Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ЕС, Русия и Украйна не се разбраха за газовия транзит

Трите страни изключват прекратяване на доставките

Марош Шефчович

Без конкретно споразумение завърши днешният 4-и кръг от преговорите за транзит на газ между ЕС, Русия и Украйна за следващата година в Брюксел, съобщи еврокомисарят за енергийния съюз Марош Шефчович.

Трите страни са се договорили да проведат следващата тристранна среща на ниво министри през ноември. По думите на Шефчович Русия е подчертала изключителното значение на това да се намери решение на арбитража в Стокхолм, където тя е Украйна все още имат нерешени спорове.

Другите спорни въпроси, които Русия е изтъкнала, са антимонополните решения и потенциалния обем на директните доставки за Украйна. И трите страни са изключили възможността да се стигне до спиране на доставките.

След разговорите еврокомисарят по енергийни въпроси Марош Шефчович обяви, че е разочарован:

Марош Шефчович допълни, че и у двете страни има липса на воля, а Русия все още не е готова да се съгласи по въпроса за арбитраж в Стокхолм между „Газпром“ и украинската държавна компания „Нафтогаз“.

Разочарован съм, но не се отказвам, подчерта еврокомисарят по енергетика.

Руският енергиен министър Александър Новак заяви, че преговорите ще продължат в края на ноември - точно месец преди настоящото споразумение за транзит на газ между Киев и Москва да изтече. Новак допълни, че Москва може да удължи съществуващия договор за транзит като резервен вариант и подчерта, че ако Киев е готов да работи по европейското законодателство през 2020-а година, Русия може да обезпечи необходимите количества и по тези правила.

По-голямата част от руските газови доставки към Европа минават през Украйна. За постигане на нов договор има редица пречки, сред които политическият разрив между Киев и Москва и проруските сепаратисти в Източна Украйна.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

Русия е готова продължи договора за транзит на газ през Украйна, ако не бъде подписан нов

Русия е готова продължи настоящия договор за транзит на газ през Украйна, ако до края на годината не бъде подписан нов. Това заяви руският президент Владимир Путин по време на пленарната сесия на започналия в Москва форум „Руска енергийна седмица"..

публикувано на 02.10.19 в 18:36
ВИЖТЕ ОЩЕ

Фестивалът на детското театрално творчество започва във Велико Търново

Над 300 млади артисти от цяла България се събират във Велико Търново за 18-то издание на фестивала на детско-юношеското театрално творчество "Малкият принц". От днес до неделя те ще се изявят на сцената на Музикално-драматичния театър "Константин..

публикувано на 19.04.24 в 10:16

Борисов: Дали ще работим с ПП-ДБ след изборите зависи от тяхното поведение

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов коментира в кулоарите на парламента възможността след изборите да работят заедно с ПП-ДБ.  Той подчерта, че това зависи изцяло от тяхното поведение. Борислав не коментира казуса с предложението Даниел Митов да заеме..

публикувано на 19.04.24 в 10:15
Димитър Главчев

След срещата на Димитър Главчев и Радев: Няма новини, няма и указ

Остават предложенията на служебния премиер Димитър Главчев за рокади в Министерство на външните работи и в това на земеделието, но все още не е известно дали и кога президентът ще подпише указ за персоналните промени в състава на кабинета...

публикувано на 19.04.24 в 10:04

Д-р Николай Христов: 93% морбилна ваксинация на българските деца е топ резултат

93% за морбилна ваксинация е върхово постижение , заяви пред БНР д-р Николай Христов, който е общопрактикуващ лекар от Варна.  "За морбили имаме 1 единствен докладван случай, което на фона на вълната от морбили в цяла Европа, особено в Румъния, е..

публикувано на 19.04.24 в 09:53
Росен Желязков

Росен Желязков забранил предизборни срещи в НС, Нинова му иска оставката

Лидерът на БСП Корнелия Нинова поиска оставката на председателя на парламента Росен Желязков заради издадена заповед, която ограничава изявите на депутатите и парламентарните групи пред медиите. По думите на Нинова е наредено брифинги,..

публикувано на 19.04.24 в 09:51

МААЕ потвърди: Няма нанесени щети по ядрените обекти на Иран след атаката от Израел

Международната агенция за атомна енергия потвърди, че няма нанесени щети по ядрените обекти на Иран при предполагаема атака на Израел срещу страната. Агенцията продължава да следи ситуацията много внимателно и призовава за изключителна..

публикувано на 19.04.24 в 09:48

Отмениха ограниченията за полети до няколко града в Иран

Иран отмени ограниченията за полети до няколко града, възобновени бяха полетите и на международното летище в Техеран. Мярката беше въведена след съобщения на американски източници, че Израел атакува обекти в Иран. Тази сутрин иранската..

публикувано на 19.04.24 в 09:39