Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

По-малко пари за селскостопанска политика и кохезия, предвижда новата бюджетна рамка на ЕС

ЕК предлага увеличение на вноските на страните-членки за следващия 7-годишен период

Намаляване на средствата по кохезионната и общата селскостопанска политика и увеличаване на парите за климата и програмите за изследвания, иновации и образование - така накратко изглежда предложения от Европейската комисия бюджет за следващия 7 годишен период между 2020-а и 2027-ма година. 

Заради Брекзит, с който се губи значителна част от средствата в европейския бюджет и обявените нови приоритети на следващата Европейска комисия, се налага преоценка на кохезионната и селскостопанската политика, които, според Комисията, трябва да бъдат модернизирани. На практика това означава, че за кохезия ще бъдат заделени малко над 0.3 на сто от брутния национален доход на 27-те страни-членки, като за миналия седемгодишен период процентът е бил почти 0.4 на сто.

Още по-голямо свиване има при селскостопанската политика, за която са предвидени почти толкова при над 0.4 на сто за периода 2014-та-2020-та.  

За сметка на това Комисията предлага да се увеличат разходите по програми за изследвания и иновации и образование като „Хоризонт 2020“, „Еразъм +“, за управлението на границите, фонда за сигурността и създаването на нови програми като „Цифрова Европа“ и фонда за отбрана. 

Предвидено е и нарастване на вноските на страните-членки, като за по-бедните тя ще бъде с 0.5 на сто от брутния национален доход, но ще бъде по-голяма за т. нар. "страни-бенефициенти" - Дания, Германия, Холандия, Австрия и Швеция, които са сред първите 8 държави по относително благосъстояние, но се ползват с отстъпка за своите вноски в европейския бюджет. Те ще плащат с 0.15 на сто повече.  

Дългосрочният бюджет, който Комисията предлага, се равнява на 1,11 % от брутния национален доход на 27-те страни-членки.  За да влезе обаче в сила, предложението трябва да получи зелена светлина от Съвета и Европейския парламент. 


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

10 години затвор за мъжа, прострелял бившата си приятелка и бащата на децата ѝ в Благоевград

Десет години затвор наложи окръжният съд в Благоевград на 50-годишния мъж, който в края на миналата година на детска площадка простреля бившата си приятелка и бащата на децата ѝ.  Присъдите, които получи Бисер Вехов от разложкото село Баня, са две. Едната е за незаконно притежавано огнестрелно оръжие - престъпление , за което той получава две..

публикувано на 16.07.24 в 10:59

Корморани унищожават острова в яз. Батак. Има ли изход?

В югозападната част на язовир Батак се намира остров, който е една от най-големите атракции на язовира. Там има гора и колония от корморани. Проблемът е, че гората и кормораните съжителстват много трудно и то за сметка на гората. Дърветата на острова изглеждат като след пожар, който току що е вилнял там.   "Кормораните се нанесоха може би преди..

публикувано на 16.07.24 в 10:56
Снимката е илюстративна

Българско неделно училище в Украйна получи дарение от преносими компютри

Българското неделно училище в украинското село Камчик получи дарение от 11 преносими компютри. Дарението е осигурено от МОН и МВнР. В училището учат над 200 деца. "Ние сме далече от България, откъснати. Има национално ядро и отцепена част. Трябва да запазим максимално нашата култура ", споделя директорът на училището Иван Стоянов...

публикувано на 16.07.24 в 10:50

Влакът Пловдив-Русе прегази човек, легнал на релсите

39-годишен мъж е загинал на място, след като снощи е бил блъснат от бързия влак Пловдив – Русе. Инцидентът е станал в тунела между гарите Дебелец и Велико Търново.  Мъжът е бил легнал върху релсите, съобщиха от полицията във Велико Търново.  Двамата машинисти са изпробвани за алкохол и наркотици, пробите са отрицателни.  По случая се води досъдебно..

публикувано на 16.07.24 в 10:18

Повишена сеизмична активност в района на Кипър

Повишена сеизмична активност се наблюдава в района на Кипър, съобщиха от Отдела за геоложки проучвания. Само през последната една седмица са станали 30 земетресения, три от които бяха усетени на острова и предизвикаха тревога сред жителите му. Трите труса са регистрирани в района на градовете Пафос и Лимасол, като ефектът им е почувстван..

публикувано на 16.07.24 в 10:16

БСП иска изслушване на премиера и вътрешния министър за мерките срещу пожарите

Парламентарната група "БСП за България" поиска изслушване на служебния министър-председател Димитър Главчев, служебния министър на вътрешните работи Калин Стоянов, който е и председател на Междуведомствената комисия за възстановяване и подпомагане към Министерския съвет, и служебния министър на земеделието и храните Георги Тахов. Документът..

публикувано на 16.07.24 в 09:58

Румъния и Google с меморандум за сътрудничество в облачните технологии и киберсигурността

Румъния подписа меморандум за разбирателство с американския гигант Гугъл (Google) за сътрудничество в облачните технологии, киберсигурността и други дигитални услуги, съобщи новинарският сайт Зиаре. Това предаде БТА. Компанията планира да изгради в страната център за данни, в който може да инвестира до 2 милиарда долара, отбелязва изданието. Премиерът..

публикувано на 16.07.24 в 09:48