Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Лейбъристът Линдзи Хойл бе избран за председател на Камарата на общините

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Депутатът от Лейбъристката партия сър Линдзи Хойл бе избран за нов председател на Камарата на общините. Това стана след четири кръга на гласувания.

Процедурата за избора по принцип е дълга и изтощителна. Тази вечер не бе изключение и бе извървян целият път. От общо 7 кандидати след първото гласуване никой не получи необходимото мнозинство от 50 процента плюс един глас. Макар и във всички кръгове до последния сър Линдзи Хойл да водеше, той така и не успя да получи необходимото мнозинство. Преди третия кръг обаче доброволно се оттегли така наречената „майка на парламента“ Хариет Харман и при последвалото гласуване отпадна единственият кандидат на консерваторите Елионор Леинг. В историята на Камарата на общините само веднъж жена е била председател.

И така преди последния кръг останаха двама мъже - сър Линдзи Хойл и Крис Брайънт. И двамата от Лейбъристката партия. С 325 гласа от 540 гласувани бе избран сър Линдзи Хойл. Новият председател на Камарата на общините е член на парламента от 1997 година. Сър Линдзи Хойл бе един от заместниците на напусналия поста Джон Бъркоу след 10-годишна служба. Поемайки поста Хойл заяви, че Камарата на общините ще се промени, но за добро, и че „респект и толерантност“ са думите, които ще съпътстват работата й в бъдеще. Поздравления към новия председател отправи и премиерът Борис Джонсън и лидерът на опозицията Джереми Корбин, дошли специално за края на церемонията.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

Джон Бъркоу

Председателят на британската Камара на общините напуска поста си

Днес председателят на долната камара на британския парламент – Камарата на общините - Джон Бъркоу напуска поста си. Той бе неизменен символ на парламентарната демокрация през последните трудни години за страната, белязани от Брекзит. Някои го наричат..

публикувано на 31.10.19 в 16:54
ВИЖТЕ ОЩЕ

Летище София съобщи за неочакван технически проблем с информационните монитори

В момента изпитваме неочакван технически проблем с информационните монитори на двата терминала, съобщиха от Летище София на своята страница във Фейсбук. ИТ екипът работи активно по отстраняването му, посочват от летището. Умоляваме пътуващите да..

публикувано на 24.07.24 в 20:18

Украйна ще получи от ЕС 4,2 млрд. евро за подпомагане възстановяването на страната

Посланиците на страните-членки на ЕС се споразумяха да бъдат отпуснати почти 4,2 млрд. евро за подпомагане възстановяването на Украйна, обявяват от правителството на Унгария, която в момента е ротационен председател на Съвета на ЕС. Средствата са..

публикувано на 24.07.24 в 20:07
Христо Стефанов

Издаването на международни паспорти с 10-годишна валидност ще започне в края на годината

Издаването на международни паспорти с 10-годишна валидност ще започне в края на годината, след като бъде изградена нова сграда в двора на Академията на МВР в София. В тази сграда ще се инсталира новата машина за печатане на документи...

публикувано на 24.07.24 в 19:57
Снимката е илюстративна.

307 пожара е имало в Русенска област от начабото на месец юни

307 пожара е имало в Русенска област само от началото на месец юни до днешна дата, като при 153 случая става дума за горяща суха растителност. Това стана ясно на среща за предотвратяване на инциденти, организирана от областния управител на Русе...

публикувано на 24.07.24 в 19:48

ВАС реши: Нови избори за кмет на район "Приморски" във Варна

Върховният административен съд оставя в сила решение от 26 март т. г., с което Административният съд във Варна потвърди отстраняването на кмета на район "Приморски" Николай Желязков от поста. Тогава съдът отхвърли жалбата на Николай Желязков срещу..

публикувано на 24.07.24 в 19:35

Министър Калин Стоянов ще се запознае с доклада за Агенция "Митници", внесен в МВР от Делян Пеевски

Служебният министър на вътрешните работи Калин Стоянов ще се запознае със съдържанието на доклада за дейността на временната комисия от 49-ото Народно събрание за разследване на корупционните практики в Агенция "Митници" и евентуалната роля на бившия..

публикувано на 24.07.24 в 19:22

Нови горски пожари в Гърция доведоха да евакуация на туристи

Гражданска защита спешно евакуира жителите на три туристически района на остров Крит в близост до град Хана.  Според местните жители в района има стотици туристи, които се местят в съседен град.  Пожарът е предизвикан от катастрофа на..

публикувано на 24.07.24 в 19:03