Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Милен Керемедчиев: Има сериозно активиране на руските мрежи на Балканите

Валери Тодоров: Има скрити начини за отзоваване

Милен Керемедчиев в студио на програма „Хоризонт“
Снимка: Иван Русланов

„Ако има и други дипломати – в повечето случаи никога един представител на някоя структура за разузнаване не работи сам, нищо чудно този скандал да се разрасне“. Това заяви пред БНР Милен Керемедчиев – бивш зам.-министър на външните работи, в коментар за поредния шпионски скандал у нас.

„Очакваме изявления на руското външно министерство. Тук са заложени нашите отношения между България и Русия. Оттук нататък посещенията на външния ни министър, на министъра на енергетиката, заложените инфраструктурни проекти не трябва да бъдат част от политическото напрежение между двете държави“, изказа мнение той в предаването „12+3“.

Руският отговор

По думите му Русия може да отговори по няколко начина - твърда декларация и изказване, изгонване на реципрочен брой дипломати или привикване на посланика на Руската федерация обратно в Москва за консултации – това би било най-тежката мярка.

Според него за да предприеме България тази мярка, това са усилия и на партньорски служби:

„Ефектът е силен. Сигурно ще има реципрочна мярка. Но да не смятаме, че това е кой знае колко страшно. Това е силна мярка, която показва и позиция. На всички въпросителни относно пропускането на руски военнотранспортни самолети през България към Сърбия трябва да бъдат отговорени. Изгонването на дипломата е едно от тях“.

Активиране на руските мрежи на Балканите

За последните 2 години има сериозно активиране на руските мрежи на Балканите, подчерта Милен Керемедчиев. На Балканите започва да става много напечено, категоричен е той и обясни:

„Това е във връзка с опитите да се задържи руското влияние на Балканите, най-вече през Сърбия. В момента се използва и общото разочарование от недаването на дата за стартиране на преговори за членство в ЕС на Северна Македония. Като добавим и активното участие на руската страна във военни операции, които се извършват в Сърбия, от гледна точка на учения и подаряване на техника – показва, че всъщност Русия активизира своето ядро в сърцето на Балканите – Сърбия, и през него се опитва да инфилтрира свои агенти в съседни държави. България реагира в този случай. Надявам се това да е един доста силен сигнал, защото по дипломатически мерки това е една от най-сериозните“.

Винаги има риск скандалът да стане бутафорен, смята Валери Тодоров – бивш кореспондент на БНР в Москва.

„Не е тайна, че в посолствата работят офицери от спецслужбите под прикритие. И ние използваме, страните от НАТО. За този дипломат се знае, че е служител на главното разузнавателно управление на руската армия, т.е. няма голяма тайна. Самият той не го е криел, доколкото се разбира, даже напротив – афиширал го е. Обикновено се знаят постовете, които се заемат от служители под прикритие. Те се наблюдават, следи се тяхната дейност“.

Има скрити начини за отзоваване

Тодоров не вижда връзка между този шпионски скандал и предишните. Той подчерта обаче, че има скрити начин да се предприемат такива действия:

„Има начини, в които двете страни взаимно се уведомяват и без да се вдига шум се отзовават съответно работещите под прикритие, зависи от това в каква степен е нарушен законът и какви са съображенията“.

България - ключова точка за Русия

Според него е естествено, че руските служби да проявяват повишена активност на фона на все по-близките връзки със Сърбия и случващото се в Северна Македония. За тях в момента България е ключова точка, добави той.

Валери Тодоров също е озадачен от факта, че не външно министерство, а специализираната прокуратура е огласила случая. Той е категоричен, че такива случаи трябва да се съгласуват. 

Интервютата чуйте в звуковия файл.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

Първият секретар на посолството на Русия Владимир Русяев на отбелязването на Деня на победата (9 май) в Стара Загора през 2018 г.

Владимир Русяев бил дипломатът, когото гони София

Руският дипломат, който е разследван за шпионаж от спецпрокуратурата и за когото българското МВнР поиска вчера да напусне страната до 24 часа , е Владимир Русяев, съобщи украинският сайт obozrevatel.com, на който се позовават и руски медии...

публикувано на 30.10.19 в 11:48
ВИЖТЕ ОЩЕ

Законопроектите в подкрепа на Украйна, Израел и Тайван бяха приети окончателно от американския Конгрес

Съединените щати ще започнат да изпращат нови оръжия и оборудване на Украйна още тази седмица, каза американският президент Джо Байдън, след като помощният пакет за Киев беше приет от Конгреса. Текстовете, които предвиждат общо 95 милиарда..

публикувано на 24.04.24 в 05:27

Последен ден за регистрация на партиите и коалициите за изборите на 9 юни

Днес изтича крайният срок, в който партиите и коалициите могат да подават в Централната избирателна комисия документите си за регистрация за участие в предстоящите избори две в едно на 9 юни за народни представители и за членове на Европейския парламент...

публикувано на 24.04.24 в 04:18

Президентски избори в Северна Македония

Избори за президент има днес в Република Северна Македония. За доверието на гласоподавателите се борят седем претенденти,  сред които настоящият държавен глава Стево Пендаровски и министърът на външните работи Буяр Османи. За първи път албанската опозиция в..

публикувано на 24.04.24 в 04:06

В Италия заловиха крадец, маскирал се като Мики Маус

В Милано е задържан крадец, който дълго време обирал хора, маскиран като Мики Маус. Действал маскиран като Мики Маус заедно с предполагаемият си съучастник, дегизиран като Мини - и двамата герои  от прочутите  анимационни  филми на Дисни.  Подвизавал се..

публикувано на 24.04.24 в 03:49

Започва Световната имунизационна седмица

Днес започва Световната имунизационна седмица, организирана от СЗО. Този път събитието е посветено на 50-годишнината на Разширената имунизационна програма, която има ключово значение за ваксинирането на милиони деца по света. През последните години обаче..

публикувано на 24.04.24 в 03:27
Димитър Главчев

Служебният премиер ще се срещне с представители на земеделците

Служебният премиер Димитър Главчев и новоизбраният министър на земеделието Георги Тахов ще се срещнат с представители на земеделския бранш.  Очаква се на срещата да присъства и вицепремиерът и министър на финансите Людмила Петкова, а в предварителния..

публикувано на 24.04.24 в 03:07

Пореден протест заради качеството на водата в Брестовица

Жители на пловдивското село Брестовица организират пореден протест заради качеството на водата в пловдивското село, която от 4 години е замърсена с манган и е негодна за ползване.   В  края на работния ден те ще блокират Околовръстния път на Пловдив и..

публикувано на 24.04.24 в 02:31