Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Екстремните спортове 3-9 ноември

Алекс Хонълд по новата линия на Ел Кап
Снимка: Личен архив

Шампиони на България за 2019 г. в спортното катерене са Александра Тоткова и Петър Атанасов - в дисциплината “трудност”, Ерика Велев и Матей Мицев - в скоростта. В класирането по медали начело е клубът към НСА, следван от "Алтиус" и СК "42".

===

9-годишно момче от български произход изкатери маршрут 8b в обекта St Guilhem le Desert близо до дома си Монпелие. Баща му е българският катерач Владимир Арнаудов, който от години живее със семейството си във Франция. Маршрутът е 30 метра, с 25-30 градуса надвес и пасаж тип боулдър (около V8). На Тео, който в момента е висок 133 см, са били нужни два дни и пет опита. Той се катери от 7-годишна възраст, като за малко повече от година е “скочил” от категория на трудност 6b do 8b. Освен с катерене, Тео се занимава също с бягане, ски, джудо и планинско колоездене.

===

Трима българи се подготвят за експедиция до Гренландия. Целта на Григор Вътев, Валентино Смиленов и Костадин Узунов е да направят технични изкачвания по отвесните гранитни стени на гренландските бастиони, както и премиерен маршрут. Районът е известен с големите си и трудни стени (от 850 до 1400 м), както и с неблагоприятния си климат. Вятърът достига скорост от 170 км/ч и носи дълги периоди на лошо време, затова мястото е рядко посещавано. В момента тримата алпинисти набират средства за своята експедиция.
===

Дрийм тиймът Томи Колдуел и Алекс Хонълд отвориха нова линия по Ел Кап. Маршрутът още няма име и следва приблизително “New Dawn”, вдясно от легендарния “The Nose”. Новата линия продължава “Passage to Freedom”, прокарана преди 18 години от британеца Лео Хоулдинг. Най-трудната част е 8b.

В голяма част от времето Колдуел и Хонълд са работили заедно с Кевин Йоргесон. В момента тримата са най-опитните катерачи в Йосемити. Колдуел има множество първи свободни изкачвания - West Buttress (2003 г.), Dihedral Wall (2004 г.), Magic Mushroom (2008 г.) и Dawn Wall - най-трудната голяма стена в света, изкатерена през 2015 г. с Кевин Йоргесон.

През 2017 г. пък Алекс Хонълд направи фрий соло изкачване на маршрута “Freerider” и така стана първият човек, изкатерил без въжета скалния монолит Ел Капитан.

През 2018 г. Хонълд и Колдуел поставиха рекорд за скоростно изкачване на друг легендарен маршрут там - “The Nose”, за по-малко от 2 часа.

===

Австриецът Якоб Шуберт направи трето преминаване на “Perfecto Mundo” 9b+ в Маргалеф, Испания и така стана петият човек, изкатерил маршрут с такава категория след Адам Ондра, Крис Шарма, Алекс Мегос и Стефано Гисолфи. “Perfecto Mundo” е преминат за първи път от германеца Алекс Мегос и е считан за един от най-трудните в света. По-труден за момента е единствено “Silence” в Норвегия - единственият от категория 9с в света, изкатерен от Адам Ондра.

===
Щастлив завършек на един 40-годишен “проект”. През 1979 г. 23 годишният Марк Хъдън и неговият партньор Макс Джоунс правят един от най-добрите ранни опити по Salathé Wall на Ел Капитан. 40 години по-късно вече 63-годишният Хъдън се върна при скалния монолит в долината Йосемити. С помощта на 25-годишния Джордан Кеннън ветеранът изкатери свободно “Freerider” за 14 часа и половина.

===
Германският алпинист Йост Кобуш е направил на 24 октомври премиерно соло изкачване на шестхилядника Амотсанг (6393 м) в района на Анапурна в Непал. През 2003 г. френска експедиция си поставя за цел този връх, но избира неподходящо място за Базов лагер (4880 м) и впоследствие се отказва. През 2009 г. австралиец и американец също опитват, но не успяват, заради лошо време. През 2012 г. отново там пристига френска експедиция, но върхът остава неизкачен, заради недостатъчната подготвеност на екипа и снежните условия.

Сегашният успех на 27-годишният Йост Кобуш е част от дългата му аклиматизация за най-голямото му предизвикателство. Германецът ще направи опит за зимно соло изкачване на Еверест по Западното ребро, Кулоара на Хорнбайн. Най-високият връх на планетата е изкачен за първи път през зимата през 1980 г. (от поляците Кшищоф Виелицки и Лешек Чихи), но досега не е осъщетсвено зимно изкачване без допълнителен кислород.

