Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Файненшъл таймс": САЩ могат да отменят тарифите за вноса на стоки от Китай за 112 млрд. долара

Американските власти обмислят премахването на тарифите върху вноса на китайски стоки на стойност 112 млрд. долара като отстъпка, за да бъде подписана "първа фаза" от търговското споразумение с Китай, съобщи "Файненшъл таймс" в понеделник.

Това се отнася за въведените от 1-ви септември мита от 15% върху вноса от Китай на редица стоки като облекло, уреди и плоски монитори. "Файненшъл таймс" посочи, че САЩ ще очакват в замяна Пекин да предприеме мерки за по-строга защита на интелектуалната собственост на американските компании.

Ден по-рано "Уолстрийт джърнъл" също тиражира подобна информация, отбелязвайки, че премахването на американските мита вероятно ще бъде част от първоначалната търговска сделка и че двете страни по принцип са се съгласили на сделката. Споразумението, известно като "първа фаза" от търговската сделка, включва покупки от Китай на американски селскостопански стоки за 40-50 млрд. долара годишно, правила за спиране на валутната манипулация и мерки за защита на интелектуалната собственост.

САЩ вече отложиха увеличението на тарифите от 25% до 30% за вноса на китайски стоки за 250 млрд. долара, което повишение трябваше да влезе в сила през октомври, като Вашингтон също така предложи да отложи и планираните да влязат в сила на 15-и декември мита за още китайски стоки за 160 млрд. долара, ако бъде факт подписването на първоначална търговска сделка.

Електронното издание "Политико" също съобщи, че в понеделник Китай е поискал от президентът на Съединените щати Доналд Тръмп да премахне тарифите, планирани за средата на декември, и да отмени митата, наложените в началото на септември, тъй като се говори, че китайският президент Си Цзинпин обмисля посещение в САЩ, за да подпише "първата фаза" на двустранната търговска сделка.

Трима души, запознати с въпроса, посочиха пред "Политико", че Китай се намира в "пълна преса по целия терен" за премахване на тарифите в замяна на решението на Пекин да закупува американските селскостопански стоки в размер до 50 млрд. долара за следващите две години. Освен това Китай обещава да отвори своя сектор за финансови услуги и да увеличи защитата на интелектуалната собственост. По въпроса още нямало решение, отбелязват източниците на "Политико".

Вчера говорителят на китайското външно министерство Гън Шуан заяви, че президентите Си Цзинпин и Доналд Тръмп са били в контакт през цялото време, чрез различни средства, във връзка с предстоящото подписване на "първата фаза" на търговското споразумение, а американският президент посочи репортери, че частичната търговска сделка между САЩ и Китай може да бъде подписана в Айова - щатът в който се отглеждат най-много царевица и където се намира най-голямото свинепроизводство в страната.

И  според министърът на търговията на САЩ Уилбър Рос потенциалните места за среща между двамата президенти включват Айова, Аляска, Хавай, както и Китай.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Откриха труп на мъж в Благоевградско, полицията на крак

Пастир е открит мъртъв  тази сутрин във ферма над село Влахи. Полицията в Кресна разследва случая. Около 06:40 часа днес е получен сигнал за намерен починал мъж в къща в местността "Патриловци". Полицейските служители се извършва оглед на местопроизшествието. Причините за смъртта на лицето към момента не се съобщават. Не е..

публикувано на 22.05.24 в 10:38

Родители на зрелостници искат компенсация за проблемен запис на матурата по английски

Родители настояват учениците, явили се на втора задължителна матура по английски език, да получат максимален брой точки на задачата за слушане с разбиране. Причината: оплаквания на зрелостници, че аудиозаписът не е бил с добро качество. "Всички деца са споделили помежду си, че записът не се е чувал добре, пращяло е, шумяло е. В крайна сметка..

публикувано на 22.05.24 в 10:27
доц. Иво Инджов

Доц. Иво Инджов: След изборите вероятността за правителство е 50:50

" Тази поредица от записи, която вижда сега бял свят, ще се отрази негативно на ПП-ДБ, но не чак в такава степен . От една страна претръпнахме. От друга – няма кой знае какъв грандиозен скандал". Това коментира пред БНР доц. Иво Инджов – преподавател по журналистика, за изтеклите записи от  вътрешнопартийни разговори на политици от ПП ...

публикувано на 22.05.24 в 10:25

2-годишно момиченце от Монтана е с коклюш

Двегодишно момиченце от Монтана е с коклюш. Това е седмият случай в региона за тази година Заболяването е регистрирано през миналата седмица, уточняват от Регионалната здравна инспекция. Започват проверки на лекари за поставянето на ваксини срещу коклюш То не е ходило на детска градина и по този начин контактните лица са ограничени,..

публикувано на 22.05.24 в 10:21

Бавна работа на ГКПП Видин - превозвачи се срещат със зам.-министър

Представители на превозвачи търсят съдействие от властите заради бавна работа на румънската гранична полиция на ГКПП Видин. Ситуацията на граничния пункт превозвачите описват като тежка и поради тази причина още днес е свикана спешна среща в Министерство на вътрешните работи. Срещата ще се води от заместник-министър Стоян Темелакиев...

публикувано на 22.05.24 в 10:07

Първа българска песен за ИИ

Никога досега преходът между две епохи не е бил по-драстичен за преживяващите го . Това каза пред БНР Таня Желязкова – Тея, автор на текста на първата българска песен за изкуствения интелект - "Век на изкуствен интелект". Темата за ИИ е в центъра на обществения интерес по целия свят. Той се превръща във визитна картичка на 21 век , но едва..

публикувано на 22.05.24 в 09:45

Администрацията на Байдън с мерки за намаляване цените на бензина

Администрацията на американския президент Джо Байдън освобождава около 1 милион барела бензин от резерва, за да намали цените на бензина в страната.  Министърът на енергетиката Дженифър Гранхолм каза, че това е  "стратегическо освобождаване от резерва" между Деня на паметта и националния празник 4 юли. Според Гранхолм администрацията е..

публикувано на 22.05.24 в 09:44