Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Преглед на българския печат

Български вестници
Снимка: Ани Петрова

Четвърт милион българи са без нито един зъб, алармира „Монитор“. В целия Европейски съюз ние сме на челното първо място по брой хора без зъби, показва статистика на Българския зъболекарски съюз. Повече от 20 години жители на малки населени места не са посещавали зъболекар. „Монитор“цитира председателя на Зъболекарския съюз д-р Николай Шарков, който пояснява, че от години се настоява Здравната каса да покрива безплатни зъбни протези за пенсионери. Близо 80 на сто са страдащите от болни венци. Стоматолозите ще се опитат да получат и повече пари за зъболекарски услуги при преговорите с Касата.

Политиците трябва да се тревожат от липсата на бърз напредък в работата на комисията, казва, в интервю за „24 часа“ Ангел Димитров, съпредседател на Съвместната комисия по исторически и образователни въпроси между България и Северна Македония. Той споделя, че вече година не успяват да се спогодят за Средновековието в нашите и македонските учебници по история. Ангел Димитров прогнозира по-тежки дискусии за новата история, защото там е ядрото на доктрината за македонизма.

„Кабинетът дава 220 милиона лева за пристанището на Доган“ е водещото заглавие на „Сега“. Увеличават се субсидиите за държавните предприятия, уточнява вестникът и добавя, че най-щедро е правителството в проектобюджета за догодина към „Пристанищна инфраструктура“. То ще получи повече от 250 милиона лева, като 220 милиона от тях са за модернизиране в района на Варна, където ТЕЦ-Варна, собственост на Ахмед Доган и Данаил Папазов, ползва част от порта.

В анализ за бюджета за догодина старши икономистът Георги Ангелов от „Отворено общество“ подчертава, че една от най-големите революции за данъкоплатците е въвеждането на естонския модел за предварително попълнена данъчна декларация. Така отпадат милиони хартийки и разкарвания, подчертава той в „24 часа“. Ангелов приканва здравната система за реформи, защото увеличението на доходите там трябва да е успоредно с необходимите промени както това става в образованието.

Според „Дума“ правителството предлага бюджет на застоя. Замразяват се социалните плащания, но се повишават с още 10 процента заплатите на чиновниците, пояснява вестникът.

„Властта пак се гаври с пенсионерите“ е коментарът на „Земя“.

„Щедър бюджет, но с условия“ коментира „Стандарт". Подчертава се, че се повишават доходите и парите за образование и здравеопазване. Няма как обаче да догоним стандарта на Запада, добавя изданието.

В проектопостановлението на правителството за повишаване на минималната работна заплата догодина се посочва, че въпреки това пак ще сме държавата с най-ниско месечно възнаграждение, пише „Труд“. То ще е 610 лева от 1 януари, сега е 560. 485 хиляди българи се осигуряват на долния праг.

Банките отново са с рекордни печалби, допълва „Труд“. По данни на БНБ, за периода януари-септември печалбата е с 4,2 на сто  повече от същия период миналата година. Нарастват също кредитите и депозитите.

В Деня на народния будител „Стандарт“ разказва за архимандрит Зиновий Поппетров, ревностен поборник и просветител от Пернишкия край. Познавал се е с Васил Левски, обикалял градове и паланки на кон като училищен инспектор. Под ръководството на архимандрит Зиновий се е основала църковната община в Радомир.

„Честват българските празници зад граница с един милион и 300 хиляди лева“, съобщава „Монитор“ на първа страница. Германия, Турция и САЩ с най-големи общности, Гърция и Испания също са в топ 5. Министерството на външните работи заделя малко над един процент от бюджетната си издръжка за мисиите ни в чужбина за тържествата.

„Знаме на мира“ отваря фонда си, информира „Сега“. Детски рисунки от архива на соцасамблеята се показват 40 години по-късно в столичната галерия „Сезони“ от утре.

