Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Преглед на българския печат

Снимка: БНР

"Съд пусна деца без ваксини в детската градина - не били опасни", съобщава на челно място "24 часа". Това е решил Сливенският административен съд след жалбата на свещеник с 9 деца, уточнява изданието.

Според съдиите, недопускането на неваксинирани в детските заведения може да се смята за дискриминация.

За "Труд" водеща е темата за донорството, а изводите са от проучване, което показва как българите се страхуват да не предизвикат съдбата, ако станат донори на органи. Всеки пети има морални причини да откаже хуманния акт, пише в изследването на "Алфа рисърч".

30 години след промените българите смятат, че демокрацията е в опасност, отбелязва вестник “Сега“. Цитирано е проучване на фондация "Отворено общество", според което българите не вярват, че изборите са честни.

"Прокуратурата се изгаври със семейството на лидера на "Боец" - е централното заглавие на вестника. Изданието обяснява, че държавното обвинение първо е забранило, а после разрешило Георги Георгиев да пътува в чужбина за животоспасяваща операция на съпругата му.

Самият Георгиев е донор за трансплантацията, четем в публикацията с припомняне, че председателят на БОЕЦ е с повдигнато обвинение. Той е сред организаторите на протестите срещу избора на Иван Гешев за главен прокурор, се уточнява в статията.

"Говорителят на Кремъл размаха пръст на България заради Малинов" е общото заглавие на “Монитор“ и “Телеграф“.

Изданията пишат, че обвиненият за шпионаж председател на "Русофили" е просил защита в Москва и признал как се вижда с генерал Решетников, патриарх Кирил и с бизнесмена Константин Малофеев.

Вестниците припомнят, че главният прокурор поиска Инспекторатът на съдиите да провери магистрата, който е позволил на Николай Малинов да пътува до Русия, където получи от президента Путин орден "Дружба".

Вестник "Земя" извежда "Секира от ГЕРБ за народа". Така е озаглавен коментар, че столичната "Топлофикация" пуска парното при летни температури. В Габрово новият стар кмет Таня Христова и новият състав на Общинския съвет още не са положили клетва, а вече вдигат данъците да имоти и автомобили, обобщава изданието.

От "Дума" разбираме, че в първа класа на БДЖ се пътува прав. Случаят е с влак от Варна до София, потърпевши са 50 души. От националният превозвач уверяват, че ще компенсират гражданите.

Болници осъдиха Здравната каса за 1 млн. лева, съобщава “Монитор“. Касата не е платила на лечебните заведения надлимитна дейност, като предстои болниците да бъдат обезщетени с пари от резерва.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Лойд Остин и Андрей Белоусов са обсъдили по телефона намаляването на риска от ескалация

Министрите на отбраната на САЩ и Русия Лойд Остин и Андрей Белоусов са провели телефонен разговор за намаляване на риска от ескалация. Това съобщиха от ведомството на Белоусов, по чиято инициатива се е състоял разговорът, цитирано от Ройтерс. Наскоро Москва обвини Съединените щати за полетите на разузнавателни дронове над Черно море. Остра реакция..

публикувано на 12.07.24 в 21:01

Стотици посетители се очакват за фестивала "Хисарлъка Experience"

Стотици се очаква да посетят фестивала "Хисарлъка Experience", който започва в петъчната вечер и ще продължи до неделя. Той се провежда за четвърти път, обявиха огранизаторите от Сдружението по туризъм и Общината в Кюстендил.  Достъпът е свободен, а през трите дни атракционният бус ще превозва до 21 ч. желаещите да видят или да участват в..

публикувано на 12.07.24 в 19:58
Снимката е илюстративна

Над 1000 декара сухи треви и храсти горят между елховските села Гранитово и Мелница

Над 1000 декара сухи треви и храсти горят между елховските села Гранитово и Мелница. Огънят е навлязъл в гората на село Срем, съобщи кметът на община Елхово Петър Гендов. Пожарът е обхванал района на пътя за граничния пункт Лесово, но той засега не е затворен. Пет противопожарни автомобила и над 20 огнеборци, горски и гранични служители се..

публикувано на 12.07.24 в 19:39
Атидже Алиева-Вели

ДПС – Ловеч застана "непоклатимо" зад Доган и решението му за оставка на Пеевски

Областният съвет на ДПС – Ловеч излезе с декларация, в която се посочва, че членовете му застават непоклатимо до почетния председател на партията Ахмед Доган и решението му за оставки на Делян Пеевски и останалите в позицията му.  От ДПС – Ловеч призоваха народния представител, избран с мандат от региона Атидже Алиева – Вели да подкрепи и изпълни..

публикувано на 12.07.24 в 19:03
Снимката е илюстративна

Ограничен е горският пожар между селата Сливка и Сейменци

Пожарът, който избухна по-рано днес в труднодостъпен горски  масив между селата Сливка и Сейменци в община Баните е ограничен. Огънят е обхванал около 12 декара площ. Причината за възникването му тепърва ще се изяснява. От Регионалната дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението“ – Смолян апелират за изключителна бдителност на гражданите...

публикувано на 12.07.24 в 18:59

Националният съвет на ПП решава в събота дали да подкрепи ДБ за опит за правителство

Партия "Волт", която влиза в състава на коалиция ПП ДБ, призова вторият мандат да бъде върнат веднага, след като бъде връчен от президента.  "Съставянето на кабинет в това Народно събрание не е в интерес на България и ние трябва да останем верни на избирателите," се казва в позицията. От ПП-ДБ искат оставката на Калин Стоянов, обмислят как да..

публикувано на 12.07.24 в 18:46
Михайло Подоляк

Украйна отново призова за край на ограниченията при използването на оръжия от НАТО срещу цели в Русия

Украйна отново призова за край на ограниченията при използването на доставени от НАТО оръжия срещу цели във вътрешността на Русия. Москва определи подобно разрешение като "опасна ескалация".  В публикация в социалната мрежа "Х" съветникът на украинския президент - Михайло Подоляк обясни, че не става дума за символични, демонстративни единични удари, а за..

публикувано на 12.07.24 в 18:43