Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Има ли намеса на Сорос в британската политика

Джордж Сорос
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Дясноориентираните медии във Великобритания спекулират, че американският милиардер Джордж Сорос иска да осуети Брекзит и да свали от власт британския премиер Борис Джонсън. От лагера на управляващата Консервативна партия призоваха Централната избирателна комисия незабавно да започне разследване след изнесените от „Мейл он сънди“ сведения, че Фондацията „Отворено общество“ е наляла 3 милиона паунда в кампания за блокиране на Брекзит на предстоящите извънредни общи избори в Обединеното кралство на 12 декември.

Известно е, че Джордж Сорос е похарчил милиарди паунда за насърчаване на демокрацията по цял свят със специален интерес към родната си Унгария.

Той обаче е изключително противоречива фигура в Обединеното кралство, където освен че е известен като „Човекът, който банкрутира Централната английска банка“, заради събитията през 1992 година, сега го обвиняват във финансиране на анти-Брекзит групировката „Най-доброто за Британия“ (Best for Britain).

„Мейл от сънди“ твърди, че лондонският офис на „Отворено общество“ на Сорос е прехвърлил 3 милиона паунда на „Най-доброто за Британия“, за да свали Борис Джонсън от власт. Сега торите твърдят, че „Отворено общество“ е заобиколило закона за чуждестранно спонсориране на политически организации и трябва да бъде разследвана.

„Най-доброто за Британия“ откри интернет страница, на която инструктира избирателите как да гласуват тактически за кандидатите, подкрепящи оставане в ЕС, които, ако спечелят, ще лишат Борис Джонсън от мнозинство в новия парламент. Самият Сорос заяви, че любовта му към Великобритания го е накарала да води кампания срещу „трагичната грешка“ за напускане на ЕС. Наскоро той каза, че средствата, които е дал на анти-Брекзит активисти не са използвани за „фанатични или избирателни цели“, а за образоване на британското общество.

След 2017 година „Най-доброто за Британия“ е получила 2,7 милиона паунда от лондонския клон фондацията на Сорос, който се помещава в една и съща сграда в Уестминстър с други анти-Брекзит организации, които имат ключова роля в кампанията „Гласът на народа“ за втори референдум за Брекзит.

Предполага се, че един на всеки четири избиратели ще гласува тактически в изборите на 12 декември, което възлиза на близо 8 милиона гласа. От „Най-доброто за Британия“ изчисляват, че ако 30 процента от искащите оставане в ЕС гласуват по този начин консерваторите няма да спечелят мнозинство.

Що се отнася до незаконното финансиране от „Най-доброто за Британия“ заявиха, че всичко е съгласно правилата на избирателната комисия, че пари от чуждестранни спонсори не са използвани неправомерно и очакват от комисията да потвърди това. „Като се има предвид вредата, която правителството на Джонсън и твърдият Брекзит ще нанесат на страната ние получаваме много парични преводи от цялото Обединено кралство“, се казва в декларацията на организацията.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Съдът образува дело по жалбата на Андрей Гюров против отстраняването му от БНБ

Върховният административен съд образува дело по жалба на отстранения подуправител на БНБ Андрей Гюров. Жалбата е постъпила вчера в деловодството на съда, а делото е насрочено за разглеждане на 2 август.  На 16 юли Управителният съвет на БНБ реши, че Гюров трябва да спре да изпълнява функциите на подуправител и ръководител на управление..

публикувано на 26.07.24 в 10:20

Малинов: Очаква се "Мини Марица-изток" да са на загуба за 2024 година в размер на над 200 милиона лева

Само за първите пет месеца на тази година загубата на дружеството "Мини Марица-изток" е в размер на близо 100 милиона лева, отчете по време на изслушване в Народното събрание служебният министър на енергетиката Владимир Малинов. Той информира, че дружеството е завършило на загуба от над 137 милиона лева за 2023 година и допълни: "Към края на май..

публикувано на 26.07.24 в 10:18

БАБХ към животновъдите: Не купувайте животни от Румъния и Гърция

Агенцията по храните предупреждава животновъдите да не купуват животни от Румъния и Гърция. Причината е усложнената епизоотична обстановка в тези страни, свързана с чума по дребните преживни животни.  В засегнато стадо заболеваемостта може да достигне 100%, предупреждават ветеринарните власти. Източник на инфекцията са болните животни.  Заразата се..

публикувано на 26.07.24 в 10:17

Пеевски изпрати записи в МВР, ДАНС и прокуратурата, иска проверка на автентичността им

Председателят на парламентарната група на ДПС Делян Пеевски изпрати в МВР, ДАНС и прокуратурата записи, в които се чуват реплики, свързани с парични потоци, които бяха разпространени от медии и социални платформи през месец май, съобщиха от пресцентъра на партията. Пеевски внася в прокуратурата публична информация за корупция в ПП-ДБ В сигнала..

публикувано на 26.07.24 в 10:07

Овладян е пожарът в логистичния център на голямата верига за хранителни стоки край Елин Пелин

Пожарът в логистичния център на голямата верига за хранителни стоки край Елин Пелин е овладян. Няма пострадали сред работещите в базата, информираха от веригата.  Хеликоптер на ВВС облита района на инцидента в Елин Пелин Тази сутрин взривовете в складовете на фирмата за пиротехнически изделия намаляха, но все още има силно горене в складовата..

публикувано на 26.07.24 в 10:02

Премиера на "Рилският пустинник" на площад "Св. Александър Невски"

Тази вечер на площад "Св. Александър Невски" ще се състои премиерата на музикалната поема "Рилският пустинник". Спектакълът, посветен на 100-годишнината от освещаването на Патриаршеската катедрала, ще се изпълни в три поредни вечери от петък до неделя с начален час 21 часа.  "Рилският пустинник" е поема за живота и делото на небесния..

публикувано на 26.07.24 в 09:52
Снимката е илюстративна

България - сред лидерите в ЕС по ръст на нощувките, свързани с вътрешен туризъм

България е сред водещите държави в Европейския съюз по ръст на нощувките, свързани с вътрешен туризъм според данните на Евростат през май.  Статистиката на Евростат по текущи данни потвърждава тенденцията за увеличение на интереса на българи към туризъм в страната и ни отрежда 5-то място сред държавите в Европейския съюз с увеличение от 29 на сто на..

публикувано на 26.07.24 в 09:45