„Телеграф“ предупреждава, че казани менте произвеждат опасна ракия. пишман майстори ги сглобяват от подръчни материали, показва проверка на екип на вестника на обяви за продажба на казани в интернет.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Директорът на Сикрет Сървис Кимбърли Чийтъл.

Изслушват директора на Сикрет Сървис пред Надзорната комисия на Конгреса на 22 юли

Надзорната комисия, която е главният разследващ орган на Камарата на представителите в американския Конгрес, извика директора на Сикрет Сървис Кимбърли Чийтъл, за да даде обяснение за действията на агентите при опита за убийство на кандидата за президент Доналд Тръмп по време на предизборен митинг в Бътлър, Пенсилвания.  ФБР: Стрелбата срещу Тръмп е..

публикувано на 14.07.24 в 20:59
Снимката е илюстративна, архив.

Кувейт съобщи за "гигантско петролно откритие" - находище, чиито запаси се оценяват на 3,2 млрд. барела

От петролната компания на Кувейт съобщиха, че са направили "гигантско петролно откритие" източно от Остров Файлака. Петролните му запаси се оценяват на 3,2 милиарда барела. Според главния изпълнителен директор на компанията, цитиран от АФП, залежите в това находище се равняват на производството на страната за три години.  Агенция "Блумбърг"..

публикувано на 14.07.24 в 20:31

Мотористи от Италия загинаха на пътя Монтана - Берковица

Двама мотористи загинаха на пътя Монтана - Берковица. Полицаите изясняват причините за тежката катастрофа, която стана в късния следобед.  50-годишен мъж и 48-годишна жена, жители на Италия, са загинали на място, след като моторът им се е ударил с лека кола, пътуваща от Берковица за Монтана.  Катастрофата е станала малко след железопътния прелез,..

публикувано на 14.07.24 в 20:22
Снимката е илюстративна, архив.

Иракските власти откриха масов гроб, за който се смята, че е на жертви на ИД

Иракските власти откриха масов гроб с тленни останки, за които се смята, че са на жертви на  групировката "Ислямска държава" (RO). Предполага се в него  има поне 140 тела. Те са открити на около 70 километра западно от Мосул в Северен Ирак - град, който де факто беше столица на самопровъзгласилия се халифат на "Ислямска държава". В пика на своята мощ..

публикувано на 14.07.24 в 19:58
Джейн Гудол

Загуба на местообитания, лов и трафик на бебета са сред основните заплахи за шимпанзетата

Днес отбелязваме деня на нашия най-близък генетичен роднина в животинското царство - шимпанзетата. Споделяме над 98 процента от нашето ДНК с шимпанзетата, които всъщност са човекоподобни маймуни и за разлика от същинските маймуни нямат опашка. Те имат обаче сложна система за комуникация, социална структури и точно като хората са способни както..

публикувано на 14.07.24 в 19:35
Пораженията от израелски въздушен удар в района на Ал-Маваси в Хан Юнис, южната част на Ивицата Газа, 13 юли 2024 г.

Училище, администрирано от ООН, е взривено при израелски въздушен удар в Нусейрат, Ивицата Газа

Училище, администрирано от ООН, бе взривено при израелски въздушен удар в Нусейрат, в централната част на Ивицата Газа. Има убити и ранени. Според медии, контролирани от "Хамас", става дума за най-малко 15 убити. Говорител на израелската армия каза, че училището е било използвано от бойци на групировката за атаки срещу израелски войници...

публикувано на 14.07.24 в 19:32
Кирил Петков (вляво) и Николай Денков (на втори план в центъра) от ПП-ДБ при президента Радев (вдясно), архив.

От ПП-ДБ искат среща с президента, за да обсъдят политическата криза

От "Продължаваме промяната - Демократична България" поискаха среща с президента Румен Радев, за да обсъдят политическата криза и възможностите за решаването ѝ. След изключването на повечето от депутатите от парламентарната група на ДПС, групата на ПП-ДБ стана втора по сила в Народното събрание. Президентът Румен Радев заяви, че ще връчи втория..

публикувано на 14.07.24 в 19:06