Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Преглед на българския печат

Български вестници
Снимка: Ани Петрова

"Банов пропиля шанса да вземе 700-те хил. лв. неустойки за Ларгото", пише в заглавие на първата си страница вестник "Сега". Изданието посочва, че въпреки че министърът на културата Боил Банов емоционално се заканваше да получи неустойката за забавянето на ремонта на Ларгото в центъра на София, това със сигурност няма да се случи, и то по вина на подопечното му министерство. Случайно или не, Министерството на културата е пропуснало срока за обжалване на съдебното решение, с което беше отхвърлена претенцията му за неустойка. Това става ясно от определението на Върховния касационен съд, което е окончателно. Министерството на културата ще трябва да плати и 73 хил. лв. разноски по делото, допълва "Сега".

"Властта прие бюджет на застоя", пише вестник "Дума". Изданието уточнява, че бюджетът за 2020 година беше приет на първо четене с гласовете на ГЕРБ, "Обединени патриоти" и Воля". БСП и ДПС бяха против. Ресорният министър Владислав Горанов се впусна в обяснения колко е балансиран бюджетът и как в него са заложени буфери срещу "неблагоприятни икономически обстоятелства". Точно срещу балансирания бюджет говориха депутатите от левицата и от ДПС. Според тях, ГЕРБ предлагат "повече от същото", но без реални възможности за реформи и развитие особено в социалната сфера, допълва "Дума".

"165 лева повече за две трети от учителите", съобщава "Труд". Вестникът посочва, че близо две трети от учителите са на минимална за бранша заплата, която от догодина се увеличава със 165 лева и от 920 става 1085 лева. Това е станало ясно от думите на просветния министър Красимир Вълчев по повод анекса към колективния договор в системата, който предвижда 17% увеличение на възнагражденията на преподавателите от 2020 година.

"Машини ще броят бюлетините, за да е честно", пише "24 часа" и отбелязва, че около тази идея са се обединили парламентарните сили. Проучване на вестника е показало, че преди президентът да свика консултации за нови изборни правила, партиите в НС вече са готови с консенсусни предложения - на първо място избягване на грешките при броенето. ГЕРБ предлага то да става с машини в преброителни центрове, от БСП говорят и за поставяне на устройство на урната, което да отчита всяка пусната бюлетина, уточнява "24 часа".

"Да се премахне възможността жилищни сгради да се маскират като общежития, ателиета и апартхотели. Това е едно от предложенията в първия пакет мерки срещу презастрояването на София, съобщава "Монитор". "Целта е да затворим вратичките в закона, които позволяват скриване на жилищни сгради зад фиктивни нежилищни сгради, към които изискванията за строителство са по-ниски”, обясни столичния кмет Йорданка Фандъкова, цитирана от "Монитор".




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Александър Джартов

Гл. комисар Джартов: Включваме допълнителни екипи в гасенето на пожара край Стара Загора

Допълнителни екипи на пожарната ще се включат в гасенето на пожара, който пламна днес край Стара Загора. Това съобщи за БНР гл. комисар Александър Джартов, директор на главна дирекция “Пожарна безопасност и защита на населението". "Имаме по-сложен пожар, който се намира в трудно достъпен терен, като основно гори борова гора. Имаме изпратени..

публикувано на 15.07.24 в 22:12
Красимир Стоев

Красимир Стоев: От четвъртък разхлажадне, дъжд и градушки

Доста високи температури и горещата вълна продължава и през следващите 48 часа, дори температурите още малко ще се повишат, предупреди синоптикът от НИМК Красимир Стоев в интервю пред БНР.   Захлаждане ще има в четвъртък и петък, когато се очакват гръмотевични бури, дъжд в следобедните часове и градушки. "Продължителна е горещата вълна, утре е..

публикувано на 15.07.24 в 21:53

В Силистра термометрите стигат до 45 градуса

От година на година лятото в Силистренско става все по-горещо, а зимите все по-меки.  Последно Дунава е замръзвал през 2017-та година, а жегите при 35-40 градуса са вече ежедневие. От петък се пристъпи и към затваряне на път I-7 – Силистра – Шумен във времето от 13 до 21 часа,  отново заради високите градуси.  Всъщност за силистренци..

публикувано на 15.07.24 в 21:31

ЕС удължи с една година санкциите срещу Иран заради подкрепата му за руска война в Украйна

Страните - членки на ЕС удължиха с една година санкциите, наложени заради подкрепата на Иран за руската агресия в Украйна и за бунтовнически групировки в Близкия изток и Червено море. Мерките се отнасят и за флотата на Корпуса на гвардейците на ислямската революция. Тя снабдява с оръжия, включително ракети и дронове, бунтовниците хуси в..

публикувано на 15.07.24 в 20:48

Гасенето на пожара край граничнитe села Преколница и Коприва ще продължи и утре

Гасенето на пожара   край граничнитe села Преколница и Коприва ще продължи и  утре. През  целия  ден три противопожарни екипа, два екипа с леки автомобили с 11 служители и три екипа с автомобили на ДГС "Осогово" през бяха на терена и гасиха пожара, който възникна на 11 юли в смесена гора в района на  граничните села Коприва, с. Цървен дол и с...

публикувано на 15.07.24 в 20:36

Св. Синод на БПЦ с призив за молитва и подкрепа към борещите се с огнената стихия в страната

Св. Синод на БПЦ отправя призив за молитва и подкрепа към огнеборците, служителите на МВР, доброволците и всички, които помагат в борбата с огнената стихия в страната, както и за подкрепа към всички пострадали, загубили своя дом. Нека в тези трудни дни, когато хиляди декари българска земя са обхванати от това бедствие, да отправим молитвен..

публикувано на 15.07.24 в 20:25

Частично бедствено положение обявиха в Стара Загора заради бушуващия край града пожар

Частично бедствено положение обявиха в Стара Загора заради пожара, който бушува край града. В гасенето участват 7 екипа на пожарната в Стара Загора, Казанлък и Чирпан. В борбата с пламъците се включват и военните, горски служители и десетки доброволци. Пламъците обхващат труднодостъпен терен между местностите 7-ми километър и Черен острец...

публикувано на 15.07.24 в 20:21