През 2016 г. Кобуш изкачва Анапурна самостоятелно, година по-късно прави премиера на седемхилядника Nangpai Gossum II (7296 м), соло и без външна помощ.
===

Ударна експедиция за баските братя Икер и Енеко Пoу, които се завърнаха от долината Бапса в Индийските Хималаи с три премиерни маршрута на два девствени върха, осъществени с италианеца Якопо Лархер, белгиеца Сибе Ванхий и американеца Мати Хонг.

Първата линия е по връх, висок 4670 м (нарекли са го Midi d'Ossau), дълга е 560 м, с категория на трудност 7c+. Кръстена е The Latin Brother в памет на партньора им Хансьорг Ауер, който тази пролет загина с Давид Лама и Джес Роскели при лавина в Канадските скалисти планини.

Вторият маршрут е по връх, висок 4900 м, изкачен няколко дни по-рано от австрийска експедиция. Линията е 600 м, 6с и се нарича Miguelink, в памет на техния приятел Микел Риера - бащата на Psicobloc, или дийпуотър солото, който миналия месец почина след продължително боледуване на 56-годишна възраст.

Третият маршрут се нарича “Beti Alavés” - на името на любимия им отбор. Линията е дълга 340 м, 6b+ и се намира на скалната игла Горбея (Gorbea), която е висока 4560 м. И трите маршрута са изкатерни за броени часове всеки един от тях: The Latin Brother - 14 часа, Miguelink - 12 часа, Beti Alavés - 10,5 часа.

===
Банско ще бъде домакин на Световните квалификации по фрийрайд през 2020 г. Събитието ще се проведе от 20 до 22 март, съобщи вчера Българската асоциация по ски свободен и екстремен стил. От 20-и до 24-и този месец пък в планинското градче ще се проведе традиционният Банско филм фест, в който тази година се очакват отново световзноизвестни имена от екстремните спортове, като Кшищоф Виелицки, Алкес Чикон, Ерве Бармас, Симон Гитл и други.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

"С кротка нежност ще те изпълня, с ябълков дъх и с нещо без име"

Ваня Костова е родена на 18 април 1957 г. в Димитровград, израснала е в Бургас, където завършва езикова гимназия. Още като ученичка пее навсякъде, където ѝ се удаде възможност, но това ѝ пречи да посещава редовно училището.  По-късно Ваня Костова завършва Българската държавна консерватория (днес НМА „Панчо Владигеров“) в класа на Георги Кордов. Първите..

публикувано на 18.04.24 в 03:00
Верадина Начева

Екстремните спортове 7 - 15 април 2024

Верадина Начева се пребори за четвъртото място на Световното първенство по скайрънинг за мастъри (над 40-годишна възраст) в Португалия. Тя участва в класическата скай дисциплина и измина 37-километровото трасе с 2500 м изкачване за 5:01:21 часа. С разлика от секунди бяха излъчени победителите в тазгодишното издание на едно от първите..

публикувано на 15.04.24 в 13:49

14.04.24 Законите на Мърфи

Чуйте рубриката от 14 април 2024 г. Водещ - Даниела Якова

публикувано на 15.04.24 в 09:32

Нови данни за българския маршрут по най-трудния ръб на Еверест

Нови данни за българския маршрут по най-трудния ръб на Еверест ще бъдат оповестени от алпиниста Николай Петков, участник в националната експедиция през 1984 г. Идния месец, в Дома на киното в София, той ще има презентация по повод 40-ата годишнина от най-значимото постижение в българския алпинизъм. Петков сверява данни от други експедиции и ще представи..

публикувано на 13.04.24 в 12:08
В Пирин

Пътят към големите мечти е с голяма денивелация

В края на миналата седмица 27-годишният банскалия Никола Калистрин измина скоростно цялото северно било на северния дял на Пирин - най-високата и най-красива част на планината, като изкачи 30 върха за по-малко от 10 часа. Това, предадено в числа, се равнява на  42 километра, с 4600 м положителна денивелация в снежния и на места заледен Пирин,..

публикувано на 10.04.24 в 12:56

07.04.24 Законите на Мърфи

Рубриката от 07.04.24 година.

публикувано на 07.04.24 в 08:15
Победителите при мъжете - Държавно първенство по боулдър

Екстремните спортове 24-31 март 2024

Обиколката на Витоша тази година ще бъде на 29 и 30 юни , съобщиха организаторите, а регистрацията започва от първи април. Това ще бъде 41-ото издание на най-стария ултрамаратон на София, като по традиция в 6 часа сутринта в събота (29 юни)  ще стартират колоездачите и дуатлонците, а в полунощ срещу неделя (30 юни) ще потеглят скороходците и..

публикувано на 31.03.24 в 14:14