Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Световен ден за борба с псориазиса

Болните с псориазис у нас са около 140 000

Снимка: pixabay.com

29 октомври е Световен ден за борба с псориазиса. У нас това е единственото кожно заболяване, обявено за социално значимо, но въпреки това за него се говори малко, а проблемите на пациентите с псориазис и на лекарите, които трябва да ги лекуват, оказва се не са никак малко.

По данни на лекари и пациентски организации болните с псориазис у нас са около 140 000. Точна статистика няма. Няма и регистър, който да проследява развитието на болестта при отделните пациенти и как се повлияват от лечението. Mодерните, но и много скъпи биологични лекарства, които имат най-добър ефект за пациентите, са недостижими за огромния процент страдащи от псориазис, защото държавата е заложила прекалено високи критерии за тяхното отпускане, обясни председателят на Фондация "Псориазис" д-р Иван Богданов:

"Има 3 показателя - единият за повърхност на засягане, който трябва да е 10, ПАСИ, което е числов показател за тежестта на заболяването, който трябва да е 10, и критерият за качество на живот, който също трябва да е 10, за да се смята, че едно заболяване е тежко. В България качеството на живот изобщо не се възприема като критерий, който е от значение за тежестта на заболяването. От него държавата не се интересува. Тя се интересува от това колко е тежко заболяването. Във всички европейски държави почти от Западна Европа е прието правилото на десетките така че ПАСИ 10 е критерият. В България е 20. И това е единственият критерий, който се ползва".

Пациентите с псориазис, които са получили право на достъп до модерното лечение, са под 1000 души. Болният трябва да е преминал през всякакво друго лечение, което в много случаи е неефективно и дори опасно за него, за да стигне до биологичната терапия, когато вече е с крайно тежка форма на заболяването, обясни д-р Богданов:

"И той трябва да чака 2 месеца минимум, за да му бъдат придвижени документите, за да мине тежката процедура и да стигне биологично средство, което накрая бива определяно от Касата, а не от лекаря и съответно не е достатъчно адекватно нито по отношение на придружаващите заболявания, нито по отношение на тежестта на заболяването и на един куп други неща".

Пациентите с псориазис са подложени на дискриминация - и от обществото, и от държавата, посочи председателят на Асоциацията на пациентите с псориазис у нас Ива Димова:

"Това им пречи в ежедневието, уволнявани са от работа, дори български университет имаше в устава си изискване, че не могат да кандидатстват хора с псориазис, уртикария и други кожни заболявания, което също е дискриминация".

Българите масово не знаят нищо за болестта и я превръщат в стигма, казва Ива Димова. Доказателство е проведена наскоро анкета с граждани, която красноречиво говори за отношението към болните от псориазис:

"Според българското общество псориазисът е венерическо заболяване, липса на хигиена, от него боледуват само жените, защото са развратни, това е заразно заболяване и човек може да се заради по много начини. Един възрастен господин каза, че навремето такива като мен са пращани в урановите мини. Навремето това заболяване се лекувало с ябълков оцет, който или се пие, или се гори с лупа".

Системата на здравеопазването у нас поставя пациентите в ситуацията да водят битка за живота си с всички институции, смята Иван Димов, председател на федерация Български пациентски форум. По думите му вместо да облекчава достъпа на пациентите до лечение, Здравната каса го ограничава:

"За съжаление, псориазисът беше едно от първите заболявания, в което се опитаха да направят централизиран достъп до лекар. От извоюваните с толкова много срещи и битки, защото за съжаление българският пациент трябва да воюва за живота си, държавата се опита да направи и това - да централизира една комисия. Ние държим да има колкото е възможно повече комисии, така че българският пациент да може да стига, да бъде насочван към правилния лекар и да бъде лекуван".

У нас не лекарят, а Здравната каса определя какво да бъде лечението на пациентите с въвеждането на т.нар. критерии за разходоефективност на лекарствата, посочи д-р Богданов.

"При нас се дават тези, които са най-евтини. Без да се даде на лекарят реално да избира какво лечение да предпише. В същото време ние носим отговорност за това какво лечение даваме. Не може по административни причини да се налага един избор на медикамент, без да се вземат предвид медицинските причини за това".

