Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Андреас Мартин Хофмайр - бос на сцената за концерт с туба в зала "България"

Гьоте институт празнува 30 години присъствие в българския културен календар

Андреас Хофмайр, Владимир Джамбазов, Марина Лудеман
Снимка: Ани Петрова
В края на ноември екипът на Гьоте институт - България е почти на финала на изпълнение на специалната програма, посветена на 30-годишнината от присъствието на културния институт в България. 

Наситена година, изпълнена с много емоции около изложбите, концертите, дискусиите, представленията, лекциите, свързани с този юбилей - такава е 2019-та за хората, които стоят зад богатия календар от събития. Част от него е и концертът тази вечер в зала "България" с участието на гост солиста Андреас Мартин Хофмайр и Владимир Джамбазов.

Андреас Хофмайер

Това е изключителна програма, много специална, сподели пред "Хоризонт" Андреас Хофмайр, който свири на туба. "Тубата като инструмент е нещо много специфично, но много подходящо за един 30-годишен юбилей на Гьоте институт. Тубата е единственият инструмент, където можеш да докажеш, че действително е немско откритие. В Берлин е била открита тубата", разказа той.

В програмата на Гьоте институт тази вечер участват Ансамбъл "Софийски солисти" и музиканти от Софийската филхармония. Програмата е разделена на две части.

Владимир Джамбазов

"Има произведения само за струнен оркестър и произведения за туба с оркестър, като две от произведенията са писани специално за туба, а едно от произведенията - "Зима" от "Годишните времена" на Вивалди, е писано за соло цигулка, но нашият приятел Андреас ще отговори на предизвикателството да изсвири соловата партия на туба", обясни Владимир Джамбазов.

Андреас Мартин Хофмайр свири на сцената бос. "Аз лично съм човек, който обича бавната музика, бавните части, бавните изпълнения, романтичните. Това най-добре пасва на инструмента. Тубата е инструмент, който като звучене просто те прегръща, като прегръдка и романтичните мелодии звучат толкова хубаво на туба, както при никой друг инструмент. И така може и душевно да се изгубиш", признава Андреас Мартин Хофмайр.

Марина Лудеман

"Гьоте институт никога не работи сам, а винаги съвместно с партньори и партньорите ни казват какво е интересно, какво е важно за тяхната програма и какво биха желали от наша страна да получат", каза пред "Хоризонт" Марина Лудеман, директор на института. Тя допълни, че 30 години Гьоте институт в България означава и 30 години демокрация в България.

Марина Лудеман подчерта, че би искала културната програма на Гьоте институт да продължи с подобни прекрасни концерти като този, който предстои тази вечер.

На 27 ноември в Гьоте институт ще бъде прожектиран филмът „Изграждане на бъдещето - 100 години баухаус“.

"Това е един филм за баухаус. Знаете, че годината за честване на юбилея на баухаус вече е към края си. Много събития имаше тази година. Една работилница за детска архитектура е направена, от баухаус сгради в София, които могат да бъдат направени, съградени с децата, така че децата да разберат какво е баухаус. И следващата година ще продължи тази работилница", поясни Марина Лудеман.

Цялото интервю можете да чуете в звуковия файл.

Превод в ефир: Ваня Кубадинска

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Железни момчета

"Железни момчета" и романтиката на българските железници

Цялата история на България може да се разкаже през историята на железниците. Това обясни пред БНР Емил Спахийски, сценарист на филма "Железни момчета". "Има изключителна романтика, свързана с времето на парните локомотиви. Оказва се, че тези машини, създадени от човешката ръка, са изражение на гениалността на инженерната технология...

публикувано на 22.04.24 в 19:34

"Каста дива" - едно предаване, което прави живота по-хубав

В 27-ото издание от 31-я сезон на предаването на програма Хоризонт за музикално-сценични изкуства Каста дива :  20.05-21.00 ч.: Специален гост: младата звезда на Националния музикален театър “Стефан Македонски“ Илона Иванова – единият от гласовете в саундтрака на видеоиграта Baldur's Gate 3, който беше отличен с награда на Британската..

обновено на 22.04.24 в 18:53

Еничарството – болната тема в нашата история

Най-новата книга на великолепната разказвачка Елена Петрова от Пловдив, която живее в Гърция, със заглавие "Храмът на греховете" засяга една жестока тема от нашата история - принудителното еничарство на българи по време на турското робство. Конкретни лица и образи превъплъщават по истински случаи темата за любовта и греховете, но..

публикувано на 22.04.24 в 13:45
Петър Петров, баритон (1919-2005)

Спомен за баритона Петър Петров

През април отбелязваме 105-годишнината на един много обичан баритон през 50-те и 60-те години на отминалия век - Петър Петров.  Предполагам, че всички, които са гледали спектакли на Софийската опера с негово участие, веднага ще си го спомнят - той беше много емоционален певец, веднага привличаше вниманието на публиката със сърцатата си..

публикувано на 19.04.24 в 19:25
Български камерен оркестър - Добрич с диригент Арто Чифчиян

Седмицата на камерната музика в Добрич с почит към диригента Константин Илиев

На 23 април в Добрич започва Седмицата на камерната музика "Константин Илиев".  С изданието тази година се отбелязва 100-годишнината от рождението на диригента Константин Илиев, един от основателите на фестивала, както и на местния камерен оркестър. Концертите са четири и се провеждат всяка вечер до 26 април включително в концертната зала..

публикувано на 19.04.24 в 18:51

Независимите артисти на път: Историята на "Астория"

Песен за заслепеното човечество, което иска да се предреши, но не може. Така, както не успява да се предреши в измислената история за несъществуващата Астория. Зойфер не е особено познат в България. Единствената книга с негови пиеси, публикувана на български, Валерия намира случайно в библиотеката на НАТФИЗ. " Стоеше на едно..

публикувано на 19.04.24 в 14:59
Донка Ангъчева и президентът на Шопеновото общество проф. д-р Теодор Каницер

Шопенова вечер от поредицата "Изкуството продължава да живее"

На 13 април публиката в Стъклената зала на Музикферайн имаше удоволствието да присъства на забележителна, емоционална  галавечер с изкуството на гениалния композитор Фредерик Шопен. Концертът беше организиран от изявената българска пианистка Донка Ангъчева като поредна блестяща инициатива в рамките на създадения от нея в Австрия проект „Изкуството..

публикувано на 19.04.24 в 12:54