Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Новият роман на Леа Коен ни връща в 30-те години на XX век

По предишната й книга - "Рафаел", се снима документален филм

Леа Коен
Снимка: БГНЕС

Последната книга на Леа Коен се казва „Жените от кино „Роял“. Романът ще бъде представен премиерно на 3 декември в Театър „Българска армия“ от 18 часа.
     

„Мога да кажа, че този роман ми беше най-интересен за писане. Беше изключително удоволствие самото писане и откриването на нещата около романа. Например за мен беше много интересно как са живеели хомосексуалните двойки, ако е имало такива, в 30-те години, дали са били преследвани. Там открих нещо много интересно – че първият закон срещу хомосексуалните, по подобие на нацистка Германия, е бил гласуван в България през 1936 година... И че този закон е продължил да действа до средата на 50-те години“, разказа авторката в предаването „Графити по въздуха“.

В романа има реални фигури – една от тях е на голям тютюнев магнат от 30-те години. „Това е било българският петрол в онова време, основа до голяма степен на българската икономика“, допълни Коен, която е проучвала много материали за епохата, преди да се потопи в сюжета. Писателката отбеляза, че за нея е интересно да проследи как се е развивало във времето общественото мнение по горещи въпроси като хомосексуализма и насилието над жени и какво се е променило до днес. 

Магията на историческия роман

През септември е излязла на гръцки език предишната книга на Леа Коен - „Рафаел“, която е била представена и на Панаира на книгата в Атина.

„Излязоха веднага доста добри отзиви. Говореше се за магия на историческия роман. „Рафаел“ започна един интензивен международен живот. За него писаха в страни, където още не е публикуван романът. В едно френско издание за книгите, много престижно списание, излезе хубава статия в една рубрика „Бестселъри, които още не познаваме“, сподели Леа Коен.

Имам сценарий и за документален, и за игрален филм по „Рафаел“, съобщи още авторката. Документалният филм вече се снима извън България. „Пълнометражен документален филм, предназначен за прожектиране в кината, не по телевизиите.“

Дали фактът, че Коен дели времето си между Швейцария, Испания и България й дава като автор предимството на страничния поглед?

„По-скоро ми дава възможност да глобализирам нещата, тъй като много често се страда от една локална фиксация. Хората смятат, че това, което им се случва, е единствено по рода си в света“, коментира Леа Коен.

Обобщения с философски привкус

Леа Коен признава, че е стигнала до фазата, в която й се иска да може да прави повече обобщения. „Между това, което ни се е случвало, това, което живеем сега и това, което би могло да ни предстои. Това е много интересна тема. Тя има и философска страна, но аз съм си поставяла винаги за цел да не отегчавам читателите с философия.“

Писателката изтъкна, че макар житейският й опит да се разпростира върху много широка територия, то емоционалният й опит е свързан предимно с България. 

„И всичко, което става и е ставало в България, и което ще става в България, за мен продължава да бъде много интересно. И всъщност това, което се опитвам да направя в този нов роман, който писах година и половина, беше тази връзка между миналото и настоящето. Такава осмислена връзка може да представлява предпоставка за това, което ние искаме да правим в бъдещето.“  

Цялото интервю е в звуковия файл.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Снимката е илюстративна

Изкуството - миг щастие, за който живеем!

Колко са важни за нас хората на изкуствата, дали ги ценим и подкрепяме ли ги достатъчно , защото те не само ни забавляват, но и обогатяват, възпитават и ни напомнят за красотата и значението на човешкото съществуване? Специални гости по темата в "Нощен Хоризонт" са естрадния изпълнител Мария Добрева, Звезделина Станчева – танцов изпълнител,..

публикувано на 29.03.24 в 10:39
Емануил Иванов

Пианистът Емануил Иванов с концерти и майсторски клас в София и Русе

Двайсет и пет годишният пианист Емануил Иванов, когото слушателите на предаването "Алегро виваче" по "Хоризонт" избраха за "Млад музикант на годината 2019", вече има завидна международна кариера. През март той пристигна в България за серия ангажименти в Русе и София. С два концерта Емануил гостува на Международния фестивал „Мартенски..

публикувано на 29.03.24 в 09:51
Юлия Аткова

Юлия Аткова: Искаме да образоваме комплексни артисти

Нашето желание е да образоваме едни комплексни артисти, хора на изкуството, каза пред БНР Юлия Аткова – директор на Частната професионална гимназия по сценични изкуства и мениджмънт АКАТАМУС. Според нея едно от слабите места в българското образование е, че всички деца, независимо от техните интереси и таланти, учат по една и съща програма:..

публикувано на 28.03.24 в 12:10

Стефано Пода постави “Русалка“ в Телавивската опера

Нимфи, сирени, русалки... В повечето случаи присъдата над тези митични същества е като на прекрасни изкусителки на мъже, които искат да ги подмамят и унищожат във водата. Човешките жени ги чувстват конкурентки. Може би първият адвокат, който се опитва да защити тези красиви морски създания, е Ханс Кристиан Андерсен с прекрасната си приказка за..

публикувано на 27.03.24 в 14:54

Предстои II международен балетен конкурс "Сара-Нора Прима"

Започна записването за участие във II издание на международния балетен конкурс “Сара-Нора Прима“, който ще се проведе от 1-ви до 6-и юли на сцената на Бургаската опера . Състезанието ще бъде в три възрастови групи при следния репертоар:  Група А / 9-12 г. – две класически вариации и една съвременна хореография, Група В / 13-16 г. и Група С..

публикувано на 27.03.24 в 14:17
Емил Минчев

"Светлосянка" – връзка между световете в първия аудиосериал на Емил Минчев

Емил Минчев , когото познаваме като автор и преводач, издаде първия си  аудиосериал . Той се казва  "Светлосянка"  и е определян като зашеметяващо приключение, развиващо се между два свята – този на живите и този на мъртвите. "На преден план тук е ърбън фентъзи елемента, действието се развива в отвъдното, а  мистерията е..

публикувано на 27.03.24 в 10:56
Националните награди за сценични изкуства –

"Икар" в 23 категории тази вечер в Народния театър

Днес отбелязваме Световния ден на театъра.  Тази вечер в Народния театър "Иван Вазов" ще бъдат връчени за 50-и юбилеен път наградите ИКАР. Актрисата Мария Каварджикова ще получи ИКАР за изключителен принос към българския театър, а за чест и достойнство ще бъде отличен сценографа Вечеслав Парапанов. На днешния 27 март отбелязваме..

публикувано на 27.03.24 в 07:36