Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Цените на клиничните пътеки за физиотерапия и рехабилитация покриват едва 43% от разходите

Снимка: Ани Петрова, БНР

Цените на клиничните пътеки за физиотерапия и рехабилитация не са актуализирани през последните осем години като стойността им покрива едва около 43 процента от реално направените разходи. Изключение правят клиничните пътеки за деца.

Това се посочва в писмо до здравния министър и Здравната каса от Асоциацията по физикална и рехабилитационна медицина, огласено на националната конференция на организацията край Варна.

Д-р Таня Ангелова, председател на Асоциацията обясни:

"Става въпрос за масовата пътека, която обхваща целия арсенал на опорно-двигателен апарат в областта на ортопедията и в областта на ревматологията. Това са много заболявания, които са включени в една клинична пътека, чиято стойност е 330 лева за период от седем дни. Един път в годината при някои случаи на по-тежко болни, може да бъде и два пъти. Това е изключително недостатъчно за възстановяването на един пациент, защото никъде по света няма рехабилитация седем дни, колкото и ефективна да бъде тя и колкото и да бъде проведена във водеща клиника".


Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт.