Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Мобилизират полицията във Франция заради годишнина на "жълтите жилетки"

| обновено на 16.11.19 в 12:23
Протестиращи „жълти жилетки“ в Париж през декември 2018-а
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Точно една година след първия протест на "жълтите жилетки" Франция е отново изправена пред вълна от демонстрации. Френските власти предприемат драконовски мерки срещу евентуални безредици.

Париж е труднодостъпен от рано сутринта. Поне 20 метростанции в центъра на града са затворени, а проверките са систематични. Някои заведения се предпазват със заграждения от непредсказуемия ход на "жълтите жилетки". 

Една година след първия митинг, събрал около 300 000 души, недоволните от социалната система се опитват да дадат нов тласък на движението. В социалните мрежи протестиращите са обявили над 270 акции из страната. В Париж те планират блокади и шествие на "Шанз Елизе". Булевардът обаче е обграден и забранен за митинги, както и районът около Айфеловата кула и други важни сгради. Полицията е мобилизирала всичките си ресурси срещу действията на крайни активисти, които неизменно се врязват в шествията. 

Въпреки затишието си в последно време  "жълтите жилетки" се наложиха като трайна протестна сила, която тръгна от недоволството от цените на горивата и прересна в широк отпор срещу системата, макар е с разнопосочни желания. "Жилетките" успяха да изтръгнат от президента Макрон скъпо струващи икономически мерки, а протестите доведоха до стотици ранени и огромни  щети. Днес не се очаква голяма мобилизация, френските власти се безпокоят и от предстоящата през декември стачка в транспорта и сливане на недоволните в обща протестна вълна.

Проучване на общественото мнение от сряда показва, че 55% от французите продължават да подкрепят "жълтите жилетки", а 63% казват, че не искат протестите да започват отново. 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

"Новини с добавена стойност" с г-н Балев: Кой е либе, кой е китка, кой е Либен, кой е Христо?

"Новини с добавена стойност" с г-н Балев: Кой е либе, кой е китка, кой е Либен, кой е Христо? Хамид Хамид:   “Всички в ДПС носят в сърцето си д-р Ахмед Доган… Всички обичат д-р Ахмед Доган. Така че - тази тема в ДПС не стои. ДПС е единно и няма как да има отбори”. Думи на Хамид Хамид, които животът опроверга, защото вече имаме отбор на..

публикувано на 13.07.24 в 12:35

Денков: Имаме план, ще го представим в следващите дни

"Продължаваме промяната" свиква Националния си съвет, за да реши дали да приеме предложението на "Демократична България" двете формации да се опитат да съставят правителство с втория мандат.  На влизане председателят на ПГ на ПП-ДБ Николай Денков каза, че с Демократична България имат план и: "ще се опитаме да направим максималното". Денков не..

публикувано на 13.07.24 в 12:20
Военнослужещи участват в гасенето в различни райони на страната.

Александър Джартов: Продължава гасенето на пожари в 4 области на страната

Продължава гасенето на пожари в 4 области на страната, съобщи директорът на Главна дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението" главен комисар  Александър Джартов : "Променена е оперативната обстановка. Продължават да горят пожарите в село Горноселци, което е община Ивайловград. Там участват в пожарогасенето два хеликоптера...

публикувано на 13.07.24 в 12:14
Мохамед Халаф

Мохамед Халаф: Има нова ситуация в Сирия

Президентът на Турция Реджеп Ердоган обяви изненадващо в края на миналата седмица, че е отправил към президента на Сирия Башар ал Асад покана за официално посещение. Владимир Путин бил предложил преди това услугите си да посредничи това да се случи. Поканата към Асад е интересен и важен поврат , защото веднага след избухването на гражданската..

публикувано на 13.07.24 в 11:58
Момче се охлажда във фонтан в Атина, 12 юни 2024 г.

Жега и риск от пожари в Гърция

Днес е пореден ден на високи температури в Гърция с риск от пожари. Лекарите отново препоръчват в обедните часове да се стои в климатизирани помещения. Продължава екстремно топлото време в Гърция. Според прогнозите днес температурите на много места ще достигнат 43 градуса. По крайбрежието морският бриз ще доведе до по-ниски..

публикувано на 13.07.24 в 11:56
Израелски танк на границата с Ивицата Газа

Барбара Слейвин: Нетаняху е заложник на фанатици, Израел удължава агонията

Миналата неделя се навършиха 9 месеца от терористичния рейд на палестинската групировка "Хамас" в Южен Израел, след който започна войната в ивицата Газа. "Хамас" дадоха да се разбере, че са готови да се откажат от ключови свои условия за прекратяване на огъня и споразумение за освобождаване на отвлечените на 7 октомври израелци. "Хизбулла"..

публикувано на 13.07.24 в 11:39
Балансът на силите в новия френски парламент е сложен

Юлия Талева: Широката коалиция е необичайна за Франция

След втория тур на извънредните парламентарни избори във Франция обединената левица и центристката коалиция на президента Еманюел Макрон успяха да мобилизират и да организират достатъчно избиратели, за да попречат на "Националния сбор" на Марин льо Пен не само да не спечели мнозинство в парламента. Крайната десница ще разполага със 143 места и е..

публикувано на 13.07.24 в 11:25