КНСБ поиска от ГЕРБ повече средства за заплати в социалната и образователната сфера

Президентът на КНСБ Пламен Димитров съобщи, че е постигната договорка с финансовото министерство за увеличаване квотата на ваучерите за храна.
Снимка: БГНЕС

КНСБ поиска от ГЕРБ допълнителни средства за заплати на служителите в системата на социалните услуги, за здравните специалисти в детските градини и училищата и за младите преподаватели в университетите. Синдикатът започна регулярните си срещи с парламентарно представените партии между двете четения на държавния бюджет.

Президентът на КНСБ Пламен Димитров е настоял за допълнителни 7 милиона лева, за да може стартовата заплата за всички, които работят в училищно и детско здравеопазване от 1 януари да достигне 900 лева.

Поискани са и допълнително 20 милиона за попълване на дефицита в сферата на земеделието и изравняване на заплатите на младите преподаватели във висшите учебни заведения с тези на учителите, за които е предвидено ново увеличение от началото на годината.

В системата на социалните услуги Пламен Димитров настоя за 20-процентно увеличение на заплатите на служителите с аргумента:

„Там положението е доста тежко. Застаряващ персонал, пенсионери. Липсват млади хора заради ниски заплати. В същото време много тежка с тези контингенти“.

Президентът на КНСБ съобщи, че е постигната договорка с финансовото ведомство за увеличаване квотата на ваучерите за храна:

„От първоначално предложените в бюджета 320 милиона квота, да станат 350 милиона, каквото беше нашето искане“.

Председателят на Бюджетната комисия Менда Стоянова от ГЕРБ коментира, че КНСБ са били по-скромни в исканията си за разлика от предходни години:

„Предполагам, че е така, защото самият бюджет удовлетворява доста проблеми в отделните сектори, а и най-вече заради политиката по доходите, която е предвидена в бюджета“.

КНСБ ще се срещне днес и с „Обединени патриоти“.

Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Дмитрий Медведев

Русия спира износа на петрол за Украйна

Русия спира износа на петрол, петролни продукти и въглища за Украйна, обяви на днешното заседание на правителството премиерът Дмитрий Медведев. Той подчерта, че ограниченията са в отговор на въведените наскоро нови  украински санкции срещу Русия. Преди няколко дни правителството на Украйна предприе поредната неприятелска стъпка по отношение..

обновено на 18.04.19 в 19:25
Екрем Имамоглу

Кандидатът на опозицията получава кметския мандат в Истанбул

Церемонията по връчването на мандата за кмет на Истанбул на опозиционния кандидат Екрем Имамоглу започна днес следобед. Въпреки връчването на мандата все още няма окончателно решение на Висшия избирателен съвет по внесената от управляващите жалба за повтаряне на изборите в града. Истанбулската градска избирателна комисия по-рано отхвърли..

публикувано на 17.04.19 в 17:33