Адекватно лечение на псориазис се предлага в малко градове у нас. Няма и достатъчно кабини за фототерапия а болните. Лекари и пациенти напомнят, че все още пълно излекуване на псориазис е невъзмвожно, но със съвременните терапии може да се постигне ремисия и цялостно подобряване качеството на живот на пациентите, което е и целта на лечението, ако обаче са налице условия за това.

Репортажа чуйте в звуковия файл.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Вашингтон и Берлин са се договорили за разполагане на далекобойни американски ракети в Германия

САЩ и Германия се договориха за разполагане на далекобойни американски ракети на германска територия, предаде Ройтерс. От 2026 година в Германия ще бъдат изпратени зенитни ракети SM-6, крилати ракети "Tomahawk", както и хиперзвуково оръжие, което е все още във фаза на усъвършенстване. Решението демонстрира желанието на Вашингтон да засили..

публикувано на 10.07.24 в 21:18

25 депутати в групата "Европа на суверенните нации", Станислав Стоянов ще е зам.-председател

25 евродепутати ще наброява по последни данни парламентарната група "Европа на суверенните нации", съобщи за БНР неин говорител. В нея влизат и българските представители от "Възраждане", като Станислав Стоянов ще бъде един от двамата заместник-председатели. "Европа на суверенните нации" - нова група в Европарламентa Най-много евродепутати в..

публикувано на 10.07.24 в 21:02
Ахмед Доган и Делян Пеевски

Доган иска оставката на Делян Пеевски и на други 5 знакови имена на ДПС

В призив към всички депесари почетният председател на ДПС д-р Ахмед Доган поиска оставката на председателят на парламентарната група Делян Пеевски и на други 5 знакови имена на Движението. Ето и пълния текст на писмото на Ахмед Доган (без съкращения и корекции): "Скъпи Депесари! Преживяваме сериозна криза в организационния живот на партията...

публикувано на 10.07.24 в 20:43
Служебният премиер Димитър Главчев говори пред медиите в конгресния център Walter E. Washington във Вашингтон, САЩ, 10 юли 2024 г.

Главчев разговаря с Мицкоски във Вашингтон: На едно мнение бяхме, че трябва да се намали напрежението

Служебният министър-председателят Димитър Главчев е разговарял с премиера на Северна Македония Християн Мицкоски преди официалното заседание на лидерите на страните членки от НАТО.  Главчев към Байдън: България е лоялен и надежден съюзник Лидерите на НАТО: Пътят на Украйна към членство в НАТО е необратим Двамата премиери са говорили по..

публикувано на 10.07.24 в 20:40
Руската мобилна система за противовъздушна отбрана Оса от групировката войски

Руската армия с ракетни удари към украинския град Вознесенск

Руската армия извърши ракетно нападение по украинския град Вознесенск. Загинал е един местен жител, а други 8, сред които и кметът, са били ранени, съобщава Ройтерс. Вознесенск се намира в южната Николаевска област. По-рано днес при ракетно нападение срещу пристанище в съседната Одеска област бяха убити двама души. Още един цивилен загина при..

публикувано на 10.07.24 в 20:15

Медицинският хеликоптер е в Банско, уточниха най-рисковите места за инциденти в планината

Първият хеликоптер за спешна помощ у нас пристигна в Банско. Екипът от пилоти и медици проведоха среща с кмета на курорта Стойчо Баненски и планинските спасители, след което медицинският хеликоптер облетя землището на града и северен Пирин.  Заедно с планинските спасители бяха уточнени местата с повишен интензитет на инциденти в планината...

публикувано на 10.07.24 в 19:42
Съдебната палата в Перник

Досегашният заместник Ангел Байрактарски става окръжен прокурор на Кюстендил

Досегашният заместник Ангел Байрактарски става окръжен прокурор на Кюстендил за следващите 5 години, реши единодушно на заседанието си Прокурорската колегия при ВСС. Преди двадесетина години Байрактарски също е бил кандидат за обвинител номер 1 на Окръжна прокуратура, припомнят магистрати. Байрактарски каза за БНР, че номинацията му е..

публикувано на 10.07.24 в 19:41