ЕС, Русия и Украйна не се разбраха за газовия транзит

Трите страни изключват прекратяване на доставките

Марош Шефчович

Без конкретно споразумение завърши днешният 4-и кръг от преговорите за транзит на газ между ЕС, Русия и Украйна за следващата година в Брюксел, съобщи еврокомисарят за енергийния съюз Марош Шефчович.

Трите страни са се договорили да проведат следващата тристранна среща на ниво министри през ноември. По думите на Шефчович Русия е подчертала изключителното значение на това да се намери решение на арбитража в Стокхолм, където тя е Украйна все още имат нерешени спорове.

Другите спорни въпроси, които Русия е изтъкнала, са антимонополните решения и потенциалния обем на директните доставки за Украйна. И трите страни са изключили възможността да се стигне до спиране на доставките.

След разговорите еврокомисарят по енергийни въпроси Марош Шефчович обяви, че е разочарован:

Марош Шефчович допълни, че и у двете страни има липса на воля, а Русия все още не е готова да се съгласи по въпроса за арбитраж в Стокхолм между „Газпром“ и украинската държавна компания „Нафтогаз“.

Разочарован съм, но не се отказвам, подчерта еврокомисарят по енергетика.

Руският енергиен министър Александър Новак заяви, че преговорите ще продължат в края на ноември - точно месец преди настоящото споразумение за транзит на газ между Киев и Москва да изтече. Новак допълни, че Москва може да удължи съществуващия договор за транзит като резервен вариант и подчерта, че ако Киев е готов да работи по европейското законодателство през 2020-а година, Русия може да обезпечи необходимите количества и по тези правила.

По-голямата част от руските газови доставки към Европа минават през Украйна. За постигане на нов договор има редица пречки, сред които политическият разрив между Киев и Москва и проруските сепаратисти в Източна Украйна.

Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

Русия е готова продължи договора за транзит на газ през Украйна, ако не бъде подписан нов

Русия е готова продължи настоящия договор за транзит на газ през Украйна, ако до края на годината не бъде подписан нов. Това заяви руският президент Владимир Путин по време на пленарната сесия на започналия в Москва форум „Руска енергийна седмица"..

публикувано на 02.10.19 в 18:36
ВИЖТЕ ОЩЕ

Осигурени са пътища за земеделците по трасето на "Балкански поток"

На територията на област Ловеч, където се изгражда газопровода „Балкански поток“ са определени трасета, през които земеделските производители ще могат да преминават, без да затрудняват работата по изграждането на обекта. Трасето на газопровода преминава..

публикувано на 28.05.20 в 22:10
Пред МС протестиращите за Национална детска болница в нова сграда събират подписи, за да ги внесат в Народното събрание.

Събират подписи за нов конкурс за детска болница

От Националната гражданска инициатива „За истинска детска болница, не гробница“ се събраха пред Министерския съвет, за да събират подписи с искане за нов конкурс за изграждане на детска болница. В началото на юни подписите ще бъдат внесени в Народното..

публикувано на 28.05.20 в 20:55

Само Париж свети в оранжево в епидемичната карта на Франция

Районът около Париж остана единствен в оранжево на епидемичната карта на Франция."Разбрали сте отлично правилата, затова епидемията затихва" - каза френският премиер Едуар Филип. От втори юни парковете и градините във Франция отварят отново, отпадат..

публикувано на 28.05.20 в 20:40

Прекратиха предсрочно мандата на председателя на ОбС в Дряново

В Дряново мандатът на председателя на Общинския съвет беше предсрочно прекратен. Шест месеца след избирането му за поста съветниците го отстраниха с мотива, че системно не изпълнява задълженията си. От общо 13 общински съветници в Дряново 7 са гласували за..

публикувано на 28.05.20 в 20:31
Велико Търново

Над 4 млн. лв по-малко местни приходи в Община Велико Търново към края на април

С повече от 4 милиона лева са по-малко местните приходи в Община Велико Търново към края на април спрямо същия период на миналата година. В общинската инвестиционна програма са спрени всички обекти с местно финансиране. В община Велико Търново..

публикувано на 28.05.20 в 20:20
Красимир Живков, заместник-министър на околната среда и водите

Зам.-министърът на околната среда Красимир Живков и още петима са в ареста

Заместник-министърът на околната среда Красимир Живков , бивш директор на РИОСВ - Плевен и още четирима души се разследват за участие в престъпна група за внос на опасни отпадъци, основно от Италия. Шестимата са задържани за 24 часа, а утре ще стане..

обновено на 28.05.20 в 20:07

Нови облекчения на блокадата в Румъния заради Covid-19

От 1 юни в Румъния влизат в сила нови облекчения на блокадата заради пандемията от коронавирус. Кафета и ресторанти на открито ще имат право да заработят при стриктно спазване на дистанция и при максимум от четирима души на една маса. Първата част на..

публикувано на 28.05.20 в 18:39