Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Социологът Кольо Колев и политологът Любомир Стефанов пред БНР

Анализатори: ГЕРБ е победител, но с голяма условност

Снимка: БГНЕС

"Има поводи да не са щастливи ГЕРБ. Да, победители са, но с едно голямо ако", каза пред БНР политологът Любомир Стефанов - преподавател в Нов български университет. По думите му в партията има процес на разпределяне и преструктуриране на наследството, оставено от предишния втори човек в ГЕРБ - Цветан Цветанов. Според Стефанов не само липсата на Цветанов е причина за загубата на управляващите в няколко областни градове, а и проблемите в местните структури.

"Навсякъде, където ГЕРБ загуби, а и там, където загуби с много малко, се осъществи една своеобразна ляво-дясна коалиция. Абсолютно видима". Това каза социологът Кольо Колев в предаването "Преди всички" по програма "Хоризонт".

Според него Мая Манолова стопи разликата с Йорданка Фандъкова с гласове, които дойдоха от дясното.

"Не толкова, че повярваха на Манолова, а това беше битка срещу дерибейщината, срещу цветановщината, герберщината", коментира още социологът и уточни, че Мая Манолова е била инструмент за битка срещу ГЕРБ, а не срещу Фандъкова.

"Не само дясното подкрепи лявото, но и лявото подкрепи дясното", обобщи Колев. Любомир Стефанов не се съгласи с това заключение и обясни:

"В София десните запазиха позициите си, но с условие, че в коалицията "Демократична България" само ДСБ са десни, "Да България" и Зелените не са десни", категоричен бе той. 

Във връзка с позиционирането на ГЕРБ по оста ляво - дясно политологът обясни, че като член на Европейската народна партия ГЕРБ имат маркер на дясна партия, но политиките им на национално ниво не дават категоричност на дясната им принадлежност.

"Обединение в дясно винаги е завършвало с имплозия и после много шарени остатъци по политическия пейзаж", коментира още Стефанов.

По думите на политолога вотът в столицата е бил за каузи.

Според Кольо Колев Мая Манолова има потенциал да стои в центъра и да бъде привлекателна и за десни, и за леви.

"Това е бъдещето. Това ще събори ГЕРБ, а не БСП. Тези фигури са, които могат да лансират кауза за национален протест", каза социологът.

Политологът Любомир Стефанов коментира, че в България не през фигури, а през партии може да се случи политическа промяна.

Цялото интервю на Силвия Великова с Кольо Колев и Любомир Стефанов можете да чуете от звуковия файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

7,6 млрд. паунда преразходи в схеми за предоставяне на убежище на мигранти във Великобритания

Във Великобритания Институтът за фискални изследвания обвини Министерството на вътрешните работи в големи преразходи в подкрепа на схеми за предоставяне на убежище на мигранти. Лошото боравене с бюджета означава, че са похарчени 7,6 милиарда паунда повече от прогнозата. През последните три години първоначалните прогнозни бюджети на Отдела за..

публикувано на 29.08.24 в 19:54

Съдът в Монтана отказа да предаде на чешките власти мъж от Лом

Окръжен съд – Монтана отказа изпълнението на Европейска заповед за арест, издадена от Окръжен съд – Парадубице, Република Чехия, с която се иска предаването на българския гражданин Н. Б. Ц., на 24 години, от Лом, по обвинение за извършена в Чехия кражба на две бутилки алкохол, за което е осъден на 9 месеца лишаване от свобода.  Кражбата е..

публикувано на 29.08.24 в 19:34

Стармър и Макрон обсъдиха рестартирането на отношенията с ЕС

Британският премиер Киър Стармър заяви, че е обсъдил в Париж с френския президент Еманюел Макрон възстановяването на отношенията с ЕС, както и редица други наболели проблеми. Киър Стармър е на обиколка в Европа, целяща да рестартира отношенията с ЕС след Брекзит.  Вчера той посети Германия, където обяви заедно с германския канцлер Олаф Шолц,..

публикувано на 29.08.24 в 19:13
Георги Георгиев

Насилникът на Дебора остава в ареста

Обвиняемият по делото "Дебора" Георги Георгиев остава в ареста, след като Пловдивският окръжен съд отмени определението на Районния съд, с което мярката за неотклонение "задържане под стража" беше променена в "домашен арест".  Това става след като днес Пловдивският окръжен съд отмени определението на Районния съд от края на миналия месец, с което..

публикувано на 29.08.24 в 18:58

ДПС на председателя Джевдет Чакъров получи регистрация от ЦИК за частични кметски избори

ДПС получи регистрация от Централната избирателна комисия за участие в изборите на 20 октомври за кмет на кметство Габровница в община Монтана и за кмет на община Омуртаг в Търговищка област. Постъпилото заявление от Движение за права и свободи е подписано от представляващ партията Джевдет Чакъров чрез Джейхан Ибрямов. Към заявлението са приложени..

публикувано на 29.08.24 в 18:53
Павел Дуров

Разследването срещу Павел Дуров продължава

Руският милиардер Павел Дуров, собственик на "Телеграм", е поставен под съдебно наблюдение срещу гаранция от 5 млн. евро от съда в Париж. Той прекара четири денонощия в ареста, след като беше задържан на летище "Бурже" миналата събота. Разследването срещу Павел Дуров продължава. Парижкият съд прекрати близо 90-часовия му арест и го остави под..

публикувано на 29.08.24 в 18:20
Данаил Папазов

Папазов: Доган не е собственик на имотите, в които пребивава и следва веднага да ги напусне

Ахмед Доган не е собственик на дружествата "Хермес Солар“ и "Делта Епсилон“, които притежават недвижими имоти в "Росенец“ или "Бояна“. Това се казва в писмо на Данаил Папазов. Доган не е собственик на лятното имение в лесопарк "Росенец" Повод за коментара на Папазов са появилите се в последните дни в медиите спекулации относно..

публикувано на 29.08.24 в 17:56