Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Номинираните за наградите MMETA: Белгийското поп-бижу Шарлот Адижери

Церемонията по връчването на наградите ММЕТА (или Music Moves Europe Talent Awards) предстои в средата на януари следващата година в Грьонинген, Холандия. Тя е част от съпътстващата програма на един от най-големите музикални форуми в Европа - Eurosonic Noorderslag.

Всяка година компетентно жури избира няколко изпълнители, които да получат тези награди, а един от всички 16 номинирани ще спечели и специалната награда на публикатa.

Тази награда се определя след гласуване на сайта на наградите, а награда има и за гласувалите – самолетни билети до Холандия и обратно, две нощувки, пълен достъп до фестивала Eurosonic Noorderslag (15-18 януари 2020г.), както и посещение на церемонията по връчването на наградите MMETA, която ще се проведе на 17 януари. Още по-приятната изненада е, че наградата е за двама, така че всеки гласувал има шанса да сподели това страхотно преживяване с любим човек. Повече информация може да намерите на сайта на наградите.

В следващите седмици ще ви представим всеки един от 16-те номинирани изпълнители.

Днес избрахме да ви представим по-отблизо представителка на Белгия Шарлот Адижери.

Сензацията на белгийската поп сцена е родена и израснала в Гент, а родителите й са заселници от Карибите. През целият си съзнателен живот, изпълнителката е заобиколена от музика. По всичко личи, че Шарлот е наследила таланта и любовта си към музиката от нейната майка, която също е била певица. Тя израства с пеенето на майка си, което е включвало изключително богато жанрово разнообразие – от френските шансони и „йе-йе“ музиката, до карибските латино ритми. Сценичните изяви на Адижери започват в късните и тийнейджърски години, а по-късно учи музика в университета в Хаселет в родната Белгия. През това време тя става част и от малката, но завладяваща музикална ъндърграунд сцена на Гент, която по това време е разпознаваема чрез своите шумни хард-кор пънк банди.

През 2015-а тя създава WWater – собствен пост-пънк солов проект, който тя определя като терапевтичен начин да изследва личният си вътрешен свят. През същата година тя среща един от основните си колаборотори и днес – Болис Пюпюл, като двамата са част от звукозаписният лейбъл "Deewee"". Двамата започват да работят под псевдонима Адижери и се потапят сериозно в дълбините на дарк уейв музиката. Ето какво споделя 28-годишната изпълнителка за работата си с Болис: „С него говорим на един и същ музикален език и според мен в това отношение той притежава най-невероятният, разнообразен и енциклопедичен вкус. Но най-много ми допада това, че в музикалното си изразяване той е непринуден, неподправен и толкова истински. И да, не на последно място също като мен е повлиян сериозно от пънк музиката. Наистина е много ценно да имаш толкова близко до себе си човек, който никога не губи желание и енергия да прави музика!“.

Чрез общи приятели, братята Давид и Стефан Дюаел от електронното дуо Soulwax се свързват с нея и и предлагат да запише lip-sync видеовърху парче, което е част от продуцираният от тях саундтрак към филма “Belgica”. След като чуват наистина гласът и, нейната актьорска работа с тях се превръща в реална звукозаписна сесия, а след нея следват и още такива.

През 2017-а излиза първият и “EP” албум озаглавен "Charlotte Adigery"". През март тази година излезе нейната втора “EP” продукция, носеща заглавието“Zandoli”, а името идва от местното наименование на малък вид гущер, който се среща на о-в Мартиника, родното място на нейните родители.

