Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Лили Иванова за албума "Севдана" и трите концерта в София: " Искам да съм перфектна"

Лили Иванова озаглави най- новия си албум  „Севдана“ по едноименната класическа пиеса на композитора Георги Златев- Черкин. Премиерата ще се състои на 8-ми декември, в деня на първия от серията концерти в зала 1 на НДК в София. Специално за предаването „Бъди какъвто си“ Лили Иванова сподели подробности за албума „Севдана“ и защо е избрала класическа песен, която да бъде преработена в песен.

„Идеята е моя, защото много често си мислех да направя нещо по- различно използвайки класическа музика. Но много държах тази творба или пиеса да бъде от български композитор, защото аз съм се зарекла да пея само български песни, както и го правя. Помолих оперната певица Ина Кънчева, с която сме добри приятели, да ми каже няколко заглавия или композитори, за да мога да прослушам нещо в интернет и наистина така и стана. Прослушах много неща от български композитори и се спрях само на Георги Златев- Черкин и на неговата пиеса „Севдана“. Тя е написана през 1944 година за цигулка и пиано. Чух в интернет изпълнението на цигуларя Светлин Русев и се запалих за тази музика. Изпратих я на Живко Петров с предложение да направи обработка за глас, доста сложна работа свърши Живко Петров, за което съм му много благодарна. Текстът предложих да бъде написан от Стефан Вълдобрев и бях много щастлива, защото той веднага се съгласи, не беше нужно да го убеждавам. Двамата сътвориха нещо, което на мен много ми харесва и също така благодаря на цигуларя Васко Василев, който участва с невероятното си изпълнение в самата песен.

Реших да нарека новия албум „Севдана“, исках да запазя оригиналното име на музикалната пиеса и смятам, че това е един реверанс към този голям композитор- Георги Златев- Черкин. Не знам дали младото поколение е чувало за него и дали го знае, но той е един прекрасен композитор. Ще издам албума на винил съдържащ 10 песни и той ще бъде наличен още в първата дата на концертите ми- на 8-ми декември. Също така ще има двоен компактдиск със стари и нови песни, които лично съм избрала, всичко това е мастерирано от Пламен Пенчев. Обложката този път ще изглежда бяла с една моя снимка, облечена съм в черно. Фотограф е Васил Къркеланов и се надявам снимката да се хареса на моите почитатели, това съм избрала! А какво ще се случи на концертите ми и аз не зная, това ще е ясно след концертите, но винаги има нещо, което не съм поднасяла преди  на концертите. Една музика не може да се разказва, нещата трябва да се видят и чуят. Музикантите, които ще бъдат на сцената са най- добрите за мен- Ангел Дюлгеров, Огнян Енев,Орлин Цветанов, Веселин Веселинов- Еко, Росен Ватев и вокалната група „Ла Ти Да“.

Искам да благодаря на всички за старанието и за отношението към моята музика. По време на репетициите нямам никакви проблеми с моите музиканти, те идват винаги подготвени, аранжиментите както винаги са на Ангел Дюлгеров, с изключение на три, които са на Живко Петров. С подреждането на песните се занимавам аз, задрасквам, после пак подреждам, давам го за одобрение на Ангел Дюлгеров, той дава някакви предложения. Нещата се случват в екип, в екипна работа. Ако някой мисли, че сам може да постигне нещо много се лъже.Веднага след концерта питам моите музиканти дали съм се справила добре, дали е минало добре, дали съм пяла както трябва, това са дребни неща, но тези неща за мен са много важни. Както знаем дребното камъче обръща колата. Всичко трябва да бъде перфектно, изрядно, нормално е да имаме разговор и коментар. Просто искам да съм перфектна, дано да  успявам, но не съм много сигурна. На всички мои почитатели искам преди всичко да им пожелая здраве, което е много важно, щастие и много успехи. Тъй като наближават Коледните и Новогодишните празници искам да пожелая една здрава и успешна, пълна с много, много щастие и много емоции 2020 година!“

Цялото интервю можете да чуете в приложения аудиофайл.






Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Синът на Чарли Чаплин ще представи концерт – спектакъл в България

Юджийн Чаплин ще представи у нас концерт – спектакъл, който разказва за живота на неговия баща – Чарли Чаплин. "Останах впечатлен от предствата на Юджийн за неговия родител. Тя е различна от образа на легендарния комик. Чарли Чаплин е бил тих и спокоен човек, който  е играел със своите деца, правил им е фокуси  и ги е разсмивал.  Често е..

публикувано на 23.04.24 в 19:32
Железни момчета

"Железни момчета" и романтиката на българските железници

Цялата история на България може да се разкаже през историята на железниците. Това обясни пред БНР Емил Спахийски, сценарист на филма "Железни момчета". "Има изключителна романтика, свързана с времето на парните локомотиви. Оказва се, че тези машини, създадени от човешката ръка, са изражение на гениалността на инженерната технология...

публикувано на 22.04.24 в 19:34

"Каста дива" - едно предаване, което прави живота по-хубав

В 27-ото издание от 31-я сезон на предаването на програма Хоризонт за музикално-сценични изкуства Каста дива :  20.05-21.00 ч.: Специален гост: младата звезда на Националния музикален театър “Стефан Македонски“ Илона Иванова – единият от гласовете в саундтрака на видеоиграта Baldur's Gate 3, който беше отличен с награда на Британската..

обновено на 22.04.24 в 18:53

Еничарството – болната тема в нашата история

Най-новата книга на великолепната разказвачка Елена Петрова от Пловдив, която живее в Гърция, със заглавие "Храмът на греховете" засяга една жестока тема от нашата история - принудителното еничарство на българи по време на турското робство. Конкретни лица и образи превъплъщават по истински случаи темата за любовта и греховете, но..

публикувано на 22.04.24 в 13:45
Петър Петров, баритон (1919-2005)

Спомен за баритона Петър Петров

През април отбелязваме 105-годишнината на един много обичан баритон през 50-те и 60-те години на отминалия век - Петър Петров.  Предполагам, че всички, които са гледали спектакли на Софийската опера с негово участие, веднага ще си го спомнят - той беше много емоционален певец, веднага привличаше вниманието на публиката със сърцатата си..

публикувано на 19.04.24 в 19:25
Български камерен оркестър - Добрич с диригент Арто Чифчиян

Седмицата на камерната музика в Добрич с почит към диригента Константин Илиев

На 23 април в Добрич започва Седмицата на камерната музика "Константин Илиев".  С изданието тази година се отбелязва 100-годишнината от рождението на диригента Константин Илиев, един от основателите на фестивала, както и на местния камерен оркестър. Концертите са четири и се провеждат всяка вечер до 26 април включително в концертната зала..

публикувано на 19.04.24 в 18:51

Независимите артисти на път: Историята на "Астория"

Песен за заслепеното човечество, което иска да се предреши, но не може. Така, както не успява да се предреши в измислената история за несъществуващата Астория. Зойфер не е особено познат в България. Единствената книга с негови пиеси, публикувана на български, Валерия намира случайно в библиотеката на НАТФИЗ. " Стоеше на едно..

публикувано на 19.04.24 в 14:59