Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Приказни болнични стени заменят мухъла и падащата мазилка

Ремонтираха детско нефрологично отделение с дарителски средства

Малките пациенти на СБАЛ по детски болести "Проф. д-р Иван Митев" ще се лекуват в по-усмихната среда

Дарители осигуриха средства за ремонт на нефрологичното отделение на СБАЛ по детски болести "Проф. д-р Иван Митев" в столицата. Инициативата започна Кремена Кунева, която била разочарована от условията, след като постъпи в болницата с дъщеря си.

"В болницата първо заварихме едно невероятно отношение от страна на доц. Гайдарова и екипа й, който всъщност управлява и работи в Детската нефрология за сметка на всичко останало като обстановка, консумативи, изобщо цялата тази нищета, в която работят хората там", спомня си Кремена Кунева.

Режат лепенките на парченца - не достигат консумативи

"Беше много неприятно, защото наистина условията бяха потресаващи. Стените мръсни, мухлясали, нямаха елементарни консумативи. Когато дъщеря ми трябваше да й бодат пръстчето за кръв, ми дадоха едно левкопластче, което беше не повече от 2-3 милиметра. Като поисках друго, понеже не беше особено чисто, ми казаха, че съжаляват, обаче нямат друго, защото не им достигат консумативите и се налага да ги режат на много малки парченца, за да стигнат за всички деца. Условията наистина бяха ужасни", коментира Кремена Кунева в предаването "Хоризонт до обед".

В болницата не достигат средствата за сапун и дезинфектанти, допълни тя.

"Някак си хората, които работеха там, аз ги виждах, че работят със сърце и душа и им е много мъчно за това, че не могат да осигурят елементарни неща, които са необходими. Така няколко дни там, виждайки ситуацията, говорейки с тях, единия ден дори едната сестра почти се разплака, разказвайки ми как са ходели да протестират преди няколко месеца за няколко часа, никой не им е обърнал никакво внимание, след което са се върнали в болницата. Както казват те, не могат да оставят децата за повече от няколко часа, тъй като повечето от тях са на специален режим на лечение", разказва още Кремена Кунева.

След престоя в болницата Кунева решава, че нещата не могат да останат така, защото "ако имаш щастието да си тръгнеш и да не се върнеш е едно, но има деца, които са постоянно там".

"Имаше едно момченце от дом, което е от деветмесечно - беше на девет години, тогава като бяхме, е почти постоянно в отделението, тъй като има някакъв вроден бъбречен проблем, т.е. има деца, които почти живеят там. Реших, че не мога проста да си тръгна", споделя Кремена Кунева.

Сега е на финала освежителен ремонт на нефрологичното отделение на детската болница. Доста хора са откликнали на призива за събиране на средства. До края на тази седмица ремонтът трябва да приключи.

Отделението е като приказка

"То изглежда като една малка приказка според мен. Ремонтът е освежителен, за основен ремонт нямаше как да се говори в рамките на две седмици. Просто изглежда по невероятно различен начин. Включиха се няколко момичета, които са страхотни художници. Започнаха да рисуват стените, направиха някакви вълшебни мотиви и, както една от тях каза, аз имам чувството, че не съм в болница. И това е може би половината от оздравяването, защото стана като приказка, което много, много ме радва", допълни Кремена Кунева.

Акцията на доброто продължава

Малка част от събраните средства ще останат непохарчени и ще бъдат прехвърлени към други кампании, уточни Кунева. 

"Вярвам, че доброто може да продължи, защото наистина страшно много хора се отзоваха. Направи ми впечатление, че много хора българи, които живеят в чужбина - една част дори в Австралия, хора, на които децата им, вероятността да посетят тази болница, клони към нула, се включиха с доста средства. Това от една страна накара други хора да се замислят за това, че те могат да продължат. И вече имаме една идея за подобряване на условията в друга болница, която не е в София", съобщи Кремена Кунева. 

Цялото интервю можете да чуете в звуковия файл.

Снимки: Кремена Кунева

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Монумент в Молдова в памет на жертвите от  аварията в Чернобил

Плътно информационно затъмнение у нас 7 дни след идването на облака от Чернобил

38 години след атомната трагедия в Чернобил проф. Димитър Вацов завършва свое изследване по темата, което ще бъде издадено в книга. Проф. Вацов е  преподавател по философия и основател на Фондацията за хуманитарни и социални изследвания. Т ой започва изследването си преди близо 4 години.  В интервю за БНР авторът на изследването изрази надежда,..

публикувано на 26.04.24 в 10:35
Снимката е илюстративна

Община Божурище и местната общност - съюзени срещу канадски инвеститор. Събират подписи за референдум

Канадска минодобивна кампания има зелена светлина за проучвателни сондажи за второто тримесечие на тази година в района на село Златуша, община Божурище. Селото се намира на 20 километра от столицата. Инвеститорските намерения срещат силен отпор от местната общност. Събират се подписи за провеждането на местен референдум . Подписката ще..

публикувано на 26.04.24 в 07:14

Шокиращи "шедьоври" от световната кулинарна култура

От божествените деликатеси през традиционно, простичко, носталгично и убийствено вкусно приготвени храни, през екзотично звучащите и пропити от оригиналност кулинарни изобретения....в "Изотопия" стигнахме до противните, отблъскващи, шокиращи измерения на световната кулинарна култура.... Дълбоко в хранителните табута навлиза Автономията за..

обновено на 25.04.24 в 13:06
Снимката е илюстративна

"Коренът ни вика да се приберем." От чужбина до село - защо?

След години живот в чужбина млади семейства в Габровско избират да живеят на село и да се върнат към корените си. Те ще се съберат на среща в Трявна в рамките на кампанията "ЗАвръщането" , започнала в края на 2022 г. Историите си ще разкажат млади хора, завърнали се от Англия, Германия и Дания. Целта на кампанията и на срещата е да се..

публикувано на 24.04.24 в 06:59
Елица Йорданова

Елица Йорданова - между Канада и България

В 43 - ти епизод на рубриката "Америка-илюзии и реалности" гост е учителката по музика Елица Йорданова , която живее в Мисисага, един от сателитите на Торонто повече от 30 години, но не е спряла да се връща в България и да създава нови културни мостове между  двете страни. САЩ са единствената страна, с която граничи Канада . Всички други..

публикувано на 22.04.24 в 09:59
Глория Костадинова - Петрова

Глория Костадинова - Петрова: Разказваме вдъхновяващи истории от врачанския край с щипка хумор

Глория Костадинова - Петрова  на 24 години от Враца е гост в  рубриката ни "Горещи сърца" .  От дете тя е  отдадена на книгите, литературата и творческото писане . Участва в ученически конкурси за поезия и пише първия си роман, когато е петнайсетгодишна.  Увлечението и  страстта към литературата са споделени и в семейството ѝ . Със..

публикувано на 22.04.24 в 09:22
Анна Ризова и театралната школа

Анна Ризова в рубриката "Горещи сърца": Уча децата, че трябва първо да обичат себе си!

За нея няма невъзможни неща. Но най- важното за нея е да накара децата, а и възрастните да повярват в силата на изкуството и познанието. Тя е на 30 години, вече е усвоила няколко професии. Завършила е театрално изкуство, докторант е по "Кинознание и телевизия", преподава на студенти в Югозападния университет, работи като експерт "Реклама" в Радио..

обновено на 21.04.24 в 09:30