Една дълга ваканция си взех… И като поседя малко по-дълго време вкъщи, виждам, че не е чак толкова зле, колкото си мислим. Има какво да се прави във Видин. Потенциалът на този град е огромен. Дори сериозно мисля за отваряне на ресторант в моя град“, споделя Филип Захариев пред БНР.  

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.
Снимки: Ани Петрова, БНР и Филип Захариев - Личен архив
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Светла Петрова

Светла Петрова: Програма "Хоризонт" е огромна школа

"За мен радиото и програма „Хоризонт“ си останаха първата ми голяма професионална любов “, това к аза в „Нощен Хоризонт“ известният български журналист Светла Петрова във връзка с 86 годишнината от създаването на БНР . Тя е родена в София. Завършва специалността Радиожурналистика в СУ „Св. Климент Охридски“. През 1988 - 1995..

публикувано на 26.01.21 в 13:44
Стефан Попов

115 години от рождението на автора на “Българската идея” Стефан Попов

Тази година отбелязваме 115 години от рождението на автора на “Българската идея” Стефан Попов , писана на немски в политическа емиграция през 70-те години на ХХ век. Стефан Попов е роден на  24 януари 1906 г.  в София . Баща му – Сава Попов е роден 1874 г. в Севлиево, завършва Априловската гимназия, след това е сред първите..

публикувано на 26.01.21 в 12:03

Българинът изобретател за 2020 в САЩ: Животът е хубав, ако не си доволен, промени го

„ Животът е хубав, ако не си доволен, направи нещо, за да го промениш “, това каза в „Хоризонт до обед“ българинът Борислав Чакъров,  избран за Изобретател на 2020 година на САЩ . 240 долара, толкова имал в джоба си той, когато заминал за страната на големите мечти – САЩ.  Борислав Чакъров е  сондажен инженер, който от близо 30..

обновено на 26.01.21 в 07:20

Иво Сиромахов: Байганьовщината у нас никога не се променя

„ Байганьовщината е нещото, което у нас никога не се променя . Все същата завист, все същата злоба, омраза към успелите, постоянна и неприкрита враждебност към света“. Това сподели пред БНР сценаристът, драматург и писател Иво Сиромахов. На пазара е новата му книга „Майкини и другите“.  Според него големият проблем, от който произлиза начинът ни на..

публикувано на 22.01.21 в 16:52
Хелия Чавдарова

Музикалният журналист Хелия Чавдарова: Радиото все още държи магията на любопитството

"Опитвам се да не правя компромиси с качеството на работата си, което е много трудно. Аз имам една много лоша черта в себе си, която винаги много ми е пречила, и тя е моят перфекционизъм ". Това сподели пред БНР музикалният журналист и продуцент Хелия Чавдарова. Тя беше водещ на предаването "Тик-так" в продължение на 30 години, а няколко години и..

публикувано на 20.01.21 в 17:18
Камен Калев

Камен Калев: За мен е важно зрителите да имат диалог с филма

Юбилейното 25-о издание на „София филм фест“ ще започне след почти два месеца – на 11 март. Откриването ще е в зала 1 на НДК с българската премиера на филма „Февруари“ на режисьора Камен Калев. Лентата вече има международно признание – беше в официалната селекция на фестивала в Кан миналата година. Това е четвъртият пълнометражен филм на Камен..

публикувано на 14.01.21 в 18:54

Милена Аврамова: Влюбих се в театъра и оставих цигулката

„ Всеки ден, в който се събуждам, си казвам, че ще е по-добър от другия . Ако не вярваме и нямаме надежда, няма да се случат нещата“. Това сподели пред БНР актрисата Милена Аврамова. В момента тя снима филма „Чичо Коледа“. Иначе, играе на сцената на Сатиричния театър.  Актьорската душа, ако не получава душевната си храна, ще загине, признава още..

публикувано на 08.01.21 в 18:34