Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Изложба "Пътят на коприната: от традицията към съвременността"

Снимка: БГНЕС

Със съвместна изложба ще бъде отбелязана 70-годишнината от установяването на дипломатическите отношения между България и Китай. За откриването на експозицията у нас пристигна делегация от петима преподаватели от Централната академия за изящни изкуства в Пекин.

В изложбата "Пътят на коприната: от традицията към съвременността" участват 40 български и 51 китайски художници. Експозицията включва разнообразие от стилове - от класическата живопис и графика до дигиталния печат и смесените техники.

Преподавателят професор Лю Пин Дзин подчерта, че дългогодишното сътрудничество между двете страни е дало ползотворни резултати в различните области и особено в изкуството: 

„Много важен е академичният обмен между Националната художествена академия в София и Китайската централна академия за изящни изкуства - една предпоставка за развитието на приятелството между нашите две държави“.

Китайското изкуство има свой облик и неговите корени трябва да се търсят в Древността, коментира професор Митко Динев - преподавател от НХА: 

„Китай може би е страната, която в момента дава най-много средства на изкуството“.

Съвместната изложба ще бъде открита тази вечер в Националната художествена галерия от 18 часа.     

Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт.