Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Школата Баухаус и нейните следи в България

Светът отбелязва едновековния юбилей на архитектурния стил

7
Посетители пред картина на Лионел Файнингер от 1921 г., част от колекция, посветена на школата Баухаус
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Нов български университет днес е домакин на международната конференция „Векът на Баухаус“. Конференцията се провежда по проект „Един век школата Баухаус“. Събитието се организира във връзка с едновековния юбилей от основаването на световноизвестната архитектурна школа Баухаус в Германия. В Съюза на архитектите годишнината се отбелязва с изложбата „100 години Баухаус“.

В предаването „Графити по въздуха“ гостува проф. Росица Никифорова от „Варна дизайн форум“, която е съавтор на книгата "Школата Баухаус и архитектурата на  българското Черноморие". В написването н акнигата са участвали още младите архитекти Мина Георгиева и Анета Василева, както и доц. Санчо Веков. Книгата е насочена и към непрофесионалистите, както и към младата публика – ученици и студенти.

Периодът на създаването на еклектични сгради не е приключил, изтъкна проф. Никифорова пред "Хоризонт".

„Една от целите на нашата книга е насочена именно в тази посока – по някакъв начин да въздействаме на тази тенденция за строеж на еклектични сгради. И си мисля, че постепенно се отърсваме от всичко това. Въпрос е на познания.“

Целият свят отбелязва създаването на школата Баухаус, която прави революция в мисленето и укрепва връзката между сградите и хората, поясни още Росица Никифорова.

По-голямата част от сградите, които са олицетворение на този стил, са изградени през 30-те и 40-те години на XX век, уточни тя. Като към много други сгради, би следвало да имаме отношение и към този архитектурен пласт, още повече, че досега малко му е обръщано внимание, отбеляза проф. Никифорова.

Цялото интервю е в звуковия файл.
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт.

Галерия