Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Спорните промени в Закона за туризма влизат за първо четене в парламента

Снимка: БГНЕС

Депутатите ще обсъдят днес промените в Закона за туризма на първо четене. Идеята на управляващите - имоти, предлагани чрез електронни платформи, да са с категория като хотелите и къщите за гости - предизвика спорове в туристическия бранш и не беше посрещната еднозначно.

В момента човек, който не е търговец по смисъла на търговския закон, може да настанява гости в стаи или къщи за гости, когато те са част от обитаването от него жилище в жилищната сграда. С предлаганите промени се допълва, че това важи и когато тези места за настаняване не са част от обитаваното от отдаващия под наем жилище в блок или жилищна сграда.

ГЕРБ и НФСБ се разбраха имотите за краткосрочно настаняване да не се категоризират, а само да се регистрират като туристически обекти. 

Според Менда Стоянова и Валери Симеонов предложенията, внесени от тях между първо и второ четене на Закона за бюджета, няма да засегнат потребителите, а само ще дадат възможност за регулация.

„Всички тези хора да си плащат данъците - както всички останали, които са на светло. Няма за цел нито да се утежнява бизнеса с административната тежест, нито да се спират онлайн платформи като Booking, Airbnb или други, да оперират на българския пазар“, каза председателят на бюджетната комисия Менда Стоянова.

„Те, ако бъдат регистрирани на физически или юридически лица, или точен адрес, а в началото на годината си платят патентен данък и се регистрират в нововъведената на 1-ви октомври единна система за туристическа информация, една огромна част от този бизнес ще излезе на светло“, коментира Христо Проданов от БСП.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Членове на въоръженото крило на

Бригадите "Ал-Касим" на "Хамас" поеха отговорност за смъртоносната бомбена експлозия в Тел Авив

Въоръжените бригади Ал-Касам на радикалната палестинска групировка "Хамас" поеха отговорност за смъртоносната бомбена експлозия в Тел Авив вчера, предаде Ройтерс. Според израелската полиция експлозията е станала близо до синагога, а мъжът, пренесъл бомбата, е убит. Един минувач е ранен. Операцията е осъществена в сътрудничество с въоръженото..

публикувано на 19.08.24 в 14:12
Първан Симеонов

Първан Симеонов: Страната се превръща в заложник на битката за ДПС

Страната се превръща в заложник на битката за ДПС. Конституционната криза е по-малкият проблем. По-големият проблем е, че ако следващите месеци България се занимава главно - дали сме за или против г-н Пеевски, е загуба на време. Това предупреди Първан Симеонов, директор на социологическата агенция "Галъп интернешънъл Болкан" в интервю..

публикувано на 19.08.24 в 13:34
 Джевдет Чакъров

Джевдет Чакъров призова за диалог

Приемаме изразения от президента отказ да издаде указ за правителство на г-жа Кожарева с министър на вътрешните работи Калин Стоянов , предвид неговите съображения, че това създава политическо напрежение в предизборна ситуация. Това заяви пред БНР Джевдет Чакъров - съпредседател на ДПС.  Кожарева остави голяма част от стария кабинет. Калин..

публикувано на 19.08.24 в 13:32
Ураганът Ернесто остави Пуерто Рико и Бермудите без ток

Ураганът Ернесто наближава Великобритания

„Останките“ от урагана Ернесто ще връхлетят части от Обединеното кралство тази седмица с проливни дъждове и сила на вятъра до 90 километра в час, предупреди метеорологичната служба. Ураганът Ернесто вилня в северната част на Атлантическия океан миналата седмица с ветрове от 100 километра в час и остави стотици хиляди хора в Пуерто Рико и..

публикувано на 19.08.24 в 13:25

Удължиха забраната за износ на инсулин с месец

Срокът за забрана за износ на инсулин и някои антибиотици се удължава до 19 септември. Това се посочва в заповед на служебния министър на здравеопазването д-р Галя Кондева, която е в сила от днес до 19 септември. Заповедта е публикувана на сайта на Министерството на здравеопазването. Анализ показва, че има забавяне или отказ за доставка от..

публикувано на 19.08.24 в 13:12
Слави Трифонов

Слави Трифонов: Конституционна криза има, защото партиите в "сглобката" промениха Конституцията

"Президентът отказа да подпише указ за назначаване на служебния кабинет начело с Горица Грънчарова, заради сериозни съмнения за политическо овладяване в предложения кабинет и съответно съмнение за честността на предстоящите избори и така страната влиза в конституционна криза". Това написа лидерът на ИТН Слави Трифонов във Facebook. Според него..

публикувано на 19.08.24 в 13:00

7 души се издирват в Италия, след като торнадо обърна ветроходна лодка

Плавателният съд с дължина около 50 метра с 22-а души на борда, е плавал под английски флаг. Групата туристи избрали Сицилия за ваканция, но ги връхлита торнадо на половин миля от брега в морския участък на Палермо. Ветроходната лодка потъва на около 50 метра дълбочина.  Бреговата охрана и пожарникарите успяват да спасят 15 души, останалите 7..

публикувано на 19.08.24 в 12:57