Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

4 години затвор за Цвета Таскова за катастрофата на АМ "Тракия" с 6 загинали

| обновено на 30.10.19 в 18:53
Цвета Таскова е признала вината си, съжалява за случилото се и изразила готовност да изплати обезщетение на близките на жертвите и на пострадалите.
Снимка: БГНЕС

4 години лишаване от свобода постанови Софийският окръжен съд за Цвета Таскова, която предизвика катастрофата с 6 жертви на АМ "Тракия" миналия април, при която 17 души бяха ранени. При изпреварване Таскова удари с лекия си автомобил автобус, пътуващ по линия Бургас-София. Колата се вряза в калника на предната лява гума на автобуса, от което той се преобърна в близката канавка. 

Делото се гледа по съкратената процедура, след като Таскова се призна за виновна.

Присъдата е 6 години затвор, но е редуцирана заради съкратеното следствие.

Прокурор Мирослав Ангелов поиска условно наказание за Таскова, защото, според него, то е най-адекватното. Таскова е направила пълни самопризнания, признала е вината си, съжалява за случилото се, готова е да изплати обезщетение на близките на жертвите и на пострадалите. Рухнала е емоционално след случилото се: 

"Понякога един професионалист трябва да послуша и сърцето си. Много хора ще си помислят, че това е ниска присъда, но факт е, че тази млада жена няма нито едно утежняващо вината обстоятелство. Просто съм вътрешно убеден, че наказанието, макар и условно, щеше да постигне целите си. Правото е наука за справедливост и добро и това означава, че всички хора трябва да си вземат поука, трябва да бъдат по-добри, по-толерантни хора на пътя и по-добри един към друг".

За условно наказание настояваше и адвокатът на Таскова - бившият градски прокурор на София Николай Кокинов, и част от адвокатите на пострадалите.

"Справедливостта всеки я усеща различно за себе си. Това момиче не е някакъв голям престъпник. На всеки може да се случи. Съжалява безкрайно. Мал шанс с много зловещи последици. Това остава спомен за цял живот. Тя вече е наказана сама по себе си", каза адвокат Николай Кокинов.

Според адвоката на Таскова прокуратурата е подходила обективно, като е поискала условна присъда, а той планира да обжалва четигодишната присъда на Окръжния съд:

Прокурор Ангелов не скри, че очаква да бъде питан от ръководството на прокуратурата защо е пледирал за условно наказание.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Вашингтон и Берлин са се договорили за разполагане на далекобойни американски ракети в Германия

САЩ и Германия се договориха за разполагане на далекобойни американски ракети на германска територия, предаде Ройтерс. От 2026 година в Германия ще бъдат изпратени зенитни ракети SM-6, крилати ракети "Tomahawk", както и хиперзвуково оръжие, което е все още във фаза на усъвършенстване. Решението демонстрира желанието на Вашингтон да засили..

публикувано на 10.07.24 в 21:18

25 депутати в групата "Европа на суверенните нации", Станислав Стоянов ще е зам.-председател

25 евродепутати ще наброява по последни данни парламентарната група "Европа на суверенните нации", съобщи за БНР неин говорител. В нея влизат и българските представители от "Възраждане", като Станислав Стоянов ще бъде един от двамата заместник-председатели. "Европа на суверенните нации" - нова група в Европарламентa Най-много евродепутати в..

публикувано на 10.07.24 в 21:02
Ахмед Доган и Делян Пеевски

Доган иска оставката на Делян Пеевски и на други 5 знакови имена на ДПС

В призив към всички депесари почетният председател на ДПС д-р Ахмед Доган иска оставката на председателят на парламентарната група Делян Пеевски и на други 5 знакови имена на Движението. Ето и пълния текст на писмото на Ахмед Доган (без съкращения и корекции): "Скъпи Депесари! Преживяваме сериозна криза в организационния живот на партията. Тази..

публикувано на 10.07.24 в 20:43
Служебният премиер Димитър Главчев говори пред медиите в конгресния център Walter E. Washington във Вашингтон, САЩ, 10 юли 2024 г.

Главчев разговаря с Мицкоски във Вашингтон: На едно мнение бяхме, че трябва да се намали напрежението

Служебният министър-председателят Димитър Главчев е разговарял с премиера на Северна Македония Християн Мицкоски преди официалното заседание на лидерите на страните членки от НАТО.  Главчев към Байдън: България е лоялен и надежден съюзник Лидерите на НАТО: Пътят на Украйна към членство в НАТО е необратим Двамата премиери са говорили по..

публикувано на 10.07.24 в 20:40
Руската мобилна система за противовъздушна отбрана Оса от групировката войски

Руската армия с ракетни удари към украинския град Вознесенск

Руската армия извърши ракетно нападение по украинския град Вознесенск. Загинал е един местен жител, а други 8, сред които и кметът, са били ранени, съобщава Ройтерс. Вознесенск се намира в южната Николаевска област. По-рано днес при ракетно нападение срещу пристанище в съседната Одеска област бяха убити двама души. Още един цивилен загина при..

публикувано на 10.07.24 в 20:15

Медицинският хеликоптер е в Банско, уточниха най-рисковите места за инциденти в планината

Първият хеликоптер за спешна помощ у нас пристигна в Банско. Екипът от пилоти и медици проведоха среща с кмета на курорта Стойчо Баненски и планинските спасители, след което медицинският хеликоптер облетя землището на града и северен Пирин.  Заедно с планинските спасители бяха уточнени местата с повишен интензитет на инциденти в планината...

публикувано на 10.07.24 в 19:42
Съдебната палата в Перник

Досегашният заместник Ангел Байрактарски става окръжен прокурор на Кюстендил

Досегашният заместник Ангел Байрактарски става окръжен прокурор на Кюстендил за следващите 5 години, реши единодушно на заседанието си Прокурорската колегия при ВСС. Преди двадесетина години Байрактарски също е бил кандидат за обвинител номер 1 на Окръжна прокуратура, припомнят магистрати. Байрактарски каза за БНР, че номинацията му е..

публикувано на 10.07.24 в 19:41