Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Дариха акушерско легло със събрани 4 тона капачки и жълти стотинки

Инициаторите се надяват да помогнат и на други болнични отделения

Снимка: Мая Щърбанова

Ново акушерско легло получи като дарение Отделението по акушерство и гинекология в Многопрофилната болница в Добрич. Леглото е осигурено от кампания за събиране на пластмасови капачки, подкрепена от жители на града.
    

Миналата година кампанията „Капачки за бъдеще - МБАЛ Добрич“ подари на отделението пациентски монитор, за чието закупуване са били предадени 3 тона капачки.

Кампанията „Капачки за бъдеще - МБАЛ Добрич“ се обединява и с инициативата, подета от една от танцовите групи в Добрич и в бъдеще набирането на дарителски средства ще се засили, убедена е Милена Савова.

„Кампанията никога не е спирала и не трябва да я разделяме – миналата година и тази година. Кампанията е една и съща, тя продължава, без да спре. Първо дарихме един апарат, сега даряваме родилно легло.“

След родилното отделение от инициативата се надяват дейността им да обхване и други отделения, благодарение на отклика сред жителите на града. 

От началото на годината в болницата са се родили 765 бебета. Родилното легло е извън финансовите възможности на лечебното заведение, но подобрява значително комфорта на родилките, казва началникът на АГ отделението д-р Ивайло Петев. Според лекаря долната граница в цените за подобни легла започва от 5-6 хиляди лева.

В болницата има общо 3 родилни зали, използват се две. Отделението разполага с още едно дарителско легло – от индивидуален дарител. Д-р Петев се надява в близките 15-20 години да няма нужда от друго подобно родилно легло.

За закупуването на леглото са били предадени над 4 тона капачки, като за набирането на средствата е помогнала и инициативата за събиране на жълти стотинки.

„Надяваме се в Добрич да има все повече деца, които да ни радват“, казва Димитрина Младенова от инициативата. „Имаме няколко пункта в град Добрич както и две съоръжения – пред общината и пред храм „Св. Георги“, допълва тя.

Йоана Койчева допълва, че бъдещите майки трябва да раждат в Добрич, а не да предпочитат варненските болници.


Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Габровският карнавал ще се проведе на 22 май

Габровският карнавал наближава, по-малко от седмица остава до най-веселото събитие в града на шегаджиите, което тази година ще се проведе на 22 май. Миналата година балканджиите се смяха от балконите, заради тежките ограничителни мерки. Сега отново празникът няма да е като друг път, и вместо колоните от маскирани да преминат в шествие през..

публикувано на 16.05.21 в 19:15
Отец Йордан Карагеоргиев

Отец Йордан Карагеоргиев за скритите пластове в душата на лишените от свобода

Ако се върнем в историята, ще видим, че най-масовото бягство от затвор в страната е било в Старозагорския затвор през пролетта на 1972 година. Още тогава българската православна църква се опитва да влезе сред лишените от свобода, защото Бог не бяга от своите чеда. Тогава се е разчитало на друго превъзпитание и не се е допускало в затвора да..

публикувано на 16.05.21 в 16:13
Център по приложен поведенчески анализ в София

Сдружение „Аутизъм днес“ и УНИЦЕФ започват програма за детегледачи за деца с аутизъм

През 2014 година Владислава Цолова напуска известна банка и създава Сдружение "Аутизъм днес" в помощ на деца с аутизъм. Разкрива първия център за деца с това заболяване в София и след това втория в родния си град Плевен. В процес на подготовка са още три центъра - в Бургас, Враца и втори в София. Личната съдба на Владислава Цолова се..

публикувано на 16.05.21 в 15:15
Новата джамия в Кърджали

Кърджали посреща Рамазан Байрам без изселници и с нова джамия

Днес започна големият мюсюлмански празник Рамазан Байрам. В продължение на три дни се разменят гостувания, а на трапезата неизменно присъства баклавата. За разлика от предишни години, този път няма много наши изселници, пристигнали от Турция по родните си места. Причината е наложеният в южната ни съседка национален локдаун заради коронавируса...

публикувано на 13.05.21 в 15:27
Валери Яков, директор на  Регионалния телевизионен център

Млади художници от Благоевград с благотворителна мисия за бедните

На 17 май  младите художници на Благоевград ще рисуват картини заедно с големия авангардист и баща на бодиарта у нас Иван Яхнаджиев . Общите им творби, както и 20 от най-известните картини на художника, ще бъдат подредени в изложба с благотворителна мисия .  Средствата от закупените платна, рисувани от Иван Яхнаджиев заедно с възпитаниците..

публикувано на 13.05.21 в 14:14

Приютяването на руската бяла емиграция - част от световната съкровищница на доброто

Предстои откриването на документална изложба, посветена на 100-годишнината от емиграцията на руските белогвардейци в България . Изложбата е под надслов „Ваше благородие, госпожа Чужбина“ и ще продължи един месец – от 17 май до 17 юни. Организатори са  Държавна агенция „Архиви“ и Димитър Иванов.  В модерната история на българската държава има три..

публикувано на 13.05.21 в 13:58

Калейдоскоп от призрачни села в изложба на Мирян Колев

Музикантът Мирян Колев представя аудио-визуалния си проект „Призрачни села“ в Трявна. „ Исках да бъде нещо на границата между документално и художествено . Това е проект в развитие. Започнах да обикалям тези изоставени села преди една година, когато започна пандемията и ми липсваха пътуванията“, разказа Колев в предаването „Преди всички“...

публикувано на 10.05.21 в 10:27