Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В крак с времето

Система за наблюдение заменя социалния помощник

Технологиите подпомагат ежедневието на самотни възрастни хора

Снимка: БГНЕС

Ако все още не вярвате във футуристичната прогноза, че доста от професиите на бъдещето ще станат виртуални, време е да разсеем това съмнение. Система от интелигентни устройства ще играе ролята на социален асистент на възрастни хора, които живеят сами, но не искат да натоварват близките си със своите болежки и желаят да съхранят своята физическа, емоционална и социална активност.

Първите такива системи ще бъдат монтирани днес и утре в Благоевград, в домовете на първите петима доброволци, които са на 70 и над 70-годишна възраст. Това става възможно чрез международен проект, който от българска страна се координира от Балканския институт по труда и социалната политика в партньорство с Българския червен кръст и Каритас - България.

"Ние сме консорциум от 10 организации, които работят на територията на няколко европейски държави. Това са България, Словения, Австрия, Германия и Великобритания. Тестването в реална среда на системата ще се случи с доброволци в България - 30 души, с 8 в Австрия и с петима в Словения", обясни за "Хоризонт" Надежда Митева, отговорник по проекта за Благоевград.

Дългосрочни тестове

"Това са дългосрочни тествания на системата, което означава, че всички наши доброволци са се съгласили да я изпробват за период между 3 и 6 месеца, да живеят с нея, тя да ги наблюдава и, надяваме се, да ги подпомага в ежедневието им", допълни Митева.

Всички доброволци са част от мрежата на БЧК и Каритас - България. 

"В рамките на един ден днес ще направим две или три инсталации, на следващия ден също ще направим останалите и ще наблюдаваме дали системата върши това, за което сме я проектирали", уточни Надежда Митева.

Избор на модул

Системата е разработена така, че да може да се инсталира на модули. 

"Ако един човек например желае да наблюдава съня си, той може да инсталира само един модул, който е за сън и два подкрепящи модула, които осъществяват връзката между сензора за съня и сървърите, с които разполага нашият консорциум. Основна част от системата е "умен"  електромер. Нашите партньори от Словения са направили прототип на електромер, който може да се научи с времето, когато някои електроуреди в дома са включени, кои са те, в какви части от деня са включени", разказа още Надежда Митева.

Други модули са модул за наблюдаване на мобилността и активността, което условно е крачкомер, посочи тя.

Движение в пространството

"Освен това имаме и три локализационни сензора за дома на възрастния човек, които не са видеонаблюдение в никакъв случай. Те работят с радиочестоти и ни дават информация единствено дали има някакво движение в пространството и условно казано къде е то - дали е в банята, дали е в хола, дали е в кухнята. Това отново спомага системата да се научи каки са навиците на човека и да наблюдава дали има някакви сериозни отклонения, съответно да се намеси, ако е нужно."

При инсталирането на системата възрастните хора могат да изберат как да получават обратна връзка.

"Те могат да изберат да я получават директно чрез таблет, за който имаме специално разработено приложение или чрез членове на своите социални кръгове, т.е. ако един възрастен избере близък приятел от семейството или съсед да бъде посредникът между системата и нашия възрастен, тогава това може да бъде така, както той желае", поясни Надежда Митева.

Цялото интервю можете да чуете в звуковия файл.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

"Синя България" посочи идеите, формациите и лицата, които обединява

Икономистът Никола Янков е едно от лицата, които решиха да се включат в екипа на "Синя България". "Тя е единствената дясна формация в политическото състезание в момента. Стои зад идеите  да се предефинира ролята на държавата в икономиката , като това е основният разказ за борбата с корупцията, която не се случва...

публикувано на 25.04.24 в 14:52
Снимката е илюстративна

Защо сухото мляко става все по-търсено от българските млекопреработватели?

Трябва да се замислим какво става със свежото мляко , което се произвежда от фермерите, категоричен е и Симеон Караколев, съпредседател на Националната овцевъдна и козевъдна асоциация. Тази година масово се отказва изкупуване на козе мляко , потвърди той. За три години вносът на сухо и кондензирано мляко от Украйна е нараснал..

публикувано на 24.04.24 в 09:19
Античният град Хераклея Синтика в местността Рупите

Античният град Хераклея Синтика в Рупите вече с туристическа инфраструктура

Античният град Хераклея Синтика в местността Рупите , който привлече интереса на стотици хиляди посетители както на място, така и във виртуалното пространство, вече разполага и с туристическа инфраструктура.  За консервацията на разкритото до момента и социализацията на обекта община Петрич започна изпълнението на мащабен проект , чийто първи етап е..

публикувано на 21.04.24 в 07:50
Президентът на Хърватия Зоран Миланович (на преден план) и премиерът Андрей Пленкович

Аделина Марини: Хърватия навлиза в конституционна криза

Хърватия навлиза в конституционна криза . Това заяви пред БНР журналистът Аделина Марини от изданието "EUinside" след парламентарните избори в Хърватия. Те противопоставиха в остър сблъсък премиера консерватор Андрей Пленкович и президента социалдемократ Зоран Миланович. ХДО печели изборите в Хърватия, но и втората политическа сила..

публикувано на 20.04.24 в 12:05
Министър-председателят на Израел Бенямин Нетаняху

Пол Роджърс: Нетаняху извлече полза от напрежението с Иран

Когато Израел се закани да отвърне на нападението на Иран с дронове и ракети, иранският президент Ибрахим Раиси от своя страна се закани, че "дори и най-малката инвазия на Израел ще предизвика масивна и твърда реакция". Иранското военно ръководство започна да говори за "ново уравнение" в отношенията след като на 1 април Израел удари..

публикувано на 20.04.24 в 09:55
Симеон Матев

Симеон Матев: От началото на годината валежите в пустинята са много повече, отколкото у нас

Валежите от началото на годината в пустинята са многократно повече, отколкото са в нашата страна.  Това съобщи пред БНР климатологът Симеон Матев. "Това е изненада. Има конспиративни теории какво се случва.  Чисто научно човек все още не може да предизвика такива валежи, каквито паднаха в Дубай.  Може да ги увеличи с 10-15%, но не и да..

публикувано на 18.04.24 в 17:35
Димитър Събев

Димитър Събев: Демографски планините ни са по-стабилни от равнините

В демографско положение  българските планини са по-стабилни от равнинните територии  на страната. Това заяви пред БНР гл. ас. Димитър Събев от Института за икономически изследвания при БАН, журналист, доктор по икономика, писател. Българските планини са много разнообразни. Между 30 и 60% от територията ни е планинска.  Ние сме планинска..

публикувано на 18.04.24 в 11:15