Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Откриват паметник на Пенчо Славейков в Милано

Снимка: Адриан Новаков

Днес в Милано ще бъде открит паметник на Пенчо Славейков. Инициативата е на Генералното консулство на България в Милано в съдействие с общината на града.

Събитието ще се състои в рамките на 140 години дипломатически взаимоотношения между Италия и България.

Паметникът – пейка на която е седнал Пенчо Славейков, е дело на българския скулптор Адриан Новаков.

Произведението му ще бъде поставено в градина в центъра на Милано недалеч от главната и най-голяма градска библиотека известна под името „Сормани”.

В нейната представителна зала професор Емил Димитров ще представи творчеството на българския поет и връзката му с област Ломбардия.

В официалната информация за събитието се изтъква, че предложението на генералния ни консул в Милано г-жа Таня Димитрова е от голямо културно значение за двете страни във връзка честването на 140 години от началото на дипломатическите взаимоотношения между Италия и България.

Смята се, че паметникът ще е една безценна реалност за българската общност не само в Милано. Той може да изпълнява ролята на място за туризъм, културни срещи и други важни събития.

Това е втори паметник на Пенчо Славейков в Италия. Първият е също по инициатива на Генералното ни консулство в Милано. Поставен е през 2007 г. в двора на библиотеката на Брунате - градче над езерото на Комо, където поетът умира през 1912 г.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Микола Солски

Съд разпореди арест на украинския агроминистър Микола Солски

Украински съд разпореди министърът на аграрната политика и прехраната Микола Солски да бъде задържан по обвинения в съучастие в незаконно придобиване на държавна земя на стойност около 7 милиона долара. Солски отхвърля обвиненията, които се отнасят за събития от 2017-2021 г. - преди той да стане министър на земеделието през март 2022 г...

публикувано на 26.04.24 в 12:07

НС отмени патентния данък за бране на билки, горски плодове, гъби и трюфели

На първо четене мнозинството в Народното събрание (НС) отмени патентния данък за бране на гъби, билки и горски плодове, включително и трюфели. В подкрепа на предложението на ГЕРБ и ДПС гласуваха БСП и "Има такъв народ". Мотивът е, че данъкът се е оказал непосилен, тъй като заплащането му е авансово, без да се знае дали събирането им няма..

публикувано на 26.04.24 в 11:50

61% от родителите подкрепят задължителните ваксини, сочи проучване

61% от родителите подкрепят задължителните ваксини и биха поставили всички и дори допълнителни ваксини на децата си . Над 77% от родителите определят лекарите като основен източник на информация по въпросите на ваксините, а 95% от общопрактикуващите лекари съветват родителите да ваксинират децата си с всички ваксини от задължителния..

публикувано на 26.04.24 в 11:42

Коклюш в 21 области, но без извънредна епидемична обстановка

У нас вече има епидемия от коклюш, но няма да бъде обявена извънредна епидемична обстановка, съобщи за БНР главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев.  По думите му има потвърдени случаи на инфекцията в 21 области в страната. На днешното заседание на Министерския съвет ще бъдат представени мерки за ограничаване на..

публикувано на 26.04.24 в 11:42

"Български пощи" възстанови приемането на писма и колети за Израел

От днес "Български пощи" възстановяват приемането на писма и колети за Израел. Няма да бъдат приемани куриерски пратки. От пощите посочват, че е възможно да има забавяния в доставките заради промени в полетите на авиопревозвачи, наложени от остановката в Израел.

публикувано на 26.04.24 в 11:35

Градушка покоси реколта 2024 в сливенското село Баня

Всички розови насаждения в сливенското село Баня са ликвидирани от вчерашната градушка. Засегнати са и лозята. "Няма дори 10%, на които да се надяваме. Градушката всичко приключи. Приключваме тази година със земеделието заради трагедията, която ни сполетя", каза пред БНР Мариян Курдов, който се занимава с трайни насаждения. По думите му е..

публикувано на 26.04.24 в 11:29
Делян Пеевски

Пеевски: Проектът ПП-ДБ приключи!

"Проектът ПП-ДБ приключи, промяната се превърна в пълна контрабандна подмяна".  Това заяви в кулоарите на парламента съпредседателят на ДПС Делян Пеевски. Пеевски призова Петков и лидера на ГЕРБ Бойко Борисов да не коментират с кого ще управлява ДПС, защото това зависи единствено от вота на избирателите и решението на движението...

публикувано на 26.04.24 в 11:28