Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Министър Боил Банов заяви, че няма да подава оставка

"Моята глава е здрава, карловска и трудно ще падне“, каза накрая министърът

Министърът на културата Боил Банов даде пресконференция в София заради искането на БСП да подаде оставка.
Снимка: БГНЕС

Министърът на културата Боил Банов заяви, че няма да подава оставка, както по-рано през деня поискаха от БСП.

Скандалът се разрази след като стана ясно, че е пропусната възможността за обжалване на делото за ремонта на ларгото и Министерството на културата няма да получи неустойка от 750 000 лева.

Банов заяви, че допреди няколко дни е знаел, че се чака насрочване на дело във Върховния касационен съд, а не че са пропуснати всички възможности за обжалване. По думите му действията на Правна дирекция по принцип не се съгласуват пряко с министъра и така е във всяко ведомство, затова и той не е знаел.

“Колко трябва да ми е акъла, за да възпрепятствам това дело след атаката на БСП в началото на годината“, попита реторично Банов.

Според него действията на служителите в Правната дирекция не са случайни, това са опитни хора и той ще се обърне към прокуратурата, за да се разплете целият случай:

“До онзи ден аз съм със съзнанието, че чакаме дело за насрочване във ВКС, а не че чакаме на ВКС решение по повод нашата жалба, че сме вкарали късно документи. Това са нещата. И тук всякакви инсинуации наистина са плод на болни мозъци. Това са опитни служители с години стаж – такава грешка е невъзможна особено в онзи момент. Затова ще сезирам прокуратура – да разследват, да ги разпитват, да ги препитват, да гледат документи! Това за мен не е случайно! Целият сценарий, по принцип, беше на мен да ми се вземе главата много по-рано, но моята глава е здрава, карловска глава и трудно пада“, каза министър Банов.

Вчера ръководителката на правната дирекция на министерството на културата подаде оставка, а във ведомството тече проверка за действията на служителите по случая. 




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

Министърът на културата Боил Банов

БСП: Борисов да поиска оставката на министър Банов

БСП поиска оставката на министъра на културата Боил Банов заради пропуска на министерството да обжалва в срок пред Върховния касационен съд решението по делото за забавеното строителство на „Ларгото“. Вчера ръководителката на правната дирекция на..

обновено на 14.11.19 в 12:11
ВИЖТЕ ОЩЕ
Министър-председателят на Израел Бенямин Нетаняху

Кабинетът на Нетаняху обмисля ограничено споразумение с "Хамас" за освобождаване на заложници

Кабинетът на израелския премиер Бенямин Нетаняху обмисля ограничено споразумение с "Хамас" за освобождаване на заложници, твърди израелска медия. Американската армия започна да помага за изграждането на временно пристанище край бреговете на ивицата..

публикувано на 26.04.24 в 07:55
Служител замерва радиационните нива в зоната на Чернобил, 22 април 2021 г.

38 години от ядрената катастрофа в Чернобил – най-тежката в света

Днес се навършват 38 години от най-тежката ядрена катастрофа в историята. В ранните часове на събота, 26 април 1986 година реактор номер четири в атомната електроцентрала в Чернобил претърпява катастрофална експлозия, изхвърляйки облаци от..

публикувано на 26.04.24 в 07:44
Американската зенитно-ракетна система MIM-104 Patriot, архив.

Очаква се САЩ да обяви поръчка за оръжия за Украйна за $6 млрд.

Съединените американски щати (САЩ) днес ще бъдат домакин на виртуална среща на донорите на международна помощ за Украйна. Очаква се Вашингтон да обяви нови поръчки на оръжия за Украйна на стойност 6 милиарда долара, заяви американски представител,..

публикувано на 26.04.24 в 07:42

Здравните власти с мерки срещу коклюша. Какви ще са те?

Мерките, които ще предприемат здравните власти срещу разпространението на коклюш у нас, ще бъдат обявени днес.  Една от тях, която беше обсъдена още в началото на седмицата, е временното изтегляне на първата ваксинация срещу заболяването с две седмици..

публикувано на 26.04.24 в 07:36

НОИ започва изплащането на великденските добавки за пенсионерите

Националният осигурителен институт ще започне изплащането на приетите от Народното събрание великденски добавки в размер на 100 лева. Парламентът реши добавката да обхване пенсионерите с размер на пенсията до линията на бедността, т.е. до 526 лева..

публикувано на 26.04.24 в 07:34

Венци за загиналите от трудови злополуки поставят пред КНСБ

От 9:30 ч. КНСБ и представители на социалните партньори ще отдадат почит пред паметта на загиналите при трудови злополуки работници. Ще бъдат поднесени венци пред мемориалната плоча, поставена пред сградата на конфедерацията в София. От 10 ч. в..

публикувано на 26.04.24 в 07:32
Димитър Главчев

Заседание на служебния кабинет, решава бюджети на агенции и министерства

Служебното правителство се събира на редовно заседание в 13 часa. По предложение на министър-председателя ще бъдат одобрени допълнителни разходи по бюджетите на различни ведомства и агенции. Сред тях са: Националния статистически ниститут, Aгенцията..

публикувано на 26.04.24 в 07:28