Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Принципна подкрепа от работодателските организации за бюджет 2020

Снимка: БГНЕС

Работодателските организации дават принципна подкрепа на предложения от правителството проектозакон за държавния бюджет през 2020 г., като отчитат, че плюсовете са повече от минусите.

Председателят на Асоциацията на индустриалния капитал в България Васил Велев поиска повече пари за култура и програми за насърчаване на четенето. Той подчерта, че заплатите на бюджетните служители могат да се вдигат и без допълнителни средства от бюджета.

"От 9 милиона, станахме 7, и продължаваме надолу, а в същото време администрацията, заетите на бюджетна издръжка, не намаляват. Можеше да се постигне ръст на възнагражденията в администрацията без да се прави ръст на бюджета на администрацията, а чрез оптимизиране на персонала. Тези хора са добре дошли в икономиката, има недостиг на кадри".

От Българската стопанска камара за пореден път настояха държавата да престане да определя административно размера на минималната работна заплата. Димитър Бранков обясни:

"С влизането в сила на Конвенция 131, ратифицирана в България от пролетта на тази година, формално вече сме в нарушение на тази конвенция по начина, по който се определят размерите на минималната работна заплата".

Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт.

Свързани новини

Siméon Terziev vise les sommets du tennis mondial

Le jeune espoir (17 ans) du tennis bulgare Siméon Terziev a des ambitions de conquérir le tennis mondial et il s’y consacre ardument pour leur réalisation. Il a déjà donné des preuves à cet égard – dès sa première participation à un tournoi ITF..

публикувано на 03.11.19 в 08:20