Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Министър Кирилов отказа да се извини на съдийки

Министърът на правосъдието Данаил Кирилов
Снимка: БГНЕС

Правосъдният министър Данаил Кирилов обяви, че няма причини да се извинява на членовете на Висшия съдебен съвет Атанаска Дишева, Олга Керелска и Цветинка Пашкунова за репликите си по време на техните изказвания при второто гласуване за главен прокурор.

За това той беше призован от над 170 съдии от страната, които определиха поведението му като недопустимо.

Днес Кирилов обясни, че просто е спазвал процедурните правила за водене на заседание на Висшия съдебен съвет.

„Възприемам се като внимателен и чувствителен човек. Извинявам се дори, когато съм сигурен, че не съм причинил вреда или щета, но за този случай смятам, че е задължение на всички членове на ВСС и мое, разбира се, да спазва възможно най-стриктно закона и смисъла на процедурата. Общи приказки можем да се отправяме в телевизионните студия, свободна или в друга обстановка, публична или дискусионна, но не и в този формат“, каза министърът.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Иво Делин: Велоалеята по "Патриарха" ще свързва в мрежа още 7

Седем велоалеи ще свързва новото трасе за велосипедисти по столичния бул. "Патриарх Евтимий" и ще се бъдат в мрежа. Това обясни в интервю пред БНР Иво Делин от Велоеволюция. "Най-актуалната и противоречива е тази велоалея по "Патриарх Евтимий", проект който дълги години Столична община забавяше, явно предната администрация нямаше воля да..

публикувано на 07.05.24 в 13:00
ГЕРБ-СДС се регистрира в ЦИК с водач Росен Желязков

ГЕРБ-СДС се регистрира за евроизборите: Води Росен Желязков, без Мария Габриел

ГЕРБ-СДС регистрира листата си за предстоящите евроизбори в ЦИК. Водач е бившият председател на 49-то Народно събрание Росен Желязков. Останалите места в листата заемат евродепутатите, както следва: Андрей Ковачев, Андрей Новаков, Емил Радев, Ева Майдел. Асим  Адемов заема седмото място в листата. На шесто място е главният секретар на СДС..

публикувано на 07.05.24 в 12:59

Путин положи клетва за нов президентски мандат

Руският президент Владимир Путин положи клетва за нов 6-годишен президентски мандат. "Заклевам се при изпълнението на правомощията на президента на Руската федерация да зачитам и защитавам правата и свободите на човека и гражданина, да спазвам и защитавам Конституцията на Руската федерация, да защитавам суверенитета и независимостта,..

публикувано на 07.05.24 в 12:48

Ваня Григорова начело на листата на "Солидарна България" за евровота

Ваня Григорова ще води листите на "Солидарна България" за европейските избори и в 25 МИР - София в битката за националния парламент. Днес от формацията регистрираха листите си в ЦИК и в районните избирателни комисии. "ЛЕВИЦАТА“ регистрира листата си за европейските избори в ЦИК Григорова обясни мотивите да участва и в двата вида вота и..

публикувано на 07.05.24 в 12:27
Мартина Бозукова

Мартина Бозукова: Скандалът ще бъде катализатор за ускрояване на процедурите по изграждане на детска болница

Този скандал ще изиграе ролята на катализатор за ускрояване на процедурите по изграждане на национална детска болница. Такава прогноза направи пред БНР Мартина Бозукова, журналист от Mediapool. Вчера служебният премиер обяви, че    ще изпрати на ДАНС и прокуратурата сигнал по случая с частната детска болница "Мама и аз". "Проектът се..

публикувано на 07.05.24 в 12:14

Радев подписва декларация за стратегическо партньорство между България и Азербайджан

Декларация за стратегическо партньорство между България и Азербайджан подписват утре президентите на двете страни в рамките на официалното посещение на държавния глава Румен Радев в Баку. Визитата на българската делегация е по покана на президента на Азербайджан Илхам Алиев. Във фокуса на посещението ще бъдат укрепването и..

публикувано на 07.05.24 в 12:13
Иван Брегов

Иван Брегов: Прокуратурата отдавна е част от политическия живот и от изпълнителната власт

Прокуратурата много отдавна е част от политическия живот и от изпълнителната власт. Това заяви пред БНР Иван Брегов от Правната програма на Института за пазарна икономика. "Нормативно имаме една прокуратура, която е част от съдебната власт. Тя не дължи отчет пред обществото за работата си, получава добри бюджетни средства и се пази зад собствените..

публикувано на 07.05.24 в 12:00