Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Валери Симеонов: Коментарите за конфликт на интереси в сферата на туризма са клевета

Менда Стоянова: Предложението за туристическите платформи е с цел изсветляване

| обновено на 27.11.19 в 13:15
Валери Симеонов и Менда Стоянова
Снимка: БГНЕС

Заместник-председателят на Народното събрание Валери Симеонов нарече днес оклеветяване и манипулация коментарите, че като собственик на хотели е в конфликт на интереси при внесените от ГEРБ и НФCБ промени в Закона зa туризма. Спoрeд тях апартаменти под наем ще дават само собственици, които ca регистрирани по този закон.

„Аз не съм собственик на хотели - на нито един хотел, нито на стаи за гости. Това първо и второ - фирмата, която управлявах допреди четири години, е собственик на два хотела. Единият е в Златоград, другият в Малко Търново, където няма особен наплив на отдаване на апартаменти и стаи за гости. Тази услуга се предлага в големите градове и основно в София и в Пловдив, даже много малко във Варна“.

Валери Симеонов каза още, че ще се вслушат в разумните предложения и се обмисля режимът да бъде регистрационен, а не лицензионен.

Менда Стоянова: Всички да си плащат данъците

Предложените от управляващите промени за категоризация на имотите, регистрирани в онлайн платформи за туристически резервации, имат единствено за цел изсветляване на дейността им, заяви председателят на бюджетната комисия Менда Стоянова от ГЕРБ. Тя подчерта, че хората, които отдават имоти под наем чрез онлайн платформи, трябва да си плащат данъците.

„Всички тези хора да си плащат данъците, както всички останали, които са на светло. Няма за цел нито да се утежнява бизнесът с административна тежест, нито да се спират онлайн платформи като Booking, Airbnb или други да оперират на българския пазар. Още повече, че ние ще дадем възможност държавни органи и общини да могат да сключват споразумения с онлайн платформите за получаване на информация от тях, включително за администриране на данъци срещу съответното заплащане за това, тъй като те са частни платформи“.

Менда Стоянова увери, че промените в Закона за туризма, които са заложени в преходни и заключителни разпоредби между двете четения на държавния бюджет, няма да засегнат потребители.

Според БСП предложенията за промени в Закона за туризма няма да дадат желания ефект

Христо Проданов от БСП заяви, че мерките няма да дадат резултат. "Те ако бъдат регистрирани на физически и юридически лица или на точен адрес, в началото на годината си платят патентен данък и се регистрират в нововъведената от първи октомври единна система за туристическа информация, една огромна част от този бизнес ще излезе на светло", посочи Проданов.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

Ще бъдат ли забранени онлайн платформите за туристически резервации

Ще бъдат ли забранени Airbnb, Booking и други онлайн платформи за краткосрочно отдаване под наем?  Румен Драганов от Националния борд по туризъм и  финансистът Георги Кадиев коментираха в предаването "12+3" по "Хоризонт" предложението за промяна в..

публикувано на 26.11.19 в 14:58
ВИЖТЕ ОЩЕ

Министър Тодоров откри Българския павилион на Венецианското биенале

Министърът на културата Найден Тодоров откри тази вечер Българския павилион, с който страната ни участва в 60-ото издание на Венецианското биенале за изкуство. Това съобщиха от Министерството на културата. В международния форум България се..

публикувано на 19.04.24 в 22:54

Армения и Азербайджан с важна стъпка към постигането на траен мир

Армения и Азербайджан направиха важна стъпка към постигането на траен мир помежду си. Арменската страна се е съгласила да отстъпи на азерската четири гранични села - договореност, която от Ереван определиха като "значима", а от Баку като..

публикувано на 19.04.24 в 22:52
Илюстративна снимка - разрушено съоръжение за зърно в Павловка, Украйна, събота, 22 юли 2023 г.

Русия е унищожила складове в Украйна и продукти, предназначени за износ за Азия и Африка

При днешната си ракетна атака срещу черноморското пристанище Пивденни, Русия е унищожила складови съоръжения и земеделски продукти, предназначени за износ за Азия и Африка, съобщиха украинските власти. Пристанището е било поразено с няколко ракети,..

публикувано на 19.04.24 в 22:46

136 конгресмени подкрепиха законопроекта за нов пакет американска помощ за Украйна

Законопроектът за новия пакет американска военна помощ за Украйна в размер на почти 61 милиарда долара получи подкрепата на повечето членове на Камарата на представителите преди утрешното гласуване. Съюзниците в НАТО ще предоставят на Киев още..

публикувано на 19.04.24 в 22:11

Премиерът е уверил посланика на САЩ, че изграждането на VII и VIII блок на АЕЦ "Козлодуй" е сред приоритетите на правителството

България и Съединените щати имат ползотворно сътрудничество в общите проекти от взаимен интерес, които ще допринесат за постигане на енергийната сигурност.   Това е становището на премиера Димитър Главчев и посланика на САЩ у нас Кенет Мертен, изразено..

публикувано на 19.04.24 в 22:06
Асен Василев

Василев: Сделката с "Боташ" е изключително неизгодна

Има два възможни сценария за България по сделката "Боташ" – да се водят преговори с турската компания, или да се прекрати договорът, ако той противоречи на европейското законодателство. Това заяви Асен Василев в Благоевград, където лидерите на..

публикувано на 19.04.24 в 21:54

Ливански гражданин е върнат принудително от Летище "София" с полет за Истанбул

На 17 април РД ГП "Аерогари" е изпълнила принудителна административна мярка "забрана за влизане и пребиваване на територията на държавите членки на Европейския съюз", наложена със заповед на ДАНС. Мярката е на основание чл. 42з от Закона за чужденците..

публикувано на 19.04.24 в 21:19