Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Д-р Ангел Кунчев: Хората осъзнават необходимостта от предпазване от грипа

Тази година в България влязоха два пъти повече ваксини и пак не стигат, уточни той

Ангел Кунчев
Снимка: БГНЕС

"Само районът на Централна Южна България е останал да бъде снабден с ваксини от днес. Това са областите Пловдивска, Пазарджишка, Смолянска, Кърджалийска и Хасковска". Това каза за БНР д-р Ангел Кунчев, главен държавен здравен инспектор, цитирайки информация от фирмата дистрибутор. Той уточни, че до края на седмицата личните лекари и в тези области ще бъдат снабдени с ваксини, за да могат да обслужат записалите се хора.

Тази година в България влязоха два пъти повече ваксини - 280 000 дози, конкретизира д-р Кунчев и добави, че въпреки това те не стигат. От тях 120 000 са за безплатната ваксинация на възрастните хора, а 160 000 са влезли в аптечната мрежа.

Според д-р Кунчев интересът към противогрипните ваксини се е увеличил през последните години, но е трудно да се предвиди какъв брой са необходими, за да бъдат поръчани достатъчни:

"Години на ред в България се внасяха около 100-130 хиляди дози и в някои години 1/3 от тях бяха бракувани, защото не са били използвани. Естествено всяка прогноза се базира на използваното през предишния сезон. Когато ние сме залагали това количество - около 10% от рисковото население, имаше големи страхове, че тя няма да бъде оползотворена изцяло. Очевидно се променя ситуацията - и миналата година в края на октомври свършиха ваксините в аптечната мрежа, сега се повтаря ситуацията", обобщи д-р Кунчев, според когото хората са осъзнали необходимостта от предпазване.

По думите му, на базата на търсенето от тази година, е ясно, че на отделни места може да има недостиг на ваксини.

"Преценката е на личните лекари на кого преимуществено да поставят ваксина, с оглед да се покрият хора, които са с най-рискови и за които усложненията от едно грипно заболяване могат да бъдат много тежки, дори фатални", каза гой в предаването "Преди всички" по "Хоризонт".

Кунчев обясни, че групата на хората над 65-годишна възраст са основната жертва на грипната епидемия и уточни, че такава е и практиката в страните от ЕС.

"Там, където има останали количества ваксини, чрез фирмата дистрибутор те ще бъдат доставени на други лекари, които имат недостиг от тях, за да бъде 100% усвоена ваксината", каза още главният държавен здравен инспектор. Ваксините могат да бъдат използвани само през настоящия период и през януари вече не могат да бъдат поставяни, обясни той.

Цялото интервю на Лора Търколева с д-р Ангел Кунчев в предаването "Преди всички" можете да чуете от звуковия файл.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Слави Василев

Слави Василев: Ако Радев се съобрази с исканите промени, ще отрази волята на Пеевски и Борисов

В държавата се води борба за преразпределение на лостовете за влияние между партньорите, които управляваха държавата. Надявам се на изборите да се даде подкрепа на опозиционните партии . Това коментира политическият анализатор Слави Василев в интервю пред БНР, визирайки оставката  на директора на НЗОК,  Булгаргаз, криминално-съдебните,  Митници..

публикувано на 18.04.24 в 14:08
Петя Банкова и Стефан Димитров в съда

Оставиха в ареста бившата шефка на Агенция "Митници" и бизнесмена Стефан Димитров

Бившият директор на Агенция "Митници" Петя Банкова и хасковският бизнесмен Стефан Димитров остават за постоянно в ареста. От трети опит Софийският апелативен съд успя да се произнесе по мерките за неотклонение на двамата.  Определението е окончателно. Очаквайте подробности! Бившата шефка на Агенция "Митници" с ново обвинение – за..

публикувано на 18.04.24 в 13:57

Даниел Лорер: Прокуратурата използва случая с Живко Коцев с предизборна цел

Според депутата от ПП-ДБ Даниел Лорер случаят с доскорошния главен секретар на МВР Живко Коцев бива използван от прокуратурата с предизборна цел. "Българската прокуратура продължава да работи като предизборна платформа. Единственото, което се случва, е тя да се активизира, когато има избори у нас, за да бъдат шокирани българските граждани,..

публикувано на 18.04.24 в 13:52
Корнелия Нинова

Корнелия Нинова дава договора с "Боташ" на КПКОНПИ и европрокуратурата

Отговорните за подписване на договора с турската компания "Боташ" трябва да понесат отговорност. Това заяви лидерът на БСП Корнелия Нинова. От левицата планират докладът да бъде представен утре пред медиите от двамата представители на БСП във Временната комисия за  споразумението  между "Булгаргаз" и турската държавна компания "Боташ" –..

публикувано на 18.04.24 в 13:42

Българската аграрна камара пита: Съществува ли риск за изплащането на "украинската помощ"?

Съществува ли риск за изплащането на т.нар. "украинска помощ" за земеделските стопани в договорения ѝ размер и срокове? Този въпрос задава Българската аграрна камара /БАК/ в писмо до президента, министър-председателя, министъра на земеделието и храните и изпълнителния директор на ДФ "Земеделие".  Повод за тези притеснения е изявлението на..

публикувано на 18.04.24 в 13:05

ЦИК назначи съставите на първите шест РИК

ЦИК назначи с решения съставите на първите шест Районни избирателни комисии (РИК) - тези в Благоевград, Силистра, Кюстендил, Търговище, Ловеч и Добрич. При консултациите, проведени при областните управители, парламентарните формации са постигнали съгласие за съставите на тези РИК. До края на утрешния ден ЦИК трябва да назначи всички 31..

публикувано на 18.04.24 в 13:05
Виолин Неделчев

Виолин Неделчев за преподаването и рисуването

Художникът и учител Виолин Неделчев признава, че се чувства ползотворен, когато помага на децата да направят първите си стъпки в изкуството.  Преподава на няколко места сред които Софийска професионална гимназия "Княгиня Евдокия", а всяка събота води школа по изобразително изкуство към Народно читалище "Възраждане" 1928.  По време на обучението си,..

публикувано на 18.04.24 в 12:40