Само преди две седмици пък излезе и новият и сингъл “Yin Yang Self-Meditation”, който представлява точно това, към което насочва и името. Това е една 17-минутна медитационна изповед, а ето как самата тя я определя: „Този запис е покана за вглеждане към това, което е вътре в нас. Не само към мен самата, надявам се и към тези, които ще го чуят. Това е ритуал за освобождаване от някои неща. Писна ми от това да съм заседнала в тази ограничаваща ментална реалност, в този мисловен затвор и исках да погледна отвъд това. Страданието не е породено от конкретният проблем, който ни измъчва. Постоянно се тревожим, че не получаваме достатъчно или че по някакъв начин сме били отхвърлени. Страхуваме се, че можем да останем неразбрани. Страх ни е дори от това, че не можем да контролираме бъдещето. В тази медитация, предизвиквам всички просто да слушат гласа ми в моето лично психологическо пътуване, чрез което искам да се сбогувам с всички тези грешни мисловни модели, с всички слепи страхове. Подобно откровение е способно да доведе до единение, разбиране и състрадание“.

Чуйте музиката на Шарлот Адижери и ако ви допаднат стилът и енергията ѝ, дайте гласа си за нея, защото един от вас може да спечели вълнуващото пътуване до Холандия.

Побързайте! Гласуването продължава до 15 ноември.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Сцена от „Великият Гетсби“

"Великият Гетсби" – новият балетен хит на сцената на Софийската опера

В едното от двете най-големи събития в областта на музикално-сценичните изкуства, заедно с “ Фантомът на операта “, които белязват ярко столичния афиш през месец април, се превърна премиерата на Националния ни балет на “Великият Гетсби“ – спектакъл на знаменития хърватски хореограф Лео Муич по музика на Гершуин, Бърнстейн, Барбър и други..

обновено на 25.04.24 в 14:21

Илона Иванова – гласът на Алфира в Baldur's Gate 3

Музиката на българския композитор Борислав Славов към видео играта Baldur's Gate 3 спечели наградата на BAFTA /Британската академия за филмово и телевизионно изкуство/. По този повод специален гост в предаването за музикално-сценични изкуства “ Каста дива “ беше младата звезда на Националния музикален театър “Стефан Македонски“ Илона Иванова,..

публикувано на 25.04.24 в 13:52
Марко Ганчев

Марко Ганчев: Сарказмът е дружески шарж към живота

"12 тома стихотворения - това е един най-обикновен отчет за изпълнението на един проект в областта на културата . Нали всичко на проекти върви сега." Това каза пред БНР Марко Ганчев - писател, поет, сатирик, който днес ще представи събрани най-добрите си произведения в Националната библиотека "Св. св. Кирил и Методий". "Трудна работа беше..

публикувано на 25.04.24 в 09:45
Библиотека под дърветата

"Библиотека под дърветата" събира любителите на книгата в Южния парк

От десет дни много софиянци са привлечени от  "Библиотека под дърветата", която се намира в Южния парк.  Ентусиасти превърнаха стара каравана в "Библиотека под дърветата" Един от инициаторите за създаването й е Михаил Нинов . Той вижда изхвърлени до кофата за боклук книги. Хрумва му, че може да се направи място, където те да бъдат..

публикувано на 24.04.24 в 19:49

Между миналото и бъдещето - арт инсталация на Красимир Терзиев на мястото на мавзолея

Инсталацията на визуалния артист Красимир Терзиев "Между миналото, което е напът да се случи и бъдещето, което вече е било" вече е факт в Градската градина в София. Арт инсталацията е разположена на мястото на бившия мавзолей в центъра на столицата. Кризите, през които вървим, засилват усещането за миналото. Постоянно преиграваме моменти от..

публикувано на 24.04.24 в 11:31

Вокална група "Радиодеца" – част от световното шоу на Енчо Керязов "Нощ на звездите"

Вокалната група към Българското национално радио „Радиодеца“ тази година ще е част от световното шоу на Енчо Керязов „Нощ на звездите“.  Формацията се „ражда“ през 1990 година с идеята да записва детски забавни песни за програмите и фонда на БНР. „Радиодецата“ са носители на специалната награда за изпълнение на радиоконкурса „Пей с мен“; участие в..

публикувано на 24.04.24 в 10:16