Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Италия дава допълнителни 65 млн. евро за възстановяването на Венеция, руски олигарси предлагат още 1 млн.

| обновено на 19.11.19 в 19:20
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Италианските власти ще отпуснат допълнително 65 милиона евро за възстановяване на Венеция, която преживя опустошително наводнение, предаде ТАСС.

В комюнике на министерството на инфраструктурата и транспорта се посочва, че 65 милиона евро ще бъдат отпуснати за съхранение и защита на Венецианската лагуна. От тях 46 милиона евро ще бъдат насочени за възстановяване на самия град. Тази сума е допълнение към вече предоставените 20 милиона евро.

Миналата седмица Венеция пострада от тежко наводнение с най-високата водна вълна от половин век, чието равнище на 13 ноември достигна близо 190 сантиметра. В резултат 80 процента от града останаха под вода, включително централния площад "Сан Марко". Венецианските власти бяха принудени да обявят извънредно положение, припомня ТАСС.

Базиликата "Сан Марко" във Венеция ще има нужда от милиони евро за реставрация, след като беше наводнения миналата седмица за шести път за последните 1200 години, предадоха световните агенции.

Базиликата е била личен параклис на венецианските дожи по времето на Средновековието и Ренесанса, припомня "Ройтерс".

Според експерти мозайките и колоните на базиликата са били повредени от наводнението. Ще е нужно обаче известно време, за да се установят точните размери на щетите и точната сума, която ще е нужна за реставрацията. Но експертите казват, че вече е ясно, че някои от мозайките по пода са повредени до известна степен. Основата на някои колони също е повредена, посочва АНСА.

Според експерти сега има опасност солните кристалчета, които са останали в мраморните подове и мозайките на базиликата, след оттеглянето на водата, да разядат повърхността и да отслабят структурата на криптата, която поддържа корпуса на църквата, допълва "Ройтерс".

Много от щетите ще могат да се видят само след няколко месеца, защото корозионният процес протича бавно, но неумолимо, казва Пиерпаоло Кампострини, ръководител на фондация Фабричерия, която следи за поддръжката и съхранението на базиликата. Той каза още, че в криптата, която пострада най-тежко в наводненията, колоните вече са били частично почистени от морската сол.

Кампострини каза, че цената на незабавното разчистване на храма ще е пет милиона евро, допълва "Ройтерс".

По повод парите за реставрацията на храма той каза: "Имаме известно количество пари, заделено настрана, но ще поискаме от правителството останалите". Кампострини разказа още, че много организации и физически лица от целия свят предлагат финансова помощ.

Базиликата "Сан Марко" привлича милиони туристи от цял свят всяка година и вероятно тази нейна популярност ще е от полза при намирането на средства, както се случи и с катедралата "Нотр Дам" в Париж, която пострада тежко при пожар на 15 април.

Междувременно стана ясно, че руски олигарси са предложили един милион евро за подпомагането на Венеция, а руският диригент Валерий Гергиев организира концерт в италианското посолство в Москва с цел набиране на средства за града.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Марин Георгиев

Марин Георгиев в "Заговорът на мъртвите": Профайлър на литературни характери от близкото минало

Марин Георгиев е автор на книгата "Заговорът на мъртвите" . Той е поет, преводач, журналист по културни и литературни теми, свързваме името му с Литературен форум, той е и с ред създателите на Сдружението на българските писатели през 1994 година, стиховете му са превеждани на много езици . Марин Георгиев има много литературни приятелства и..

обновено на 20.07.24 в 09:50

Очаква се да продължат закъсненията и отмяната на полети, причинени от глобалния ИТ срив

Очаква се закъсненията и отмяната на полети, причинени от глобалния ИТ срив, да продължат и през почивните дни. Експертите предупреждават, че ще са необходими седмици до пълното възстановяване на засегнатите компютърни системи, предаде ДПА. Глобалният ИТ срив се дължи на софтуерна актуализация на CrowdStrike, блокирала устройства с Windows..

публикувано на 20.07.24 в 08:23

Младежки организации на ГЕРБ се събират на Регионална академия

Младежките организации на партия ГЕРБ от областите Пловдив, Пазарджик,  Хасково, Смолян и Кърджали ще проведат Регионална академия в събота и неделя.  Сред основните теми на форума ще са енергийната стратегия на България, дигитализацията на общините, иновациите, както и младежките политики.  На академията ще присъства председателят на Народното..

публикувано на 20.07.24 в 08:17
Свети пророк Илия

Илинден е! Имен ден имат над 57 000 души

Днес е Илинден - един от големите летни празници в православния календар. Денят е в прослава на свети пророк Илия. Той има значимо място сред библейските пророци заради непоколебимата му вяра, извършените от него чудеса и особената му мисия в Божиите дела. Името Илия означава "крепост на Господ" . На Илинден имен ден имат над 57 000 души.  За..

публикувано на 20.07.24 в 08:07

Гръцката полиция затегна проверките по пътищата и масово глобява за нарушения

Гърците затегнаха проверките по пътищата и масово глобяват за нарушения. Предупреждават чужденците да не правят опит да подкупят полицай. Гръцките медии съобщават за много случаи на чужденци, опитали се да подкупят полицаи поради нарушения при шофиране. Гръцките полицаи носят камери на униформата, глобите се вписват електронно и никой..

публикувано на 20.07.24 в 07:59

Сирени за въздушна тревога в Кипър заради 50-годишнината от турската инвазия

Сирени със сигнал за въздушна тревога звучаха в Кипър в 5.30 ч. тази сутрин – точния час, в който преди 50 години започва турската инвазия в страната. 50 топовни салюта откриха тържествата в северната част на острова по случай 50-годишнината от "мирната операция" на Турция. За участие в проявите за първи път едновременно на тази дата на острова,..

публикувано на 20.07.24 в 07:55

Съдът на ООН определи действията на Израел като практическо анексиране на голяма част от палестинските територии

Международният съд определи действията на Израел като практическо анексиране на голяма част от палестинските територии и систематична дискриминация на жителите им. Продължилата с десетилетия окупация на Западния бряг на река Йордан е незаконна и трябва да бъде прекратена час по-скоро. Израелските селища там и в Източен Ерусалим също противоречат на..

публикувано на 20.07.24 в 07:51