Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Близо 4,447 млрд. лв. в бюджета на НЗОК за догодина

| обновено на 12.11.19 в 16:11
Снимка: БГНЕС

Със 120 гласа „за”, 88 "против" и без "въздържали се", депутатите приеха на първо четене Законопроекта за бюджет на Националната здравноосигурителна каса за 2020 година.

БСП и ДПС гласуваха "против" с аргумента, че липсват реформи и не се решават  наболелите проблеми - нископлатени медицински специалисти, свръхзадлъжнялост на Касата. 
Министърът на здравеопазването Кирил Ананиев не се съгласи с мотивите на опозицията: 
"Ние създаваме условия и да успеем да създадем цялата организация, за да влезе промяната в здравноосигурителният модел от 1-ви януари 2021-ва година. Нямаме никакви различия по отношение на това, че профилактиката, ранната диагностика, лекуването в доболничната помощ, продължителното лечение, трябва да бъдат приоритет. Това, което обаче искам да кажа аз, е, че трябва това да го правим много внимателно. Всяко едно по-рязко движение би довело до хаос или объркване в системата".
50% от средствата са за болнична помощ, като предвидените пари са за над 2,2 милиарда лева, което е с близо 250 милиона лева повече и 30% отиват за лекарствени средства или около 500 милиона лева. Новото е, че от следващата година Здравната каса ще заплаща медицинските пособия на хората с увреждания. Ръстът в приходната част на Бюджета е 445 милиона лева, като 404 милиона лева от тях ще дойдат от здравноосигурителни вноски основно заради увеличението на минималната работна заплата от 1-ви януари.  Предвижда се бюджетът да достигне 4,447 млрд лева. Очаква се и разходите за следващата година по бюджета на Касата да нараснат с 394 милиона спрямо тази година. Увеличават се средствата за първична медицинска помощ с 19 милиона лева, специализираната извънболнична медицинска помощ - с 14 милиона лева, медикодиагностичната дейност - с 4,3 милиона лева, денталната дейност с 12,8 милиона лева, болничната медицинска помощ с 233,8 милиона лева, а за лекарствени продукти, медицински изделия, диетични храни и специализирани медицински изделия - със 126 милиона лева.

Още 15 клинични пътеки ще бъдат финансирани.

Финансовата рамка на Здравната каса за 2020-та година срещна острите критики на опозицията.

От БСП и ДПС обявиха още по време на обсъжданията, че няма да подкрепят законопроекта с мотива, че бюджетът не решава нито един от наболелите проблеми в системата и че липсват реформи.

Д-р Георги Михайлов от "БСП за България" подчерта:

"С това увеличение колкото и лева, колкото и милиона да е то и за болнична помощ, и за всички пера от НЗОК, вие не може да осигурите и няма как да накарате системата, при сегашната структура - търговски дружества, финансиране чрез клинични пътеки - да бъдат адекватно заплатена, наистина гръбнакът на българското здравеопазване, а това са специалистите по здравни грижи".

Д-р Нигяр Джафер от ДПС посочи, че проектът за бюджета на Касата е затвърдил негативни и устойчиви тенденции, като нископлатени медицински специалисти, увеличаваща се задлъжнялост, късна диагностика на пациентите и висок дял на хоспитализациите:

"Отново се натъкваме на едно дежа вю - нов бюджет, стари, затлачени проблеми и няма сякаш надежда и с този бюджет, и през тази година това да бъде решено, българският пациент да бъде квалифициран като най-доплащащият и късно диагностициран".

Д-р Калин Поповски от "Обединени патриоти" обърна внимание на запазване на 8-процентната здравна вноска, която според него, е в основата на доплащанията и предложи тя да се увеличи.

От ГЕРБ защитиха проекта на Министерски съвет. Д-р Лъчезар Иванов обърна внимание на предвидения завишен контрол:

"Въвеждането на верификационни кодове в болничната помощ при изписването на лекарства. Това ще има двустранен ефект: намаляване на преразхода на лекарства, и, второ, - намаляване и спиране на реекспорта. Друг метод на контрол ще бъде QR-код, тоест запис на операциите. Ще се затегне контролът за лечението на онкоболните и онкотерапиите, прилагани в нашата страна".

Министърът на здравеопазването Кирил Ананиев отбеляза, че смяната на модела в здравеопазването ще се случи през 2021-ва година и тя няма как да се види в този бюджет.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Седмица под знака на пожарите и червения код

Тази седмица България горя буквално. Имаше червен код за пожари и високи температури в цялата страна. Тежка беше ситуация в Пловдивско, Хасковско, Източните Родопи, Сакар и Странджа. Горя в района на Огражден планина, на границата с Република Северна Македония. Огънят спря движението по автомагистрала "Хемус" край Варна. Високите температури..

публикувано на 21.07.24 в 10:11

Гърция: Пореден ден с висок риск от пожари, земетресение разлюля Крит

Днес е пореден ден с висок риск от пожари в Гърция.Температурите продължават да се движат около 42 градуса.Силно земетресение удари остров Крит.Няма щети и жертви. С участие на самолети и хеликоптери овладяха частично пожара до град Серес. Изгоря селскостопански район, но не пострадаха жилища. Няколко екипа на пожарната остават в района,..

публикувано на 21.07.24 в 10:00
Николай Николов

Николай Николов: Държавата може да закупи техника, но какво от това, ако няма хора?

"Ако природата е предпоставка, причината обикновено сме ние, в 90% от случаите ." Това заяви в интервю за БНР Николай Николов, съветник на министъра на вътрешните работи и дългогодишен началник на Главна дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението". Човешката дейност е основна причина за възникването на пожарите,..

публикувано на 21.07.24 в 09:58
Никозия - буферната зона в централната част на града.

Сблъсък между Атина и Анкара по Кипърския въпрос

Гърция и Турция сблъскаха позициите си по Кипърския въпрос с изявления от Никозия. Министър-председателят Кириакос Мицотакис и президентът Реджеп Тайип Ердоган бяха в двете части на разделения остров в събота по повод отбелязването на 50-ата годишнина от турското нахлуване в Кипър и изпратиха противоположни послания за неговото бъдеще...

публикувано на 21.07.24 в 09:26

Продължава борбата с пожара край с. Воден

Остава в сила обявеното от кмета частично бедствено положение в седем села в пограничната община Болярово. Продължава и борбата с огнената стихия при село Воден. Според информацията от тази сутрин пожарът има развитие в широколистен масив на около 70 хиляди декара, съобщи заместник-директорът на Главна дирекция пожарна безопасност и защити на..

публикувано на 21.07.24 в 09:13

Засилен интерес към автобусните линии за Южното Черноморие

Повече са пътуващите с автобуси в този летен период към курорти по Южното Черноморие, съобщиха от Централната автогара в София. Превозвачите са осигурили сезонни линии. През лятото преди пандемията от Covid-19 те са били около 20, сега са десетина, каза директорът на  автогарата.  Иван Мирославов допълни: "Най-натоварени са на..

публикувано на 21.07.24 в 08:43
Патриарх Даниил

Патриархът ще отслужи света литургия в храма "Св. пророк Илия" в Княжево

Българският патриарх и Софийски митрополит Даниил ще отслужи света литургия в столичния храм "Св. Пророк Илия" в кв."Княжево. Началото на богослужението е от 9.30 часа. Пред Българското национално радио икономът на храма отец Дилян Цветков обясни повече за събитието: "Тъй като патриарх Даниил в края на миналия месец беше избран за..

публикувано на 21.07.24 в 08:35