Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Нинова: Хората плащат за инвестиции във водопреносна мрежа, а получават легени за вода

Парламентът изслушва утре екоминистъра за водните режими

| обновено на 20.11.19 в 13:32
Нено Димов
Снимка: БТА

Парламентът ще изслуша утре представители на Министерството на регионалното развитие и благоустройството и министъра на околната среда и водите Нено Димов заради въведения воден режим в три области на страната.

По-рано днес БСП настоява за спешно изслушване на министрите на регионалното развитие и благоустройството и околната среда заради въведения воден режим в три области на страната - ПерникЛовеч и Плевен.

Председателят на БСП Корнелия Нинова настоя:

“Ще дойдат ли да търсим решения на проблема или отново парламентът ще бъде неглижиран тотално като най-висшият орган в парламентарната република. Толкова ли е трудно да ни кажете да или не?“.

Председателят на Народното събрание Цвета Караянчева обясни, че в момента министрите са възпрепятствани:

“Те са ангажирани с решаването на проблема. Ако утре имате надлежно направено искане, ще направим всичко възможно те да бъдат тук, но в момента не могат да се явят. Не се крия зад правилника, казвам ви какъв е бил разговорът с министрите – утре ще имат възможност да дойдат“.

В декларация от парламентарната трибуна председателят на БСП Корнелия Нинова отчете, че загубите за доставяне на питейни води у нас нарастват, както и цената на водата.

По думите ѝ за 10 години управление ГЕРБ остава безхаберна към проблемите на хората. 

Нинова настоява за публичен дебат в парламента и спешни мерки: 

"Събирате повече пари от хората уж за инвестиции във водопреносната мрежа и в качеството на водата, но вместо инвестиции получават легени. Легени, кофи, в които да си носят вода. Как ви звучи това в XXI век?!Загубите на вода растат успоредно с повишаването на цената на водата. Три области са в криза, застрашени са още няколко. И така ли ще стоите и ще гледате това безхаберно. Ние имаме своите предложения. И не си и помисляйте за ново повишение на цената на водата на фона на състоянието на водопреносната мрежа".




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

Водният режим остави стотици домакинства в община Перник без вода

Жители на квартал “Църква“ и село Мещица се оплакват, че тази сутрин изобщо не са имали вода, докато в отделни райони на Перник тя е продължила да тече и по време на самия режим.  Над 120 сигнала, свързани с водния режим, са получени на откритата..

публикувано на 19.11.19 в 16:50
Станислав Владимиров

Кметът на Перник ще сигнализира прокуратурата за водната криза в града

Кметът на Перник Станислав Владимиров обяви, че ще сигнализира прокуратурата за водната криза в Перник . По думите му още в началото на годината е имало прогнози, че тя ще бъде сушава, това е било червената лампичка, но мерки не са били..

обновено на 18.11.19 в 17:23
ВИЖТЕ ОЩЕ

Насрочиха нов конкурс за управител на дупнишката болница

Нов конкурс за управител на общинската болница в Дупница, след като първият на 4 април се провали, беше насрочен за след изборите - на 12 юни, гласуваха общинските съветници.  Това стана при остри дебати и напрежение, а кметът на града Първан..

публикувано на 25.04.24 в 16:23
Димитър Манолов

КТ "Подкрепа" за отлагането на либерализацията: Работа на парче

Президентът на КТ "Подкрепа" Димитър Манолов определи като "работа на парче" отлагането с една година на либерализацията на пазара на електроенергия. Той смята, че парламентът нямаше да вземе решение за отлагането, ако не предстояха предсрочни избори..

публикувано на 25.04.24 в 16:17

ПП-ДБ остана без група в Общинския съвет в Плевен

Коалиция "Продължаваме промяната – Демократична България" остана без група в Общинския съвет в Плевен. Причина е заявеното желание на един от съветниците за напускане на групата. Групата на ПП-ДБ до момента беше от трима съветници, колкото е..

публикувано на 25.04.24 в 15:51

Либерализацията на пазара на ток на едро се отлага с година

Парламентът отложи с една година, считано от 1 юли, либерализацията на пазара на ток на едро.   Решението беше взето със 152 гласа "за" - на ГЕРБ-СДС, ДПС, "Възраждане", "БСП за България" и ИТН. 35 депутати от ПП-ДБ се въздържаха, а други 7 от..

публикувано на 25.04.24 в 15:44

Близки на загинали на пътя деца се събраха в София преди делото за смъртта на Филип

Близки на деца, загинали на пътя, се събраха пред столичната Съдебна палата преди началото на разпоредителното заседание по делото за смъртта на 15-годишния Филип.  Заседанието беше отложено заради ангажимент на адвоката на семейството на Филип...

публикувано на 25.04.24 в 15:42
Людмила Петкова

Бюджетната комисия прие на първо четене забраната за реклама на хазарт

Забраната на реклама на хазартни игри в медиите бе приета на първо четене в бюджетната комисия в парламента. Ден преди депутатите да излязат във ваканция заради предизборната кампания, в ресорната комисия бе разгледано предложението за промени в Закона..

публикувано на 25.04.24 в 15:36

Случаите на коклюш в Кюстендилска област вече са 12

12 са вече случаите на коклюш в Кюстендилска област, казаха за БНР от РЗИ. Те са в четири общини - Кюстендил, където са 7, три в Дупница и по един в Бобов дол и Трекляно. В най-малката община случаят е от февруари. Случаите с коклюш в региона..

публикувано на 25.04.24 в 15:11