Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Тръмп чака от Борисов покана за визита в България

| обновено на 25.11.19 в 22:28
7
Снимка: БТА

Премиерът Бойко Борисов се срещна с американския президент Доналд Тръмп в Белия дом, а след разговор на четири очи следват разширени дискусии на двете официални делегации. В българската участват вицепремиерите Томислав Дончев и Красимир Каракачанов, министрите на финансите и на икономиката Владислав Горанов и Емил Караниколов. От американска страна участник е и вицепрезидентът Майк Пенс.

На влизане в Белия дом Тръмп отговори на въпроса на БНР дали има намерение да дойде на посещение в България. Президентът на САЩ заяви, че „да, би дошъл, но все още не е поканен от премиера Борисов“.

След промяна в първоначалната програма в Овалния кабинет са били допуснати журналисти, където американският лидер отговори и на въпроса, който България от години поставя пред САЩ – дали ще отпадне визовият режим за български граждани.

Тази тема, която не е била предвидена за обсъждане, все пак е влязла в дневния ред на срещата, за която Тръмп заяви, че очаква да бъде много продуктивна, припомняйки сделката за Ф-16: „Отношенията, които имаме с България, са много силни. В нашата страна има много хора от България“. 

Борисов от своя страна изтъкна пред Тръмп, че България вече отделя 3,1% от своя БВП за разходи за отбрана, каквото е искането на президента на САЩ, откакто е встъпил в длъжност. Тръмп прекъсна изказването на премиера и препоръча да предадат това послание за нашия бюджет за отбрана на Германия.

Официалното посещение на премиера Бойко Борисов в Съединените щати започна по-рано днес с церемония на Мемориала на незнайния воин в Националния гробищен парк "Арлингтън".

Бойко Борисов беше посрещнат на "Арлингтън" с 21 топовни салюта под звуците на химните на САЩ и на България. В тържествената церемония по полагане на венец участваха близо 400 войници от всички подразделения на американските въоръжени сили.

„Тук, на това място, човек най-много се сеща за това колко е ценен мирът“, отбеляза министър-председателят, а цялата българска делегация след това разгледа комплекса, където са положени останките на американски войници от Първата и Втората световна война, както и от Корейската война. Българският премиер подари на музея на Националния гробищен парк кортик с образа на Св. Георги.

След това Борисов се срещна с ръководствата на Международния републикански институт и на Националния демократичен институт в рамките на официалното си посещение в Съединените американски щати. Двете организации са неправителствени и работят за засилване на демокрацията в редица държави по света.

Премиерът разговаря първо с президента на Международния републикански институт Даниел Туининг. Пред него Борисов отбеляза, че войниците, които присъстваха на тържествената церемония е националния гробищен парк „Арлингтън“ са се обучавали в българи-американската база в Ново село и познават много добре страната ни.

Туининг изтъкна от своя страна, че в Европа има много заплахи и че се радва, че България е член на НАТО и съюзник на Съединените щати. Туининг нарече България лидер в помощта за другите държави на Балканите. От 12 до 14 декември Международния републикански институт ще бъде домакин на голяма среща в София с Държавния департамент на Съединените щати и българското правителство. Темата на форума ще е борбата с екстремизма.

Веднага след това премиерът се срещна и с Шари Браян - вицепрезидент на Националния демократически институт. „Приемаме Америка за едно цяло и уважаваме и двете партии“, заяви Борисов пред нея.

Двамата обсъдиха резултатите от проекти, които утвърждават демократичните ценности и ролята на САЩ в постигането на свободи за гражданското общество. 

В програмата на българската делегация е и посещение на Американската търговска камара, където ще се проведат срещи с представители на 15 американски компании.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

/musicbbn~

ВИЖТЕ ОЩЕ

Гръцката брегова охрана спаси 25 мигранти

Служители на гръцката брегова охрана спасиха 25 мигранти, чиято лодка потъна в Егейско море недалеч от остров Самос. Един от корабокрушенците е загинал, други четирима са в неизвестност, съобщава агенция "Ройтерс". Други 20 нередовни мигранти са се добрали по-рано днес до друг гръцки остров - Хиос За близо четири месеца от началото на годината броят на..

публикувано на 28.04.24 в 20:54
Николай Денков

Денков ще води листата на ПП-ДБ в Бургас, вероятно

Академик Николай Денков ще е водач на листата на ПП - ДБ за парламентарните избори във Втори многомандателн избирателен район Бургас, обяви един от лидерите на коалицията Асен Василев. По повод коментара на председателя на ГЕРБ Бойко Борисов, че след изборите няма да преговаря за ново управление с Василев, с Кирил Петков и Николай Денков, Асен Василев..

публикувано на 28.04.24 в 20:32

Хиляди вярващи на Рупите за Цветница

Хиляди вярващи посетиха днес Рупите и  храма "Света Петка“, изграден по заръка на пророчицата Ванга, за която Цветница беше един от най- светлите празници.  Поклонници от България, Гърция и Северна Македония дойдоха, за да се поклонят пред гроба на Ванга, да запалят свещ в храма "Света Петка“ и да си вземат венец от върбови клонки...

публикувано на 28.04.24 в 20:07
Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов

Борисов: Никой не може да поставя условия на ГЕРБ

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов заяви, че след изборите няма да преговаря за ново управление с Кирил Петков, Асен Василев и Николай Денков, но би приел за бъдещи партньори част от партиите в коалицията "Продължаваме промяната-Демократична България". Политическите си коментари Борисов направи в местността Рупите край Петрич, където се намира..

публикувано на 28.04.24 в 18:28

Стачка на "Хийтроу”

Служителите на граничните сили на най-натовареното британско летище “Хийтроу” ще стачкуват четири дни от понеделник в знак на протест срещу промените в условията на работа. Възможни са забавяния на летище "Хийтроу" заради 10-дневна стачка Профсъюзът на обществените и търговски услуги (PCS) заяви, че повече от 300 членове на персонала ще спрат да..

публикувано на 28.04.24 в 18:03

Жеги в Южна Азия, училищата затвориха

Хиляди училища бяха затворени, а здравните власти издадоха предупреждения заради екстремни горещини в Южна и Югоизточна Азия, предаде "Франс прес".  През последните дни в тази част на света живакът се вдигна до 45 градуса по Целзий. Днес във Филипините беше обявено, че заниятията в клас няма да бъдат подновени още две дни, след като столицата Манила беше..

публикувано на 28.04.24 в 17:32

Терминал 3 на летище "София" ще се строи от началото на 2026 година

Летище "София" очаква да обслужи 7,4 милиона пътници през тази година. Това каза за БНР директорът на "СОФ Кънект" – концесионер на летището. 7 милиона и 200 хиляди пътници е обслужило летище "София" през миналата година, като през тази година се очаква 1,4 % увеличение на пътниците спрямо 2019 година, каза Хесус Кабайеро. На въпрос дали..

публикувано на 28.04.24 в 17:11