Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Проф. Тодор Кантарджиев: Има злоупотреба с широкоспектърните лекарства

Болниците у нас използват двойно повече антибиотици от останалите в Европа

В българските болници се използват два пъти повече широкоспектърни антибиотици в сравнение с останалите европейски страни, сочи анализ на Националния център по заразни и паразитни болести по повод Световната седмица на отговорното прилагане на антибиотиците. 

Доклад на Световната здравна организация сочи, че вследствие на антибиотичната резистентност се харчат повече средства в сравнение с тези за туберкулоза, грип и СПИН, взети заедно, посочи директорът на Центъра по заразни и паразитни болести проф. Тодор Кантарджиев. По думите му в българските болници се злоупотребява с широкоспектърни антибиотици:

"Защото и профилактиката в хирургията, и лечението, и продължителното лечение по време на целия престой в болницата, се ползват с евтини широкоспектърни антибиотици, които селектират резистентност".

Самолечението с антибиотици не е най-сериозният проблем за страната, смята Тодор Кантарджиев.

"Българите нито толкова се самолекуват с антибиотици, нито свръхупотребяват антибиотици през последните 15 години. Но, българските лекари и бъдещите български лекари имат какво да научат".

На интернет страницата на центъра е достъпен специално разработен дистанционен курс по антимикробно лечение и рационална употреба на антибиотици, препоръчителен за лекари и студенти по медицина.

Желаещите могат да се включат само с лесна онлайн регистрация. В края на обучението се издава сертификат за придобити умения за правилно използване на антибиотици.

Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт.