Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Държавата се надява да си върне 80 млн. лева от горските заменки

Сградата на Министерството на земеделието
Снимка: БГНЕС

Започва производство по установяване на публично държавно вземане на 80 милиона лева от горски заменки, съобщи в сряда земеделският министър Десислава Танева.

Става въпрос за сделки, извършени в периода 2007-2009 г., когато държавата даде апетитни държавни горски имоти, най-вече край морето или край планинските ни курорти, срещу което получи разпокъсани частни парцели в далеч по-неатрактивни райони на страната. През 2014 г. Европейската комисия реши, че това представлява неразрешена държавна помощ.

Сега държавата ще търси 80 милиона лева в производства срещу 103 субекта, сред които 36 физически лица и 3 общини. Има 14 дневен срок за възражения и представяне на допълнителни документи и след това се пристъпва към връчването на акт за публично държавно вземане. Това каза в предаването "Преди всички" по „Хоризонт“ Валентин Чамбов - директор на Дирекция „Промени в горските територии“ в Изпълнителната агенция по горите.

Чамбов се надява държавата да си събере парите в пълен размер:

„За мен ще бъде удовлетворително държавата да си събере всички вземания. Резултатът, ако бъде положителен и ние съберем тези 80 милиона, за мен срокът няма такова голямо значение“, подчерта Чамбов.

„Това е прецедент не само за България, а и за европейското право, така че в рамките на тези години след излизането на решението, ние сме направили необходимите стъпки с постоянна комуникация с комисията, за да стигнем до някакъв краен резултат“ коментира още Чамбов.

Според него държавата има необходимите инструменти да възстанови търсената сума.

„Държавата има необходимия инструментариум, независимо от тези заявители-бенефициенти, които са получили тази държавна помощ, да им потърси отговорната сума от тях.Така че е без значение дали са препродадени имотите или са апортирани, това няма никакво значение за случая“, каза още Чамбов.

„Министър Танева декларира, че идва край на тази сага“, допълни той.

За Тома Белев сумата изглежда съмнително малка

Според природозащитника Тома Белев оценката от 80 милиона лева, които държавата трябва да си върне от заменките на гори, е съмнително малка. Причината е, че оценителят не е независим и изчислението е направено, без да бъде прибавена стойността на построените на мястото на горите имоти.

„Към настоящия момент става въпрос за заменки в размер на около 25 хиляди декара, за около 210 милиона. Тоест средната цена от 5257 лева на декар за първа линия  - за столичния град, за Варна, за Евксиноград, за Банско, за Разлог, ще стане на 8500 лева на декар“, каза той.

„Аз се интересувам държавата дали не раздава още такива имоти - на първа линия или в планините, за да мога и аз да си взема за  8500 лева нещо, което гледа към морето или е на пистите в Боровец или Пампорово“, каза Тома Белев.

Целия разговор чуйте от звуковия файл. 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Лойд Остин

Оръжейни поръчки за Украйна за 6 млрд. долара получи американската военна индустрия

Американската военна индустрия получи поръчки за оръжие за Украйна на стойност 6 милиарда долара. Най-големият пакет в помощ на Киев бе обявен от министъра на отбраната на САЩ Лойд Остин тази вечер - броени дни след като разходите бяха окончателно оторизирани от Конгреса и след като Пентагонът отпусна оръжие от наличния си арсенал за 1..

публикувано на 26.04.24 в 21:29

Благотворителен базар в Дома за деца и младежи с увреждания в Монтана

Благотворителен великденски базар организираха в Дневния дом за деца и младежи с увреждания в Монтана. Изработените сувенири се изкупиха за кратко време За поредна година в Дневния дом направиха изложба – базар от сувенири за Великден. От няколко месеца настанените в центъра, с помощта на педагозите и възпитателите, изработваха венчета,..

публикувано на 26.04.24 в 20:21
Найден Тодоров

Найден Тодоров: Опитваме се да наваксаме едни забавени процедури във Фонд "Култура"

Медиите са към министерство на културата, но по закон се води само списък – регистър, на медиите. И аз питам къде принадлежи БНР или БНТ, и електроните медии?  Министерство на културата се опитва да работи за създаването на законите, уточняващи кой са реалните собственици, но къде е властовият лост в Министерство на културата? Няма такъв!..

публикувано на 26.04.24 в 20:02

Кюстендилските абитуриенти ще дефилират по променен маршрут

Изпращането на абитуриентите от кюстендилските гимназии, до което остава по-малко от месец, но подготовката вече върви, ще става по нов маршрут и по нова концепция. Това обяви градоначалникът инж. Огнян Атанасов.  Досега тийнейджърите се събираха на гаровия площад, при Паметника на Войнишкото въстание, но вече ще го правят на централния пл...

публикувано на 26.04.24 в 19:59

Проучват кои преградни съоръжения в реките от водосбора на Янтра може да бъдат премахнати

Водостоци, прагове и бентове нарушават естественото протичане на река Янтра. За това предупреждават от Сдружението за дивата природа "Балкани" и започват пилотно проучване за премахване на преградите в реките от водосбора на Янтра във Великотърновско.  Изкуствено изградената хидротехническа инфраструктура и практиката за коригиране на речните..

публикувано на 26.04.24 в 19:49

Йото Пацов: Днешната журналистика и медии са по-несвободни от тези преди 1989 г.

Степента на политическата демагогия е несравнимо по-голяма днес, отколкото едно време. Съответно обслужващият персонал в лицето на медиите боледува точно от тази болест. Това коментира в интервю пред БНР журналистът Йото Пацов, кореспондент на „Работническо дело“, който заедно с Любен Антонов влизат в забранената радиационна зона при..

публикувано на 26.04.24 в 19:15
Йенс Столтенберг

Столтенберг призова съюзниците в НАТО да увеличат помощта си за Украйна

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг призова от Берлин другите съюзници в Алианска да последват примера на Германия и да увеличат помощта си за Украйна. "Германия е най-големият европейски донор на военна помощ за Украйна. Вие току-що решихте да изпратите трета система "Пейтриът" на Украйна и аз силно вярвам, че другите съюзници трябва да..

публикувано на 26.04.24 в 19:11