Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ЕС, Русия и Украйна не се разбраха за газовия транзит

Трите страни изключват прекратяване на доставките

Марош Шефчович

Без конкретно споразумение завърши днешният 4-и кръг от преговорите за транзит на газ между ЕС, Русия и Украйна за следващата година в Брюксел, съобщи еврокомисарят за енергийния съюз Марош Шефчович.

Трите страни са се договорили да проведат следващата тристранна среща на ниво министри през ноември. По думите на Шефчович Русия е подчертала изключителното значение на това да се намери решение на арбитража в Стокхолм, където тя е Украйна все още имат нерешени спорове.

Другите спорни въпроси, които Русия е изтъкнала, са антимонополните решения и потенциалния обем на директните доставки за Украйна. И трите страни са изключили възможността да се стигне до спиране на доставките.

След разговорите еврокомисарят по енергийни въпроси Марош Шефчович обяви, че е разочарован:

Марош Шефчович допълни, че и у двете страни има липса на воля, а Русия все още не е готова да се съгласи по въпроса за арбитраж в Стокхолм между „Газпром“ и украинската държавна компания „Нафтогаз“.

Разочарован съм, но не се отказвам, подчерта еврокомисарят по енергетика.

Руският енергиен министър Александър Новак заяви, че преговорите ще продължат в края на ноември - точно месец преди настоящото споразумение за транзит на газ между Киев и Москва да изтече. Новак допълни, че Москва може да удължи съществуващия договор за транзит като резервен вариант и подчерта, че ако Киев е готов да работи по европейското законодателство през 2020-а година, Русия може да обезпечи необходимите количества и по тези правила.

По-голямата част от руските газови доставки към Европа минават през Украйна. За постигане на нов договор има редица пречки, сред които политическият разрив между Киев и Москва и проруските сепаратисти в Източна Украйна.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

Русия е готова продължи договора за транзит на газ през Украйна, ако не бъде подписан нов

Русия е готова продължи настоящия договор за транзит на газ през Украйна, ако до края на годината не бъде подписан нов. Това заяви руският президент Владимир Путин по време на пленарната сесия на започналия в Москва форум „Руска енергийна седмица"..

публикувано на 02.10.19 в 18:36
ВИЖТЕ ОЩЕ

Във Великобритания тестват първата персонализирана ваксина срещу рак на кожата

Във Великобритания са в ход клинични изпитания на първата в света персонализирана ваксина срещу рак на кожата, съобщи Би Би Си.  Ваксината е предназначена да помогне на имунната система на пациента да разпознае и унищожи раковите клетки.  Използвана е..

публикувано на 26.04.24 в 14:22
Ваня Григорова/Васил Терзиев

Отново отложиха делото за кметските избори в София

Поредно отлагане на делото за кметските избори в София заради нови искания на страните. Административният съд София-град ще заседава по жалбата на загубилата вота Ваня Григорова срещу решението на Столичната общинска избирателна комисия да..

публикувано на 26.04.24 в 14:18
Смилен Вълов

Директорът на АЗ: Държавата мисли за съкратените от "ТЕЦ Марица изток" и трудовата им реализация

Съкращават 160 работници от "ТЕЦ Марица изток" , съобщи директорът на Агенцията по заетостта (АЗ) Смилен Вълов в интервю пред БНР. В Агенцията са получили уведомление за масово уволнение от работодателя и до 10 дни те реално ще бъдат..

публикувано на 26.04.24 в 14:15
Росица Кирова

Извънредно заседание на парламента на 30 април

Народното събрание (НС) ще проведе извънредно заседание на 30 април, вторник, и няма да има заседание на 2 май. Това обяви председателят Росица Кирова.  Заседанието е насрочено за 14.00 часа и на него ще бъдат обсъдени на второ четене промените в..

публикувано на 26.04.24 в 14:13
Министърът на здравеопазването Галя Кондева и доц. Ангел Кунчев

Мерките срещу коклюш: По-ранна ваксина за бебета и безплатни имунизации за бременни

Първата ваксинация срещу коклюш ще може да се поставя на бебета с две седмици по-рано или когато детето навърши месец и половина.  Мерките за ограничаване на разпространението на заболяването и за предпазване на най-уязвимите групи бяха..

публикувано на 26.04.24 в 14:09
Ваня Григорова

Свиленски: Григорова е използвана, за да бъде патерица на Борисов в следващия парламент

Ваня Григорова е използвана, за да бъде патерица на Бойко Борисов в бъдещия парламент. Така зам.-председателят на ПГ на БСП Георги Свиленски коментира думите на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов, че в следващия парламент може да има по-различна..

публикувано на 26.04.24 в 13:59

Хиляди декари земеделска земя са засегнати от градушката в Чирпанско

В община Чирпан продължава огледът и описването на щетите от вчерашната градушка. Засегнати са хиляди декари земеделски площи със зърнени култури и овощни насаждения. Зетьово е едно от най-пострадалите населени места в община Чирпан. В..

публикувано на 26.04.24 в 13:52